23.6 C
Helsinki
Monday, June 3, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

YLE:n raportin mukaan monille kiinteistövälitystoimistoille marraskuu oli vuoden menestyksekkäin kuukausi

UutisetYLE:n raportin mukaan monille kiinteistövälitystoimistoille marraskuu oli vuoden menestyksekkäin kuukausi

YLE raportoi, että marraskuu nousi vuoden suotuisimmaksi kuukaudeksi useille kiinteistönvälitysyrityksille.

Tänään suomalainen julkinen yleisradioyhtiö paljasti, että Kiinteistömaailmassa vanhojen kotien myynti kasvoi lähes 20 prosenttia viime vuoteen verrattuna, kun taas Huoneistokeskus koki 15 prosentin nousun ja OP Koti kirjasi 14 prosentin kasvun.

Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Topi Salmi paljasti, että markkinoiden dynamiikka kasvoi huomattavasti, erityisesti laajenevilla alueilla kuten Espoossa, Helsingissä, Tampereella ja Vantaalla.

Myyntien kasvua edistävä tekijä on ensi vuoden alussa tapahtuva muutos, jolloin ensiasunnon ostajat eivät enää ole vapautettuja varainsiirtoverosta. Nordean ekonomisti Juho Kostiainen selitti YLE:lle, että nämä ensiasunnon ostajat ovat olleet keskeisiä markkinoiden elvyttämisessä, yhdessä inflaation helpottumisen ja korkotasojen vakautumisen kanssa.

Hän väittää, että verovapauden poistaminen vaikuttaa myös muihin asunnonostajiin: Myyntiprosessi saattaa ruuhkautua, kun monet ihmiset tekevät tarjouksia, jotka ovat ehdollisia nykyisen kotinsa myynnille, mikä johtaa tilanteeseen, jossa ensiasunnon ostajan tekemä kauppa käynnistää ostoketjun.

Ensiasunnon ostajat ovat markkinoilla paitsi pieniä asuntoja varten, myös kiinnostuneita omakoti- ja rivitaloista.

OP Kodin toimitusjohtaja Lasse Palovaara paljasti, että kiinteistönvälitys rekisteröi 42 prosentin kasvun omakotitalojen myynnissä marraskuussa edellisvuoteen verrattuna. Hän huomautti, että tämä ostajaryhmä sisälsi myös ensiasunnon ostajia.

“Tämä osoittaa, että ensiasunnon ostajat ovat kiinnostuneita monenlaisista asunnoista. He eivät välttämättä […] valitse aina vain pieniä, yhden tai kahden huoneen asuntoja,” hän sanoi YLE:lle.

Hän neuvoi, että huolimatta nykyisestä kuumasta markkinatilanteesta, sekä ostajien että myyjien tulisi säilyttää rauhallinen asenne.

“Ostettaessa tai myytäessä kiinteistöä ei pidä tehdä hätiköityjä päätöksiä. On tärkeää miettiä asioita rauhallisesti ja olla kärsivällinen. En halua antaa vaikutelmaa, että tämä on viimeinen tilaisuus ostaa edulliseen hintaan,” hän kommentoi.

Tällä hetkellä asuntomarkkinat suosivat ostajia, sillä asuntojen tarjonta ylittää kysynnän, mikä johtaa merkittävään asuntojen hintojen laskuun yli vuoden ajan. Palovaara kuitenkin ennakoi asuntojen hintojen toipumista lähitulevaisuudessa.

“Tyypillisesti kaava on se, että kun myyntimäärät alkavat kasvaa ja kysyntä alkaa ilmetä, hinnat alkavat vähitellen nousta uudelleen,” hän selvensi YLE:lle.

Myös Kostiainen ennusti, että asuntojen hintojen laskusuuntaus on lähellä loppuaan, vaikkakin tulevaisuuden trendit riippuvat jossain määrin korkotasoista.

Uusien rakennettujen kotien kysyntä on kuitenkin suhteellisen alhaisempi.

“Uudet rakennetut kiinteistöt ovat yleensä kalliimpia, mikä saa ensiasunnon ostajat keskittymään pääasiassa jälkimarkkinoihin. Uusien rakennettujen yksiköiden myynnin nousu saattaa vaatia hieman lisäaikaa,” Palovaara arvioi.

Kiinteistömaailmaa edustava Salmi kertoi YLE:lle, että nykyiset asuntorakentamisen haasteet saattavat vaikuttaa asuntomarkkinoihin noin puolentoista vuoden kuluttua, mikä saattaa johtaa jälkimarkkinoiden ylikuumenemiseen.

Julkisen yleisradioyhtiön haastattelemat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että asuntomarkkinat ovat saavuttaneet alimman pisteen, mutta myynti saattaa kohdata rajoituksia ensi vuoden alussa talouskasvun hidastumisen ja ensiasunnon ostajien määrän vähenemisen vuoksi.

“Negatiiviselta kannalta katsottuna näemme talouskasvun hidastumista. Yleensä se tarkoittaa työttömyyden lievää nousua, mikä voisi jossain määrin heikentää asuntomarkkinoita,” Kostiainen päätti.”

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit