23.6 C
Helsinki
Monday, June 3, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Vuosi 2024 on Bitcoinin juhlaa

UutisetVuosi 2024 on Bitcoinin juhlaa

Bitcoin on ollut vuonna 2023 erinomainen sijoitus. Bitcoinin kurssi on noussut kalenterivuoden aikana 150 prosenttia, mikä on moninkertaisesti enemmän kuin osakkeet, korkopaperit tai kulta. Myös vuodesta 2024 on lupa odottaa positiivista.

Vuosi 2024 on Bitcoinin juhlaa

Miksi Bitcoinin kurssi on noussut vuonna 2023?

Bitcoinin kurssi on noussut vuonna 2023, koska markkinat kääntyivät isossa kuvassa noususykliin eli bull-markkinaan lokakuussa 2022. Maailman osakkeiden benchmarkkina pidettävä Yhdysvaltain S&P 500-indeksi teki tuolloin vuoden 2022 laskumarkkinan pohjan.

Bitcoinin kurssi olisi tehnyt normaaleissa olosuhteissa pohjat jo hieman aiemmin, mutta FTX-pörssin romahdus marraskuussa 2022 muutti kaiken. Kyseessä oli ns. musta joutsen -tapahtuma. Se jäädytti kryptomarkkinan pahemman kerran ja pidensi vuoden 2022 laskumarkkinaa pari kuukautta.

Vuosi 2023 on ollut markkinoilla ristiriitainen. Moni sijoittaja ei vain suostu uskomaan, että ”karhumarkkina” on päättynyt. Vaikka yrittäisit miten todeta: osta bitcoineja, kun hinta on vielä alhaalla. Vastaus on ollut koko vuoden sama: en osta, koska kurssi romahtaa pian uudelleen.

Romahduksen ennustajille vuosi on ollut pitkä ja raskas.

Historiallisesti katsottuna, osakkeet ja Bitcoin ovat nousutrendissä karkeasti sanottuna 75 prosenttia ajasta. Laskumarkkinat ovat kestoltaan noin vuoden mittaisia, jonka jälkeen lähdetään taas nousuun.

On myös huomioitava, että Bitcoinin kurssi oli vielä lokakuussa noin 27.000 dollarissa eli ”vain” 60 prosentin nousussa. Tänä vuonna saatiin kuitenkin poikkeuksellisia uutisia, minkä vuoksi kurssi on tehnyt ylimääräisen pyrähdyksen vuoden lopulla.

Bitcoin spot ETF ajaa kurssia ylös

Bitcoinin kurssi pyörisi todennäköisesti 25.000–30.000 dollarin tuntumassa ilman Yhdysvalloista saatuja uutisia. Suurin uutispommi putosi jo juhannusviikolla, kun maailman suurin varainhoitaja Blackrock ilmoitti tehneensä spot Bitcoin ETF -hakemuksen Yhdysvalloissa.

Blackrock hallitsee yli 10 biljoonan dollarin varallisuutta. Yhtiön sanotaan olevan jopa Yhdysvaltain hallitusta voimakkaampi taho finanssimarkkinoilla.

ETF tarkoittaa pörssinoteerattua rahastoa (Exchange-Traded Fund). Esimerkiksi suomalaisessa Nordnetissa voi sijoittaa yli 1600 erilaiseen ETF-rahastoon. Ne seuraavat usein osakeindeksejä, tiettyjä osakesektoreita, pörssejä tai hyödykkeitä.

ETF voi myös seurata Bitcoinin kurssia. Tähän asti Yhdysvalloissa on hyväksytty vain futuuripohjainen Bitcoin ETF, joka ei sijoita ”aitoon Bitcoiniin” vaan futuurisopimuksiin. Kaikki Spot ETF -hakemuksen on hylätty, mutta sijoittajat pitävät varmana, että Blackrockin hakemus menee läpi.

Spot Bitcoin ETF on rahasto, joka ostaa aitoja bitcoineja. Tämän vuoksi sen hyväksymisellä olisi aidosti vaikutusta myös Bitcoinin kurssiin.

Spot Bitcoin ETF mahdollistaisi Yhdysvalloissa valtavat rahavirrat helposti Bitcoiniin eläkeyhtiöiltä, hederahastoilta ym. instituutioilta. Tämä tieto on saanut Bitcoinin kurssin nousemaan noin 50 prosenttia loppuvuoden aikana.

Spot Bitcoin ETF:n hyväksyntä saadaan todennäköisesti Q1-2024 aikana.

Bitcoin halving

Bitcoinin kurssilla on vuonna 2024 myös muita ajureita. Yksi näistä on Bitcoin halving eli lohkopalkkioiden puoliintuminen, joka tapahtuu huhtikuussa 2024. Miksi tämä on positiivinen asia Bitcoinille?

Bitcoinin rahapolitiikka on rakennettu siten, että maailmassa ei voi koskaan olla kuin 21 miljoonaa Bitcoinia. Uudet Bitcoinit mainataan eli louhitaan 10 minuutin välein, kun Bitcoinin lohkoketjuun syntyy uusi lohko.

Uusia bitcoineja syntyy tällä hetkellä 6,25 kappaletta 10 minuutin välein. Määrä oli alun perin 50 bticoinia, mutta se on puolitettu jo kolme kertaa: 50 BTC -> 25 BTC -> 12,5 BTC -> 6,25 BTC. Neljäs puoliintuminen (3,125 bitcoiniin) tapahtuu vuonna 2024.

Suomennettuna tämä tarkoittaa Bitcoinin inflaation laskua eli disinflaatiota. Kun 21 miljoonaa bitcoinia on louhittu (vuonna ~2140), uusia bitcoineja ei enää tule markkinoille.

Bitcoinin parhaat nousumarkkinat ovat alkaneet perinteisesti halvingista. Vaikka halving-tapahtumat eivät ole teknisesti yhtä merkittäviä kuin ennen, kyse on ennen kaikkea narratiivista, mikä houkuttelee sijoittajia mukaan.

Sosiaalinen media on vuoden 2024 ajan täynnä hehkutusta siitä, miten halving triggeröi taas uuden bull-markkinan, aivan kuten se on tehnyt aiemminkin. Kun tämä yhdistetään Bitcoin spot ETF:n tuloon, lopputuloksena voi olla aikamoinen raketti!

Keskuspankkien elvytys alkaa

Kolmas syy Bitcoinin kurssinousuun tulee keskuspankkien suunnalta. Kuten jokainen varmasti tietää, Yhdysvaltain keskuspankki on nostanut ohjauskorkojaan historiallisen paljon vuodesta 2022 lähtien.

Myös EKP:n ohjauskorko on tällä hetkellä euroajan korkeimmalla tasolla. Jokainen asuntolainan omistaja on tuntenut tämän nahoissaan euriborin nousun myötä.

Vuoden 2023 lopulla on saatu vahvoja signaaleja siitä, että korkojen nostot ovat tulleet päätökseensä. Syynä on inflaation raju lasku. Keskuspankit ovat nostaneet korkoja taistellakseen inflaatiota vastaan, ja kireä rahapolitiikka käänsi markkinat laskuun 2022.

Osakemarkkinat ja Bitcoin katsovat kuitenkin tulevaan. Tämän vuoksi ne kääntyivät nousuun jo vuosi sitten, vaikka keskuspankit signaloivat korkohuipusta vasta nyt.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että ohjauskorot kääntyvät selvään laskuun vuonna 2024. Markkinoille virtaa lisää likviditeettiä, ja sijoitusympäristö muuttuu suotuisammaksi.

Yhteenveto

Bitcoinille on tarjolla siis aikamoinen cocktail: spot ETF, halving ja keskuspankkien elvytys. Tällaisia tuottoja eivät tarjoa edes Brite kasinot, vaikka sieltäkin joku silloin tällöin nykäisee jackpotin itselleen.

Tarkoittaako tämä sitä, että Bitcoinin kurssi on vuonna 2024 uusissa ATH-lukemissa ja yli 100.000 dollarin? Voi olla, mutta tulevaisuutta on aina vaikea ennustaa.

Pidä kuitenkin mielessä tämä fakta: Bitcoinin 150 prosentin nousu vuonna 2023 ei tarkoita sitä, että vuoden 2024 nousu olisi oltava 200 prosenttia ja vuoden 2025 nousu 250 prosenttia ja niin edelleen.

Vuosi 2024 voi olla esimerkiksi 20 prosentin maltillinen nousu, kuka tietää. Historiallisissa sykleissä ollaan vastaavassa tilanteessa kuin vuonna 2020. Vuosi 2019 oli ollut vahva nousuvuosi, mutta 2020 oli sivuttaisliikettä aina viimeiseen kvartaaliin asti.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että vuoden 2022 laskutrendi on saatu päätökseen yhdessä keskuspankkien kireän rahapolitiikan kanssa. Todennäköisyydet ovat vahvasti sen puolella, että seuraavat pari vuotta jatketaan markkinoilla nousutrendissä.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit