23.6 C
Helsinki
Monday, June 3, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Mikä on Vagifem?

TerveysMikä on Vagifem?

Vagifem on reseptilääke, jota käytetään ensisijaisesti keskivaikeiden tai vaikeiden vaihdevuosien aiheuttamien muutosten hoitoon emättimessä ja sen ympäristössä, kuten kuivuus, kutina ja kirvely. Vagifemin vaikuttava aine on estradioli, eräs estrogeenihormonin muoto. Vagifem on saatavana emätininsertteinä, jotka sisältävät 10 mcg estradiolihemihydraattia, joka vastaa noin 10 mcg estradiolia. Nämä insertit on suunniteltu vapauttamaan estradiolia suoraan emättimeen, mikä tarjoaa paikallisen hoidon ja minimoi systeemisen imeytymisen.

Valmiste sisältää apuaineita, kuten hypromelloosia, laktoosimonohydraattia, maissitärkkelystä ja magnesiumstearaattia, ja siinä on kalvopäällyste, joka auttaa vaikuttavan aineen kontrolloidussa vapautumisessa asetettaessa. Inserttejä käytetään intravaginaalisesti, ja niiden mukana toimitetaan kertakäyttöinen applikaattori jokaista inserttiä varten, mikä tekee niistä helppokäyttöisiä. Vagifemin sisältämä estradioli toimii korvaamalla estrogeenia, jota elimistö ei tuota riittävästi vaihdevuosien jälkeen, mikä auttaa lievittämään emättimen surkastumiseen liittyviä oireita.

Vagifemin käyttötarkoitukset

Vagifem on reseptilääke, jota käytetään vaihdevuosien aiheuttamien oireiden hoitoon paikallisesti emättimessä. Sen käyttötarkoitukset kohdistuvat erityisesti vaihdevuosien aikana yleisiin emätinoireisiin, kuten kuivuuteen, kutinaan ja palamiseen. Tässä on joitakin Vagifemin käyttötarkoituksia:

 • Emättimen kuivuuden hoito: Vagifem auttaa lisäämään emättimen limakalvon kosteutta, mikä vähentää kuivuuden aiheuttamaa epämukavuutta ja kipua.
 • Emättimen kutinan ja ärsytyksen lievittäminen: Lääke rauhoittaa ärsytystä ja kutinaa emättimen alueella, mikä parantaa elämänlaatua vaihdevuosien aikana.
 • Yhdynnän aikaisen kivun vähentäminen: Koska kuivuus voi aiheuttaa kipua yhdynnän aikana, Vagifem voi auttaa vähentämään tätä oiretta tarjoamalla lisää kosteutta ja elinvoimaa emättimeen.

Vagifemin käyttöön liittyy estradiolin, joka on estrogeenin muoto, paikallinen soveltaminen, mikä auttaa minimoimaan systeemiset vaikutukset ja keskittymään suoraan hoitoalueelle.

Miten Vagifem toimii?

Vagifem toimii paikallisesti korvaamalla estrogeenia, joka on vähentynyt vaihdevuosien myötä. Kun Vagifem-tabletti asetetaan emättimeen, se vapauttaa estradiolia suoraan kohdealueelle. Estradioli on naishormoni, joka on tärkeä emättimen terveydelle, sillä se ylläpitää limakalvon paksuutta, elastisuutta ja kosteutta. Menopaussin aikana elimistön tuottama estrogeenin määrä vähenee, mikä voi johtaa emättimen atrofiaan eli ohentumiseen ja kuivumiseen. Vagifem auttaa torjumaan näitä oireita täydentämällä paikallisesti estrogeenin määrää, mikä auttaa palauttamaan emättimen normaalin toiminnan ja lievittämään oireita kuten kuivuutta, kutinaa ja kipua.

Kuinka käyttää Vagifem-tablettia

Vagifem-tablettien käyttöön kuuluu muutama yksinkertainen toimenpide, joilla varmistetaan tehokas hoito vaihdevuosiin liittyvien emättimen surkastumisoireiden hoitoon. Tässä kerrotaan, miten Vagifem-tabletteja käytetään:

 • Valmistelu: Aloita pesemällä kädet huolellisesti. Varmista, että olet mukava ja rento.
 • Hakeminen: Vagifem annostellaan kertakäyttöisellä applikaattorilla, joka on esitäytetty Vagifem-tabletilla. Käyttöä varten poista applikaattori pakkauksestaan. Pidä applikaattoria paksusta päästä ja työnnä ohut pää varovasti emättimeen niin syvälle kuin on mukavaa.
 • Pistäminen: Kun applikaattori on paikallaan, paina mäntää, kunnes se pysähtyy, jolloin tabletti vapautuu emättimeen. Vedä applikaattori pois ja hävitä se turvallisesti – älä käytä applikaattoreita uudelleen.
 • Käyttöväli: Aluksi tyypillinen annostus voi olla yksi tabletti päivässä tietyn ajanjakson ajan, minkä jälkeen seuraa ylläpitoannos, kuten yksi tabletti kahdesti viikossa. On tärkeää noudattaa terveydenhuollon tarjoajan määräämää aikataulua.
 • Valmisteen käytön jälkeen: Vagifemin levittämisen jälkeen voit jatkaa päivittäisiä toimintojasi. Mitään seisonta-aikaa ei tarvita.

Vagifem-tabletin haittavaikutukset

Vagifem-tablettien käyttöön voi liittyä erilaisia sivuvaikutuksia, joista monet ovat lieviä, mutta jotkut voivat olla vakavia. On tärkeää keskustella lääkärisi kanssa, jos huomaat näitä oireita käyttäessäsi Vagifem-tabletteja. Tässä on joitakin mahdollisia sivuvaikutuksia:

 • Päänsärky
 • Vatsakipu
 • Emättimen verenvuoto tai vuoto
 • Emättimen hiivatulehdus
 • Närästys
 • Ihon kutina tai ihottuma
 • Painonnousu
 • Rintojen arkuus tai kipu
 • Emotionaalinen lability (mielialan vaihtelut)

Vagifem-tabletin varotoimet

Vagifem-tablettien käyttöön liittyy useita varotoimia, joita tulee noudattaa hoitoon liittyvien riskien minimoimiseksi. Tässä on joitakin tärkeitä varotoimenpiteitä:

 • Vältä käyttöä, jos sinulla on historiaa rintasyövästä tai muista hormoneista riippuvaisista kasvaimista
 • Älä käytä, jos sinulla on diagnosoimaton emätinverenvuoto
 • Vältä käyttöä aktiivisen tai aiemman veritulpan tai tromboembolian tapauksessa
 • Älä käytä, jos sinulla on maksasairaus
 • Keskustele lääkärin kanssa, jos sinulla on lisääntymiselinten sairauksia, kuten endometrioosi tai kohdun fibroidit
 • Seuraa lääkärin ohjeita tarkasti raskauden aikana tai jos epäilet olevasi raskaana
 • Ota yhteys lääkäriin ennen käyttöä, jos imetät

Nämä varotoimet auttavat varmistamaan, että Vagifem-tablettien käyttö on turvallista ja tehokasta. On tärkeää keskustella terveydenhuollon tarjoajan kanssa kaikista terveydentilaasi vaikuttavista seikoista ennen hoidon aloittamista.

Vagifemin tehokkuus

Vagifemia pidetään tehokkaana hoitona lievittämään emättimen surkastumisen oireita, joita monet naiset kokevat vaihdevuosien aikana. Vagifemin vaikuttava aine, estradioli, on estrogeenin muoto, joka auttaa palauttamaan emätinkudoksen lisäämällä kosteutta ja elastisuutta, mikä puolestaan vähentää kuivuutta, kutinaa ja epämukavuutta.

Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että Vagifem parantaa näitä oireita merkittävästi muutaman viikon kuluessa hoidon aloittamisesta. Eräässä tutkimuksessa korostettiin, että Vagifem vähensi emättimen atrofian häiritsevimpiä oireita 12 viikon hoidon jälkeen. Koska Vagifemia annetaan paikallisesti, se mahdollistaa lisäksi kohdennetun hoidon, jossa systeeminen imeytyminen on minimaalista, mikä auttaa rajoittamaan hormonikorvaushoitoihin tyypillisesti liittyviä sivuvaikutuksia.

Vagifemin tehokkuus paikallishoitona tarkoittaa, että se puuttuu oireisiin suoraan niiden lähteellä vaikuttamatta merkittävästi estrogeenitasoihin muualla kehossa. Tämä tekee siitä suosikkivaihtoehdon monille naisille, jotka etsivät helpotusta vaihdevuosien emätinoireisiin välttäen samalla systeemisiin hormonihoitoihin liittyviä riskejä.

Kenen ei pitäisi käyttää Vagifemiä?

Vagifem, kuten mikä tahansa lääkitys, ei sovi kaikille, ja sen käyttöä tulisi välttää tietyillä henkilöillä terveyshaittojen välttämiseksi. Tässä ovat ihmisryhmät, joiden ei tulisi käyttää Vagifemiä:

 1. Henkilöt, joilla on selittämätöntä emättimen verenvuotoa: Jos sinulla on emätinverenvuotoa, jota terveydenhuollon tarjoaja ei ole diagnosoinut, Vagifemin käyttö voi peittää verenvuodon perimmäisen syyn, joka voi olla vakava.
 2. Naiset, joilla on aiemmin ollut rinta- tai kohtusyöpä: Koska Vagifem sisältää estrogeenia, se voi mahdollisesti stimuloida hormoniriippuvaisten syöpien kasvua.
 3. Henkilöt, joilla on aiemmin ollut veritulppa tai aivohalvaus: Estrogeenin läsnäolo saattaa lisätä verihyytymien kehittymisen riskiä, mikä voi johtaa aivohalvaukseen tai muihin sydän- ja verisuonitauteihin.
 4. Naiset, joilla on maksan toimintahäiriö: Maksan toiminta vaikuttaa merkittävästi estrogeenin aineenvaihduntaan. Siksi maksaongelmista kärsivien tulisi välttää Vagifemin käyttöä.
 5. Henkilöt, joilla on tunnettu allergia Vagifemin jollekin aineosalle: Jos olet allerginen estradiolille tai Vagifemin jollekin muulle aineelle, sinun tulee välttää sen käyttöä.

Mitä kokemuksia käyttäjillä on Vagifemista?

Käyttäjien kokemukset Vagifemista korostavat yleensä sen tehokkuutta emättimen surkastumisen oireiden, kuten kuivuuden, ärsytyksen ja yhdynnän aikaisen epämukavuuden lievittämisessä. Monet käyttäjät raportoivat oireidensa parantuneen merkittävästi ensimmäisten hoitoviikkojen aikana ja huomasivat epämukavuuden vähentyneen ja emättimen terveyden lisääntyneen. Kuten kaikilla lääkkeillä, Vagifemilla voi kuitenkin olla sivuvaikutuksia, ja jotkut käyttäjät ovat kokeneet vähäisiä ongelmia, kuten tilapäistä kutinaa tai ärsytystä käytön yhteydessä. Kaiken kaikkiaan estrogeenin paikallista toimittamista suoraan emättimen alueelle arvostetaan sen kohdennetun vaikutuksen ja minimaalisten systeemisten sivuvaikutusten vuoksi, mikä tekee Vagifemista ensisijaisen valinnan monille vaihdevuosien muutoksista kärsiville naisille.                                   

Mikä on Vagifemin hinta?

Suomessa 18 emätintablettia sisältävässä pakkauksessa olevan Vagifemin hinta on noin 31,98 euroa. Tämä pakkaus riittää yhdeksän viikon ylläpitohoitoon, jossa tabletteja käytetään kaksi kertaa viikossa kahden viikon päivittäisen alkujakson jälkeen. Tämä hinnoittelu kuvastaa tyypillisiä kustannuksia ilman vakuutusta tai lisätukia, ja on tärkeää kysyä tarkinta ja ajankohtaisinta hinnoittelua paikallisilta apteekeilta tai terveydenhuollon tarjoajilta, sillä kustannukset voivat vaihdella sijainnin ja saatavilla olevien alennusten mukaan.

Mitä Vagifem-voide on?

Vagifem-emätinpuikot ovat estradiolia sisältäviä tablettimuotoisia valmisteita, joita käytetään paikallisesti emättimessä. Vagifem-valmisteiden tarkoitus on lievittää vaihdevuosista johtuvia emättimen paikallisoireita, kuten kuivuutta, kirvelyä ja ärsytystä. On tärkeää huomata, että Vagifemia ei ole saatavilla voiteen tai ointmentin muodossa, vaan se on ainoastaan emätinpuikkojen muodossa. Nämä puikot asetetaan emättimeen käyttäen applikaattoria, mikä mahdollistaa estradiolin suoran vapautumisen hoitoalueelle.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit