23.6 C
Helsinki
Monday, June 3, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Mikä on ummetus?

TerveysMikä on ummetus?

Ummetus on yleinen vaiva, joka vaikuttaa ihmisten suoliston toimintaan. Se ilmenee, kun suolen liikkeet ovat harvinaisia tai uloste on kovaa ja vaikea tyhjentää. Ummetuksen syitä voi olla monia, kuten riittämätön kuidun saanti ruokavaliossa, vähäinen nesteen nauttiminen, fyysisen aktiivisuuden puute tai tietyt lääkitykset. Myös stressi ja muutokset elämäntavoissa voivat vaikuttaa suoliston toimintaan. Ummetus ei ole pelkästään epämukava tila, vaan se voi myös vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. Onneksi ummetusta voidaan usein hoitaa tehokkaasti kotikonstein ja muuttamalla elämäntapoja, kuten lisäämällä ruokavalioon kuitupitoisia elintarvikkeita ja huolehtimalla riittävästä nesteen saannista.

Ummetus oireet

Ummetuksen oireet voivat vaihdella lievästä epämukavuudesta vakavampiin suoliston ongelmiin. Tunnistamalla nämä oireet ajoissa, on mahdollista ryhtyä toimenpiteisiin ummetuksen helpottamiseksi. Yleisimmät oireet ovat seuraavat:”

 • Harvinaiset suolen liikkeet, tyypillisesti alle kolme kertaa viikossa
 • Kovat, kuivat tai palloina olevat ulosteet
 • Vaikeus tai kipu ulostaessa
 • Tunne siitä, ettei suoli tyhjene täysin ulostamisen jälkeen
 • Vatsakipu tai -turvotus
 • Yleinen epämukavuus tai pahoinvointi

Ummetuksen syyt

Ummetuksen syitä voi olla monia, ja usein ne liittyvät elämäntapoihin tai terveydentilaan. Tuntemalla nämä syyt, on mahdollista tehdä tarvittavia muutoksia, jotka voivat auttaa ummetuksen ehkäisyssä ja hoidossa. Yleisimmät syyt ummetukseen ovat seuraavat:

 • Riittämätön kuidun saanti ruokavaliossa, kuten vähäinen hedelmien, vihannesten ja täysjyvätuotteiden käyttö
 • Liian vähäinen nesteen nauttiminen
 • Fyysisen aktiivisuuden puute
 • Joidenkin lääkkeiden, kuten rautalisien, opiaattien ja tietyntyyppisten kipulääkkeiden, sivuvaikutukset
 • Stressi tai suuria muutoksia elämäntilanteessa
 • Pitkäaikainen wc:ssä istuminen tai ulostamisen pidättäminen
 • Tietyt terveydentilat, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai diabetes

Mikä auttaa ummetukseen?     

Ummetuksen hoitaminen voi usein vaatia elämäntapamuutoksia ja tiettyjä toimia, jotka edistävät suoliston terveyttä ja toimintaa. Seuraavat keinot voivat auttaa lievittämään ummetusta ja parantamaan suoliston säännöllisyyttä:

 • Lisää kuidun määrää ruokavaliossa: Syö enemmän täysjyväviljoja, hedelmiä, vihanneksia ja palkokasveja.
 • Juo runsaasti vettä: Nesteen lisääminen auttaa pehmentämään ulostetta ja helpottaa suoliston liikkeitä.
 • Harjoita säännöllistä liikuntaa: Fyysinen aktiivisuus auttaa suoliston toimintaa ja voi vähentää ummetuksen esiintymistä.
 • Vältä pitkäaikaista istumista: Pyri pitämään taukoja ja liikkumaan säännöllisesti, jos työsi tai muut toimintasi vaativat pitkää istumista.
 • Noudata säännöllistä wc-rutiinia: Pyri menemään vessaan samaan aikaan päivittäin, erityisesti aamuisin, jotta suolistosi tottuu säännölliseen toimintaan.
 • Keskustele lääkärin kanssa laksatiivien käytöstä: Jos muut keinot eivät auta, lääkäri voi suositella laksatiivia tilapäiseen apuun.

Milloin ummetus on vaarallista?       

Vaikka ummetus on yleensä vaaraton vaiva, tietyissä tilanteissa se voi olla merkki vakavammasta terveysongelmasta. Ummetus on huolestuttavaa, jos se on äkillistä ja voimakasta, ja siihen liittyy muita oireita kuten voimakasta vatsakipua, veristä ulostetta, laihtumista ilman selkeää syytä tai kuumetta. Myös jos ummetus ei reagoi normaaleihin hoitokeinoihin ja jatkuu pitkään, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Tällöin ummetus voi olla oire suoliston tukoksesta, hormonaalisista häiriöistä tai muista vakavista sairauksista. Ajoissa tapahtuva lääkärin konsultaatio on tärkeää, jotta syy voidaan selvittää ja hoito aloittaa mahdollisimman pian.

Ummetus hoito                

Tässä on luettelo ummetuksen erilaisista lääketieteellisistä hoidoista:

 • Laksatiivit: Lääkäri voi määrätä erilaisia laksatiiveja, kuten bulk-forming agents, osmotic agents, stimulant laxatives, ja stool softeners riippuen ummetuksen tyypistä ja vakavuudesta.
 • Reseptilääkkeet: Tietyissä tapauksissa voidaan käyttää reseptilääkkeitä, jotka stimuloivat suoliston liikkeitä tai vaikuttavat suoliston hermojen toimintaan.
 • Biofeedback-terapia: Tätä menetelmää käytetään opettamaan potilaille, miten hallita suoliston toimintaa ja parantaa ulostamisrefleksiä, erityisesti niille, joilla on toiminnallinen ummetus.
 • Peräruiskeet ja suppositoriot: Vaikeissa ummetustapauksissa lääkäri saattaa suositella peräruiskeita tai suppositorioita, jotka auttavat pehmentämään ulostetta ja helpottavat sen poistumista.
 • Kirurgiset toimenpiteet: Harvinaisissa tapauksissa, kun ummetus johtuu fyysisestä esteestä suolistossa tai muista vakavista syistä, voidaan harkita kirurgista toimenpidettä.

Nämä hoitomuodot edellyttävät terveydenhuollon ammattilaisen arviointia ja seurantaa, ja niitä suositellaan yleensä, kun yksinkertaisemmat kotihoitokeinot eivät ole tehonneet.

Vauvan ummetus

Vauvan ummetus on tilanne, jossa vauvan uloste on kovaa ja kuivaa, ja ulostaminen on harvinaista ja voi olla tuskallista. Ummetus voi johtua monista tekijöistä, kuten ruokavalion muutoksista, riittämättömästä nesteen saannista tai ruuansulatusjärjestelmän kehityksestä. Vauvoilla, jotka ovat siirtyneet rintamaidosta kiinteään ruokaan, ummetus voi olla yleisempää. On tärkeää seurata vauvan ulostamistiheyttä ja ulosteen laatua, jotta varhaiset toimenpiteet voidaan aloittaa tarvittaessa.”

Oireet, jotka voivat viitata vauvan ummetukseen, sisältävät:

 • Harvinaiset suolen liikkeet (vähemmän kuin kolme kertaa viikossa)
 • Kovat, kuivat ulostepallot
 • Ilmeinen tuska tai ponnistelut yrittäessä ulostaa
 • Vatsan turvotus tai kovuus
 • Vähentynyt ruokahalu tai ärtyneisyys ummetuksen vuoksi

Jos näitä oireita esiintyy, on suositeltavaa konsultoida terveydenhuollon ammattilaista, joka voi tarjota ohjeita ja hoitovaihtoehtoja.

Kissan ummetus

Kissan ummetus on yleinen ongelma, joka voi aiheuttaa lemmikille epämukavuutta ja stressiä. Se ilmenee, kun kissan uloste on kovaa ja kuivaa, ja ulostaminen on vaikeaa tai harvinaista. Tämä voi johtua monista syistä, kuten riittämättömästä nesteen saannista, ruokavalion puutteista, vähäisestä liikunnasta tai terveydellisistä ongelmista kuten munuaissairaudesta tai kilpirauhasen liikatoiminnasta. Hoitoon kuuluu usein ruokavalion muutokset, kuten kuitupitoisemman ruoan tarjoaminen, riittävän veden tarjoaminen ja tarvittaessa laksatiivien käyttö eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Jos kissan ummetus jatkuu, on tärkeää viedä se eläinlääkärin tarkastettavaksi, jotta voidaan sulkea pois vakavammat terveysongelmat ja löytää sopiva hoitosuunnitelma.

Koiran ummetus

Koiran ummetus

Koiran ummetus on tila, jossa koira ei pysty ulostamaan säännöllisesti tai sen uloste on kovaa ja kuivaa, mikä tekee ulostamisesta vaikeaa ja kivuliasta. Ummetuksen syitä voivat olla esimerkiksi nestehukka, riittämätön kuidun saanti ruokavaliossa, liikunnan puute tai tukkeumat suolistossa, kuten vierasesineet tai suoliston sairaudet. Hoitoon kuuluu yleensä ruokavalion säätäminen kuitupitoisemmaksi, riittävän nesteytyksen varmistaminen ja säännöllisen liikunnan lisääminen. Jos ummetus jatkuu tai siihen liittyy muita oireita, kuten oksentelua tai voimakasta kipua, on tärkeää konsultoida eläinlääkäriä, jotta voidaan tehdä tarkemmat tutkimukset ja määrätä sopiva hoito.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit