23.6 C
Helsinki
Monday, June 3, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Tullin raportit osoittavat, että Suomesta vietiin tuhansia droneja Venäjälle

UutisetTullin raportit osoittavat, että Suomesta vietiin tuhansia droneja Venäjälle

SUOMEN TULLI on julkaissut uutta tietoa alustavasta tutkimuksesta, joka koskee pakotteiden alaisten tuotteiden lähetystä Suomesta Venäjälle.

Tutkinnan kohteena olevien kahden suomalaisen yrityksen epäillään vieneen noin 3,500 dronea, joiden yhteisarvo on yli kaksi miljoonaa euroa, sekä elektroniikkakomponentteja, kuten mikro-ohjaimia ja puolijohdekomponentteja, joiden arvo on yli 600,000 euroa.

Tulliviranomaiset ovat myös tutkineet yli 350,000 euron arvoisten anti-drone -teknologioiden kuljetusta Venäjän kautta Kazakstaniin. Tämän teknologian siirto olisi vaatinut puolustusmateriaalin vientiluvan, jota viejä ei ollut hakenut.

Suomen Tulli uskoo, että kahdesta yrityksestä toinen oli vastuussa pakotteiden alaisten tavaroiden hankinnasta ja toinen näiden tavaroiden toimittamisesta Venäjälle.

Alustavan tutkimuksen mukaan järjestelyä johti Venäjä, kertoo Hannu Sinkkonen, Suomen Tullin valvontajohtaja. Hän paljasti, että toimintaa varten perustettiin laaja kansainvälisten yritysten verkosto mahdollistamaan operaation rahoitus lähteistä kuten Venäjältä.

Tiistaina Sinkkonen kertoi STT:lle, että tapaus sisältää luottamuksellista tietoa, ja hän pidättäytyi yksilöimästä Venäjälle toimitettujen dronejen tarkkoja malleja. Lisäksi tulliviranomaiset eivät pysty määrittämään, onko droneja käytetty Ukrainan käynnissä olevassa konfliktissa.

Käynnissä olevassa esitutkinnassa kuusi henkilöä on epäiltynä sääntelyrikoksista ja puolustusmateriaalin vientirikoksista. Yksi näistä epäillyistä on ollut esitutkintavankeudessa syyskuusta lähtien. Tapaus odotetaan pian toimitettavaksi syyttäjälle mahdollisten syytteiden harkitsemiseksi.

Suomalainen uutistoimisto tunnisti tänä syksynä Luminorin ja Siberican kyseisiksi yrityksiksi ja paljasti myös, että molemmilla yrityksillä on sama toimitusjohtaja, Gabriel Temin.

Euroopan unioni on asettanut Venäjälle useita pakotteita, mukaan lukien vientikieltoja, maan aggressiivisten sotatoimien vuoksi Ukrainassa.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit