11.9 C
Helsinki
Friday, May 10, 2024

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Suomi ei ole aikataulussa saavuttaakseen hiilineutraaliustavoitteensa vuonna 2035, Etla sanoo

UutisetSuomi ei ole aikataulussa saavuttaakseen hiilineutraaliustavoitteensa vuonna 2035, Etla sanoo

Etla Economic Researchin maanantaina julkaiseman päästöennusteen mukaan Suomi ei ole aikataulussa saavuttaakseen tavoitteensa hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä. Raportti ennustaa kasvihuonekaasupäästöjen vähenevän noin 4 prosenttia vuosittain vuosina 2023–2027. Tämä vauhti ei kuitenkaan riitä tavoitteen saavuttamiseen, joka vahvistettiin vuoden 2022 ilmastonmuutoslaissa, erityisesti maankäyttösektorin vähäisen hiilinielukyvyn vuoksi.

Etlan tiedemies Ville Kaitila huomauttaa, että vaikka teollisuuden päästöt ovat vähentyneet tasaisesti, Suomen kokonaisnettopäästöt eivät ole merkittävästi muuttuneet. Hän korosti, että hiilineutraaliuden saavuttaminen vuoteen 2035 mennessä edellyttää nettopäästöjen nollaamista, mikä nykyisillä trendeillä ei ole saavutettavissa. Tämä edellyttää fossiilisten polttoaineiden käytön jatkuvaa vähentämistä, vähäpäästöisempien tuotantoteknologioiden käyttöönottoa ja hiilinielujen vahvistamista.

Raportissa korostettiin maankäyttösektorin hiilinielun merkittävää vähenemistä viimeisen kahdentoista vuoden aikana, ja sektorista tuli ensimmäistä kertaa historiassa päästöjen lähde vuonna 2021. Etla toi myös esiin, että maatalous on huomattava päästölähde ja metsien hakkuutiheydellä on suora vaikutus metsien hiilinieluun ja koko sektorin päästötasapainoon.

Vuonna 2020 kansalliset kasvihuonekaasupäästöt laskivat yli 9 %, koska pandemia vähensi matkustamista ja energiantuotannon päästöt laskivat huomattavasti. Vaikka päästöt vakautuivat vuonna 2021, ne laskivat 4 % vuonna 2022. Kaitila huomautti, että päästöttömän sähkön tuotanto on lisääntynyt, mikä on merkittävästi vaikuttanut energiantuotannon päästöjen laskuun.

Positiivisia suuntauksia ovat fossiilisten polttoaineiden käytön väheneminen liikenteessä ja valmistuksen sisällyttäminen päästökauppajärjestelmään. Järjestelmän odotetaan laajenevan kattamaan liikenteen vuoteen 2027 mennessä. Helsingin Sanomat kritisoi hallitusta siitä, että se ei ole tukenut kunnianhimoisia ilmastotavoitteitaan merkittävillä toimilla, vaan on leikannut ilmastotoimien rahoitusta ja osittain keskeyttänyt päästövähennys-suunnitelmien toteutuksen.

Ilmastonmuutosministeri Kai Mykkänen korosti hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia hallituksen ilmastostrategian keskeisenä osana. Kuitenkin Kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) mukaan hiilidioksidin talteenotto tulisi olla vain pieni osa päästöjen vähentämisessä ja maailmanlaajuisten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Tulevassa Abu Dhabin Cop28-huippukokouksessa odotetaan keskityttävän päästöjen vähentämisen ja hiilen poistamisen tasapainottamiseen. Isäntämaa Yhdistyneet Arabiemiraatit, yksi maail

man suurimmista öljyntuottajista, aikoo hyödyntää isäntärooliaan öljy- ja kaasusopimusten solmimiseen.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit