0.9 C
Helsinki
Thursday, April 18, 2024

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Palworldin ennätyksellinen julkaisu: Enemmän kuin vain Pokémon aseiden kanssa

Palworldin julkaisu on ollut poikkeuksellinen määritellen uudelleen...

Suomen teknologia-ala kokee jyrkän laskun uusissa tilauksissa kolmannella neljänneksellä

UutisetSuomen teknologia-ala kokee jyrkän laskun uusissa tilauksissa kolmannella neljänneksellä

Suomen teknologia-alan tulevaisuudennäkymät näyttävät yhä epävarmemmilta.

Teknologiateollisuus ry raportoi torstaina, että uusien tilausten ja tarjouspyyntöjen määrä on vähentynyt merkittävästi, erityisesti “huomattavasti” koneenrakennusalalla, heidän viimeisimmän tilauskirja- ja henkilöstökyselynsä mukaan.

Tutkimus osoitti, että uusien tilausten arvo laski 24 prosenttia kvartaalista toiseen, ja 30 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon heinä-syyskuussa. Koska uusien tilausten arvo on laskenut johdonmukaisesti vuoden alusta, teknologia-alan tilauskanta pieneni neljä prosenttia kesäkuun lopusta syyskuun lopulle, ja 13 prosenttia viime vuoden syyskuusta tämän vuoden syyskuuhun.

Teknologia-ala tuottaa noin puolet Suomen vientitulosta.

Petteri Rautaporras, Teknologiateollisuus ry:n johtaja ja pääekonomisti, näkee uusien tilausten laskun merkkinä huomattavista haasteista talvella ja kevään alussa. Hän huomautti, että vaikka vahvat tilauskirjat tukevat tuotantoa lähikuukausina, vientiyritysten tilanne voi huonontua merkittävästi ensi vuonna, mikäli kysynnän elpyminen ei toteudu.

Erityisen suuri lasku uusissa tilauksissa kolmannella neljänneksellä havaittiin koneenrakennusalalla, joka on teknologiateollisuuden suurin alasektori, kokenut 39 prosentin laskun toisesta neljänneksestä ja 40 prosentin pudotuksen verrattuna viime vuoden samaan neljännekseen.

Rautaporras korosti, että koneenrakennus toimii yleensä luotettavimpana mittarina koko teknologiateollisuuden tilalle.

“On kulunut pitkä aika siitä, kun olemme nähneet näin dramaattisen laskun tilauksissa. Yksinkertaisesti sanottuna kolmannen neljänneksen tilausten hankinta oli järkyttävän huonoa,” hän totesi lehdistötilaisuudessa torstaina, Helsingin Sanomien raportoiman mukaan.

Uusien tilausten puutteen odotetun aiheuttaman tilauskirjojen ehtymisen vuoksi teknologiayritykset saattavat vähentää tuotantoaan ja tehdä henkilöstömuutoksia talvikauden aikana.

“Vahvakaan tilauskanta ei ole ikuinen turva,” Rautaporras varoitti.

Teknologiateollisuus ry ilmoitti, että kesäkuusta syyskuuhun tarjouspyyntöjen saldo laski -31:een. Vaikka viime kuussa kerätyt luvut eivät ole yhtä synkkiä kuin finanssikriisin tai koronapandemian aikana, ne heijastavat merkittävää kysynnän laskua kolmannella neljänneksellä.

“Luvut paljastavat dramaattisen ja laaja-alaisen muutoksen kysyntäympäristössä. Selvä laskusuhdanne on havaittavissa,” hän päätti.

Hän huomautti, että nykyiset heikentyvät olosuhteet näyttävät johtuvan tavanomaisesta taloussyklistä, joka liittyy nouseviin korkotasoihin. Äskettäiset tilausmäärät teknologiayrityksissä voivat myös johtua asiakkaiden varastojen liiallisesta täyttämisestä pandemian aikana, sekä joitakin teollisuusmateriaaleja koskevista deflatorisista trendeistä.

“Hankinnasta vastaavat saattavat olla siinä uskossa, että ostojen viivästyttäminen voisi johtaa alemmiin hintoihin myöhemmin. Tällaiset mahdollisesti vahingolliset deflatoriset voimat vaikuttavat olevan läsnä,” Rautaporras huomioi.

Hän väitti, että koska kysyntää hillitsevät tekijät ovat vain tilapäisiä, olisi ennenaikaista julistaa laajamittaisen taloudellisen laskukauden alkamista. “Lehdistötilaisuudessa hän lisäsi, että havaitsemamme erityisen heikko tilausmäärä voisi toimia varoituksena mahdollisesti vakavammasta tilanteesta, joka saattaa olla edessämme,” hän selvensi.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit