23.6 C
Helsinki
Monday, June 3, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Suomen sisäministeri myöntää virheen keskusteltaessa mahdollisesta maahanmuuttajien määrästä

UutisetSuomen sisäministeri myöntää virheen keskusteltaessa mahdollisesta maahanmuuttajien määrästä

Sisäministeri Mari Rantanen (PS) myönsi virheen arvioidessaan, että Venäjällä olisi 10 miljoonaa paperitonta maahanmuuttajaa.

“Se oli pelkästään virhe ministeriltä. Tarkoitin sanoa, että Venäjällä on noin seitsemän miljoonaa ulkomaalaista, joista arviolta yksi tai kaksi miljoonaa oleskelee maassa laittomasti”, hän selvitti YLE:lle keskiviikkohaastattelussa.

Tiistaina Rantanen näytti vihjaavan, että Venäjältä Suomeen voisi virrata miljoonia paperittomia maahanmuuttajia. “Kuka tahansa voi mennä verkossa katsomaan, kuinka monta ihmistä on joissain Afrikan maissa. Mahdollinen [lukumäärä] on todella suuri. On myös hyvä pitää mielessä, että arvioiden mukaan Venäjällä yksin on noin 10 miljoonaa laittomasti maassa oleskelevaa asukasta”, hän väitti YLE A-studiossa.

Yleisradio ei voinut vahvistaa sisäministeriön väitettä.

Joni Virkkunen, tutkimusjohtaja Itä-Suomen yliopistossa, totesi keskiviikkona YLE:lle, että Venäjällä asuu noin seitsemän miljoonaa ulkomaalaista, joista suurin osa oleskelee maassa laillisesti.

Jussi Lassila, tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa, ilmaisi näkemyksenään, että on yleisesti harhaanjohtavaa viitata paperittomien maahanmuuttajien kokonaismäärään Venäjällä suhteessa niihin, jotka voisivat hakea pääsyä Suomeen.

“Epäilen, että edes pahimmassa tapauksessa kaikkia Venäjällä maahanmuuttajina pidettyjä ohjattaisiin Suomeen. Tämä on äärimmäisen teoreettinen skenaario”, hän analysoi haastattelussa julkisen radiotoimittajan kanssa, korostaen, että näin suuren ihmisryhmän mobilisoiminen rajoille vaatisi merkittävän vaikuttamiskampanjan Venäjältä.

“Edes huonoissa oloissa elävät maahanmuuttajat eivät todennäköisesti ole niin huonosti, että saisi heidät kaikki lähtemään.”

Suomen hallitus on sulkenut kaikki itärajan rajanylityspaikat vedoten mahdolliseen kansallisen turvallisuuden uhkaan, joka johtuu paperittomien maahanmuuttajien saapumisesta Suomen ja Venäjän rajalle. Viimeaikainen saapuvien määrän kasvu epäillään liittyvän Venäjän harjoittamaan hybridikampanjaan, jossa venäläisviranomaisten kerrotaan auttavan ihmisiä saapumaan rajalle riippumatta siitä, onko heillä tarvittavia matkustusasiakirjoja.

Venäjä on kiistänyt nämä syytökset.

Lassila muistutti keskiviikkona YLE:lle, että Venäjä on pyrkinyt varmistamaan, että sen toimet eivät tule havaituiksi, mikä viittaa siihen, että suuri ihmisjoukko kokoontumassa rajalle olisi epätodennäköistä.

“Jos Venäjä toisi merkittävän määrän ihmisiä rajalle sulun huolimatta, se edellyttäisi täysin erilaista politiikkalähestymistapaa. Tässä mielessä on mahdollista, että rajan sulkeminen toimii”, hän huomautti.

Lisäksi hän huomautti, että Suomi taipuu liioittelemaan asemaansa.

“Jos Venäjä ajautuisi täydelliseen kaaokseen, silloin voisimme ehkä harkita tällaisia uhkaskenaarioita. Silti Venäjällä on muitakin naapurimaita. Suomi on suojattu pohjoisella sijainnillaan”, Lassila selitti YLE:lle.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit