20.3 C
Helsinki
Monday, July 8, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Suomen Pankki neuvoo että jokaisen yksilön tulisi omistaa taloudellinen hätävarasetti

UutisetSuomen Pankki neuvoo että jokaisen yksilön tulisi omistaa taloudellinen hätävarasetti

Helsingin Sanomien mukaan digitaalisten maksujen yleistyminen Suomessa on johtanut perinteisten lompakoiden ja kukkaroiden käytön vähenemiseen. Nykyiset tiedot osoittavat, että vain noin kuusi prosenttia ihmisistä käyttää säännöllisesti käteistä päivittäisissä maksutapahtumissa.

Suomen Pankin asiantuntija kuitenkin varoittaa, että siirtyminen täysin digitaalisiin maksutapoihin ei ole vailla mahdollisia riskejä.

Päivi Heikkinen, Suomen Pankin maksujärjestelmien johtaja, ehdotti Helsingin Sanomille, että kotona olisi hyvä olla pieni määrä käteistä – erityisesti tarpeeksi kattamaan välttämättömät ostokset kuten ruoka, lääkkeet ja polttoaine muutaman päivän ajaksi.

Hän huomautti, että ongelmat korttimaksujärjestelmissä voisivat aiheuttaa vaikeuksia ei ainoastaan niille, jotka käyttävät yksinomaan kortteja, mutta myös niille, jotka ovat riippuvaisia mobiilimaksutavoista niiden korttipohjaisen luonteen vuoksi.

Kahdeksantoista kuukautta sitten, kun Suomi oli liittymässä Natoon, keskuspankki korosti niin kutsutun ‘kotitalouden talouspaketin’ tärkeyttä. Heikkinen selvensi, että tuona aikana kävi ilmi, että valtio saattaisi kohdata erilaisia hybridivaikutteita ja kyberhyökkäyksiä.

Hän kuitenkin vakuutti, että välitöntä uhkaa ei ole.

Heikkinen neuvoi myös kuluttajia harkitsemaan kahden eri pankin korttien omistamista. Tämä strategia varmistaa, että jos yhden pankin maksujärjestelmä kohtaa ongelmia, se ei täysin estä heidän kykyään suorittaa maksutapahtumia. Lisäksi hän toi esiin toisen riskin: yleisen riippuvuuden verkkopankkitunnuksista monien päivittäisen elämän kannalta kriittisten palvelujen käyttöön.

Heikkinen huomautti, että niiden toiminta on riippuvainen pankin järjestelmistä. Siksi mobiilitunnistautumisvälineen omistaminen on hyödyllistä, erityisesti niille, jotka tarvitsevat vahvistusta työpaikallaan,” hän kommentoi.

Lisäksi hän mainitsi, että pankit ja vähittäismyyjät ovat yleisesti ottaen hyvin varautuneet torjumaan erilaisia kyberhyökkäyksiä. Tämä käy ilmi siitä tosiasiasta, että huolimatta tällaisten hyökkäysten suhteellisen tiheästä esiintymisestä, kuluttajat ovat suurelta osin pysyneet vaikutuksilta suojassa.

Heikkinen mukaan Suomessa on suuri riippuvuus korttimaksujärjestelmistä, kuten Visasta ja Mastercardista. Nämä kaksi amerikkalaista maksujärjestelmää ovat olennaisessa roolissa käsiteltäessä maksuja, jotka suoritetaan suosittujen mobiilimaksujärjestelmien kautta, joihin kuuluvat Apple Pay, Google Pay ja usein myös Mobilepay.

Heikkinen ehdottaa, että korttipohjaisten palveluiden rinnalle olisi ihanteellista ottaa käyttöön mobiilimaksupalveluja, jotka käyttävät suoraan pankkitilejä. ‘Maissa kuten Ruotsissa ja Norjassa suosituimmat mobiilimaksujärjestelmät ovat niitä, jotka linkittyvät suoraan tileihin.’ Maksuneuvosto, Suomen Pankin alaisuudessa perustettu yhteistyöelin, on parhaillaan laatimassa sääntöjä, jotka mahdollistaisivat välittömien tilipohjaisten maksujärjestelmien käyttöönoton maassa. Lisäksi joulukuussa Nordea ja OP Ryhmä ilmoittivat yhteistyöstään uuden maksualustan kehittämiseksi.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit