23.6 C
Helsinki
Monday, June 3, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Suomen hallitus on asettamassa kaksi rajanylityspaikkaa Venäjän rajalle

UutisetSuomen hallitus on asettamassa kaksi rajanylityspaikkaa Venäjän rajalle

Tiistaina Suomen hallitus ilmoitti päätöksestään pitää kaikki muut paitsi kaksi rajanylityspaikkaa Suomen ja Venäjän rajalla suljettuina, nimittäin Niirala ja Vaalimaa.

Vaalimaan on määrä avautua uudelleen matkustuskäyttöön keskiyöllä, kun taas Niirala avataan uudelleen torstaina 14. joulukuuta klo 8 aamulla. Ellei hallitus tee toisenlaista päätöstä, nämä jäävät ainoiksi toiminnassa oleviksi matkustuspisteiksi itärajalla 14. tammikuuta 2024 asti.

Kahden rajanylityspisteen valintaan vaikuttivat kansallisen turvallisuuden tekijät ja rajat ylittävän liikenteen tarve, kuten paljasti eversti Mikko Lehmus Suomen Rajavartiolaitoksesta tiistain lehdistötilaisuudessa Helsingissä. Hän korosti, että nämä pisteet ovat tärkeitä joillekin diplomaattilähetystöille, ihmisille, joilla on sukulaisia molemmin puolin rajaa, ja tietyille rahtikuljetustoiminnoille.

Jos hallitus ei olisi tehnyt päätöstä itärajalla tapahtuvasta matkustamisesta, koko raja olisi avattu matkustamiselle torstaina.

Pääministeri Petteri Orpo (Kok.) totesi tiistaina, että ilman nykyisten rajoitusten höllentämistä on mahdotonta arvioida, tuleeko tilanteeseen parannusta. Hän varoitti, että jos aseistettuun siirtolaisuuteen liittyvä ongelma jatkuu, he saattavat sulkea nämä rajanylityspisteet uudelleen.

Orpo huomautti, että hallitus oli yksimielinen päätöksessään alkaa avata rajaa varovaisesti, harkitusti, suhteellisuusperiaatteen ja lainmukaisesti, koska Venäjän jatkuvan siirtolaisten käyttämisen välineenä Suomea vastaan mahdollisuus on “erittäin korkea”.

Kaksi viikkoa sitten Suomen hallitus sulki koko itärajan reagoidessaan merkittävään nousuun Venäjältä saapuvien ihmisten määrässä.

Syksyn aikana noin 1 000 turvapaikanhakijaa saapui rajalle. Suomen Rajavartiolaitos ilmoitti maanantaina, että kaikkien rajanylityspisteiden sulkemisen jälkeen 30. marraskuuta, yhtään turvapaikanhakijaa ei ole saapunut rajalle.

Sisäministeri Mari Rantanen (PS) korosti, että Venäjän viranomaisten toimet, siirtolaisuuden käyttö aseena ja vaikuttamistoimet edelleen muodostavat uhan Suomen kansalliselle turvallisuudelle.

Hän väitti, että näiden toimien tavoitteena on ollut ja on edelleen julkisen turvallisuuden horjuttaminen Suomessa ja yhteiskunnan sisäisen eripuraisuuden lietsominen.

Hän lisäsi, että hallitus on valmis joko avaamaan lisää rajanylityspisteitä, jos tilanne rajalla pysyy rauhallisena, tai sulkemaan koko rajan, jos näyttää siltä, että siirtolaisten hyväksikäyttö jatkuu. Hänen viestinsä oli korostaa, että itärajalle matkustaminen ei ole suositeltavaa. Hän neuvoi olemaan uskomatta salakuljettajien väitteitä tai osallistumasta Venäjän viranomaisten juoniin.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit