23.6 C
Helsinki
Monday, June 3, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Suomalaiset eläkeläiset tulevat kokemaan ostovoimansa kasvun

UutisetSuomalaiset eläkeläiset tulevat kokemaan ostovoimansa kasvun

Vuonna 2024 eläkeläiset Suomessa tulevat kokemaan merkittävän kasvun ostovoimassaan, ilmoittaa Suomen Veronmaksajien Keskusliitto.

Tämä eläkkeiden nousu, joka astuu voimaan vuoden alusta, johtuu kansaneläkkeen, takuueläkkeen ja ansioon perustuvan eläkkeen tarkistuksista, jotka ovat linjassa vuoden 2023 inflaation kanssa. Kansaneläke ja takuueläke nousevat vuosittain 5,9 prosenttia ja ansioon perustuvat eläkkeet 5,7 prosenttia.

Eläkkeiden verotuksessa on tapahtunut muutoksia, alhaisempien ja korkeampien eläkkeiden verokannat ovat nousseet, kun taas keskitason eläkkeiden verot ovat laskeneet. Nämä verosäädökset ovat vähemmän merkittäviä kuin indeksiin sidotut eläkekorotukset, varmistaen kaikkien eläkeläisten nettotulojen nousun.

Inflaation odotetaan samanaikaisesti hellittävän, joten 922 euroa kuukaudessa ansaitsevien eläkeläisten ostovoima kasvaa 3,8 prosenttia, 1,881 euroa kuukaudessa ansaitsevien 4,2 prosenttia ja 5,643 euroa kuukaudessa ansaitsevien 2,8 prosenttia, Veronmaksajien Keskusliiton arvioiden mukaan.

Esimerkiksi valtiovarainministeriö ennustaa, että inflaatio hidastuu noin kahteen prosenttiin vuonna 2024.

Tämän seurauksena eläkeläisten ostovoiman odotetaan paranevan huomattavasti enemmän kuin kansantalouden yleinen kehitys. Valtiovarainministeriö on ilmoittanut ennustavansa, että bruttokansantuote kasvaa vuonna 2024 vain 0,7 prosenttia.

Vaikka eläkeläiset ovatkin saamassa etuja tänä vuonna, se pääasiassa korvaa eläkkeiden hitaan kehityksen viimeisen neljän vuoden aikana. Veronmaksajien keskusliiton laskelmien mukaan vain alle 1 000 euroa kuukaudessa ansaitsevat eläkeläiset ovat nähneet merkittävän ostovoiman nousun vuodesta 2019 lähtien – noin 4,5 prosenttia. Sen sijaan keski- ja korkeatuloisten eläkeläisten ostovoiman odotetaan palaavan vuoden 2019 tasolle vuoteen 2024 mennessä.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit