0.9 C
Helsinki
Thursday, April 18, 2024

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Palworldin ennätyksellinen julkaisu: Enemmän kuin vain Pokémon aseiden kanssa

Palworldin julkaisu on ollut poikkeuksellinen määritellen uudelleen...

Stubb totesi FT:lle suoraan: “Ruotsalaiset eivät tehneet niin.”

UutisetStubb totesi FT:lle suoraan: "Ruotsalaiset eivät tehneet niin."

Pääministeri Petteri Orpo korosti lehdistötilaisuudessa tilanteen vakavuutta. KRP tutkii kaasuputken vauriota.

Suomen hallitus ja puolustusvoimat epäilevät ulkopuolisen toimijan olevan teon takana. Myös viestintäkaapelissa on havaittu vika.

Pääministeri Orpo kertoi kaasuputken vauriosta viranomaisten kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

KRP tutkii kaasuputken mahdollista sabotointia, rikoskomisario Timo Kilpeläinen kertoi. Yhtenä rikosnimikkeenä on törkeä vahingonteko. KRP:n mukaan vaurio on niin suuri, että kyseessä on tahallinen teko. Räjähdyksen merkkejä ei ole toistaiseksi havaittu.

Pääministeri Orpo korosti asian vakavuutta ja vaati perusteellista tutkimusta. Orpon mukaan ei kuitenkaan pitäisi tehdä hätäisiä johtopäätöksiä. Kriittisen infrastruktuurin suojelutoimenpiteet on otettu käyttöön.

– Suomi on varautumisen suurvalta, Orpo totesi.

Merenkulkulaitoksen apulaisjohtaja, kommodori Markku Hassinen kertoi, että kaasuputken vauriokohta sijaitsee Suomen talousvyöhykkeellä keskellä Suomenlahtea.

Yleisesikunnan varautumispäällikön Janne Huusko mukaan Suomelle ei ole tällä hetkellä sotilaallista uhkaa. Orpo tarkensi, että valmiustasoa ei ole nostettu, mutta valppaus on korkealla.

Rajavartiolaitos kerää näytteitä vauriopaikalta ja sen ympäristöstä, mutta meriolosuhteet ovat haastavat, mikä viivästyttää tutkimusta.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi jo aiemmin, että on todennäköistä, että sekä kaasuputken että viestintäkaapelin vauriot johtuvat ulkoisista tekijöistä.

Sunnuntaina uutisoitiin epäillystä vuodosta Balticconnector-maakaasuputkessa Suomen ja Viron välillä. Myöhemmin vahvistettiin, että kaasuputki on vaurioitunut.

Marinetraffic-sivuston mukaan Rajavartiolaitoksen alus Turva ja laivaston Katanpää-luokan miinantorjunta-alus Purunpää ovat parhaillaan Suomenlahden keskellä Inkoosta Paldiskiin. Balticconnector-maakaasuputki kulkee tuolla alueella.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit