0.9 C
Helsinki
Thursday, April 18, 2024

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Palworldin ennätyksellinen julkaisu: Enemmän kuin vain Pokémon aseiden kanssa

Palworldin julkaisu on ollut poikkeuksellinen määritellen uudelleen...

Stubb: Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan perusta rakentuu arvojen ohjaamaan realismiin

UutisetStubb: Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan perusta rakentuu arvojen ohjaamaan realismiin

“Presidentti Alexander Stubb julisti ensimmäisessä puheessaan eduskunnalle perjantaina 1. maaliskuuta, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruskivet ovat arvojen ohjaaman realismin juurruttamia,” raportoi Helsingin Sanomat.

Lisäksi hän selitti, että tämä realismiin, jota arvot ohjaavat, lähestymistapa juontaa juurensa vahvasta kumppanuudesta sekä Naton että Euroopan Unionin kanssa toisella puolella, ja toisella puolella se perustuu uskoon, että YK:n uudistaminen ja vahvistaminen ovat olennaisia maailmanrauhan ja -järjestyksen ylläpitämiseksi.

“Ulkopolitiikkamme perusperiaatteet perustuvat länsimaisiin arvoihin, kuten demokratiaan, oikeusvaltioperiaatteeseen ja ihmisoikeuksiin. Olemme sitoutuneet yhteistyöhön ja kansainvälisiin normeihin perustuvaan maailmanjärjestykseen,” lehti raportoi hänen sanoneen. “Samanaikaisesti turvallisuuspolitiikkamme perustuu realismiin. Tämä on syy siihen, miksi ylläpidämme vahvaa puolustusjärjestelmää, nyt liittoutumana. Realismiin kuuluu myös tunnustus siitä, että maailmamme suuria haasteita ei voida ratkaista ainoastaan yhteistyöllä samanmielisten maiden kanssa.”

Stubb, joka aloitti tehtävässään Suomen 13. presidenttinä perjantaina, käsiteli useita ajankohtaisia asioita virkaanastujaisseremonian jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Hän ilmaisi tyytyväisyytensä havaitessaan raporttien mukaan tuhansien surijoiden kokoontuvan Moskovassa jättämään jäähyväiset Alexei Navalnylle, edesmenneelle oppositiohahmolle, joka oli Venäjän presidentin Vladimir Putinin merkittävin kriitikko.

Navalny kuoli vankilassa Arkangelissa 16. helmikuuta.

Stubb toisti tuomitsevansa “poliittisen murhan”: “Navalnyn kuolema on eräänlainen symboli Venäjän nykytilasta. Vaikuttaa siltä, että ihmishengillä ei ole mitään merkitystä Venäjän viranomaisille. Ihmisiä voidaan eliminoida tai poistaa ilman minkäänlaista huolen merkkiä.”

Häntä pyydettiin myös kommentoimaan Gazan sodan viimeisimpiä kehityksiä. Perjantaina eri medioiden raporttien mukaan Israelin joukot avasivat tulen ihmisiin, jotka jonottivat humanitaarista apua, mikä johti yli sadan gazalaisen kuolemaan ja useiden satojen loukkaantumiseen. Israelin puolustusvoimat (IDF) ilmoittivat, että tuli avattiin, koska gazalaiset uhkasivat avun jakelua valvovia sotilaita.

Stubb mainitsi perjantaina, että jotkin yksityiskohdat ovat edelleen epäselviä.

“Hän korosti konfliktin vakavuutta viitaten siihen, että nykyisen sodan julmuus heijastuu raportoituina yli 30,000 ihmisen kuolemina Gazassa 7. lokakuuta 2023 jälkeen, Hamas-terrorijärjestön suorittaman hyökkäyksen seurauksena, joka johti yli 1,100 ihmisen kuolemaan Israelissa.

Ilmapommitusten viikkojen jälkeen IDF aloitti maahyökkäyksen Gazaan 27. lokakuuta tavoitteenaan Hamasin purkaminen.”

Stubb ilmoitti, että Suomi on sitoutunut tekemään kaikkensa rauhan palauttamiseksi alueelle. Hän mainitsi lisäksi, että maa on valmis harkitsemaan rauhanturvajoukkojen lähettämistä alueelle, jos tulitauko tai rauhansopimus saavutetaan. Viikonlopun aikana esiin tulleet raportit viittaavat siihen, että kuuden viikon tulitaukosopimus voi olla lähellä.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit