23.6 C
Helsinki
Monday, June 3, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Stubb on selvä ennakkosuosikki Haavistoa vastaan presidentinvaalien toisella kierroksella

UutisetStubb on selvä ennakkosuosikki Haavistoa vastaan presidentinvaalien toisella kierroksella

Jos presidentinvaalien toinen kierros pidettäisiin nyt, ALEXANDER STUBB (Kokoomus) on ennustettu voittavan Pekka Haaviston (Vihreät) huomattavalla erolla, kertoo Helsingin Sanomien teettämä mielipidetutkimus.

Päivittäisen sanomalehden mukaan äänijakauma olisi 57 prosenttia Stubbin ja 43 prosenttia Haaviston hyväksi.

Stubb ja Haavisto tulivat kahdeksi suosituimmaksi ehdokkaaksi presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella sunnuntaina, edeten toiselle kierrokselle 27,2 prosentin ja 25,8 prosentin ääniosuuksilla.

Tiistaina Helsingin Sanomat paljasti, että Stubb on selvästi suosituin vaihtoehto miesäänestäjien keskuudessa, 67 prosenttia mieskyselyyn vastanneista tukien häntä Haaviston sijaan. Sitä vastoin, jos toinen kierros pidettäisiin nyt, Haavisto saisi 53 prosenttia naisten äänistä.

Kysely paljasti myös, että Stubbin saamien äänien todennäköisyys kasvaa äänestäjän iän myötä: noin kaksi kolmasosaa yli 70-vuotiaista äänestäjistä äänestäisi entistä pääministeriä, kun taas alle 40-vuotiaiden äänet jakautuisivat melko tasaisesti kahden ehdokkaan kesken.

Lisäksi Stubb saisi suurimman osan äänistä johtotehtävissä olevilta, yrittäjiltä ja eläkeläisiltä.

Sekä Stubb että Haavisto ovat epätodennäköisiä menettämään merkittävän määrän ääniä, jotka he saivat ensimmäisellä kierroksella.

Kyselyn mukaan Li Anderssonin (LA) ja Jutta Urpilaisen (SDP) tukijat, jotka saivat ensimmäisellä kierroksella vastaavasti 4,9 prosenttia ja 4,3 prosenttia äänistä, suuntaavat pääosin tukensa Haavistolle. Kuitenkin noin 10 prosenttia Anderssonin tukijoista ja 33 prosenttia Urpilaisen tukijoista valitsisivat Stubbin.

Noin kolmannes niistä, jotka alun perin äänestivät Olli Rehniä (Keskusta), harkitsevat nyt äänestävänsä Haavistoa, samoin kuin lähes viidennes niistä, jotka alun perin tukivat Jussi Halla-ahoa (PS). Ensimmäisellä kierroksella Halla-aho ja Rehn olivat kolmanneksi ja neljänneksi suosituimmat ehdokkaat, saaden vastaavasti 19,0 prosenttia ja 15,3 prosenttia äänistä.

Ensimmäisen kierroksen äänet Mika Aaltolalle ja Harry Harkimolle (MN) jakautuvat odotetusti suunnilleen tasaisesti Stubbin ja Haaviston kesken.

Tiistaina Helsingin Sanomat ilmoitti, että äänestysaktiivisuuden odotetaan pysyvän korkealla toisella kierroksella, sillä suurin osa ensimmäisellä kierroksella äänestäneistä ilmaisi aikomuksensa äänestää myös toisella kierroksella. Ensimmäisellä kierroksella merkittävä 74,9 % äänioikeutetuista käytti äänioikeuttaan, mikä on ennätys vuoden 2006 presidentinvaalien toisen kierroksen jälkeen.

Merkillistä 77% kyselyyn vastanneista vahvisti varmasti äänestävänsä, kun taas 13% ilmoitti olevansa melko varma äänestämisestään toisella kierroksella. Vain 6% vastaajista ilmaisi todennäköisyytensä olla äänestämättä, ja 3%:lla ei ollut kantaa asiaan.

Erityisesti varmojen äänestäjien osuus on poikkeuksellisen korkea, yli 90%, Vihreiden ja Kansallisen Kokoomuksen kannattajien keskuudessa. Sitä vastoin tämä osuus on vähäisintä Keskustan ja Perussuomalaisten kannattajien joukossa, ollen 61% ja 70% vastaavasti.

Verian toteutti 1 161 internetpohjaista haastattelua kyselyä varten 29.–30. tammikuuta. Kyselyn tulosten virhemarginaali on noin 2,9 prosenttia. Presidentinvaalien toinen kierros järjestetään 11. helmikuuta 2024. Ennakkoäänestys on mahdollista Suomessa 31. tammikuuta – 6. helmikuuta ja ulkomailla 31. tammikuuta – 3. helmikuuta.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit