23.6 C
Helsinki
Monday, June 3, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Stubb ja Haavisto etenevät mahdollisesti tiukkaan toisen kierroksen kilpailuun

UutisetStubb ja Haavisto etenevät mahdollisesti tiukkaan toisen kierroksen kilpailuun

Jompikumpi kahdesta, Pekka Haavisto (Vihreät) tai Alexander Stubb (Kokoomus), on asetettu olemaan Suomen tuleva 13. presidentti.

Sunnuntaina Suomessa pidetyssä presidentinvaalien ensimmäisessä kierroksessa Stubb sai 27,2 prosenttia ja Haavisto sai 25,8 prosenttia annetuista 3 241 864 äänestä, mikä johti kaksintaisteluun, joka on sekä odotettu että mahdollisesti kapeampi kuin ennustettu kahden ehdokkaan välillä.

Helsingin Sanomien analyysin mukaan tämä on lähin ero kahden toiselle kierrokselle etenevän ehdokkaan välillä vuoden 1994 jälkeen. Historiallisesti ensimmäisen kierroksen johtaja on myös voittanut toisen kierroksen kaikissa nykyisen vaalijärjestelmän mukaisissa vaaleissa.

Jussi Halla-aho (PS) sai 19,0 prosenttia ja Olli Rehn (Keskusta) 15,3 prosenttia äänistä. Li Andersson (LA) ja Jutta Urpilainen (SDP) keräsivät vastaavasti 4,9 ja 4,3 prosenttia äänistä. Sari Essayah (KD) ja Mika Aaltola saivat kumpikin 1,5 prosenttia, kun taas Harry Harkimo sai 0,5 prosenttia äänistä.

Lähes puolet, tarkalleen 47 prosenttia ensimmäisen kierroksen äänestäneistä, joutuu tukemaan toista ehdokasta uusintavaalissa, mikä on korkein osuus vuoden 1994 presidentinvaalien ensimmäisestä kierroksesta lähtien, YLE:n mukaan.

Toisen kierroksen vaalit järjestetään sunnuntaina 11. helmikuuta 2024.

Rehn nousi johtavaksi ehdokkaaksi yhteensä 108 kunnassa, mikä on eniten kaikista presidenttiehdokkaista. Stubb oli suosituin 84 kunnassa, Halla-aho 78 kunnassa ja Haavisto 39 kunnassa, mukaan lukien suuret kaupungit kuten Helsinki, Oulu, Tampere ja Turku.

Lähes kolme neljäsosaa, tarkalleen 74,9 prosenttia äänioikeutetuista osallistui äänestyspaikoille ensimmäisellä kierroksella, mikä merkitsee korkeinta äänestysaktiivisuutta vuoden 2006 presidentinvaalien toisesta kierroksesta lähtien – kilpailu Tarja Halosen (SDP) ja Sauli Niinistön (Kokoomus) välillä. Kuitenkin presidentinvaalien ensimmäisillä kierroksilla sekä vuonna 2000 että 1994 äänestysprosentti oli korkeampi, 76,9 % ja 82,2 %. Sen sijaan viime kevään parlamenttivaalien äänestysprosentti oli 72,0 prosenttia ja edellisten kuntavaalien 55,1 prosenttia.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit