11.9 C
Helsinki
Friday, May 10, 2024

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

SAK voimistaa teollisuuslakkoja, varoittaa merkittävistä seurauksista

UutisetSAK voimistaa teollisuuslakkoja, varoittaa merkittävistä seurauksista

Suomen johtava ammattiyhdistysjärjestö, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö (SAK), ilmoitti tiistaina päätöksestään kiihdyttää teollisuustoimien lakkoja. Järjestö aikoo aloittaa ensi viikosta alkaen sarjan lakkoja, joiden kesto on enintään yksi päivä kerrallaan.

Jarkko Eloranta, SAK:n puheenjohtaja, korosti YLE:n uutisoinnin yhteydessä pitämässään lehdistötilaisuudessa vääjäämättömiä seurauksia: “Tuotantolaitokset pysäytetään, mikä johtaa väistämättä taloudellisiin menetyksiin ja toiminnallisiin häiriöihin,” hän totesi.

Pääministeri Petteri Orpo (KOK) ja valtiovarainministeri Riikka Purra on virallisesti informoitu lakkojen alkamisesta 8. marraskuuta alkaen Elorannan lausunnon mukaan.

SAK:n toimet ovat pääasiassa pyrkimyksiä painostaa hallitusta perumaan työmarkkina- ja menoleikkauksensa, erityisesti ne, jotka vaikuttavat sosiaaliturvaetuuksiin. Eloranta kritisoi hallituksen ilmeistä suosimista yritysten ja korkeatuloisten ryhmien eduksi, mikä on ollut selvää sen toimikauden alusta lähtien. Hän vaati, että on aika ottaa huomioon myös muita ääniä, ei vain yritysten ja varakkaiden.

Teollisuusliiton johtaja Riku Aalto yhtyi lausunnossaan, sanoen hallituksen menoleikkausten olevan enemmän työvoiman kohdistamista kuin järkevää taloushallintoa. Aalto syytti hallitusta, erityisesti Orpoa ja Purraa, strategisesta lakko-oikeuksien rajoittamisesta kritiikin hiljentämiseksi ja myöhemmin työmarkkinoiden heikentämisen läpiviemiseksi.

Eloranta kuvasi tulevat lakot “viimeiseksi varoitukseksi”, ilmaisten kasvavan tyytymättömyyden työntekijöiden keskuudessa hallituksen epäoikeudenmukaisia politiikkoja kohtaan. Hän kehotti hallitusta välttämään yhteiskunnan jakamista, korostaen olemassa olevaa mahdollisuutta palauttaa tasapaino ja yhtenäisyys.

Vaikka Eloranta ei spekuloinutkaan siitä, mitä toimia lakkojen epäonnistuessa voidaan toteuttaa, hän varoitti mahdollisesta eskaloitumisesta “laaja-alaiseksi yhteiskunnalliseksi konfliktiksi”, joka nousee työntekijöiden näkökulmasta katsottuna puolueellisiksi ja ylimielisiksi koetuista politiikoista.

Samaan aikaan Suomen Toimihenkilökeskusjärjestö (STTK) suunnittelee mielenosoitusta Helsingin Senaatintorilla 18. marraskuuta hallituksen uudistuksia vastaan. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toi esiin nopean laskun työoloissa ja työturvallisuudessa ensisijaisena huolena, joka tekee tästä mielenosoituksesta välttämättömän.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit