23.6 C
Helsinki
Monday, June 3, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Purra toteaa, että Suomen itärajan sulkemisen mahdollisuuden tulisi olla toteutettavissa, huolimatta mahdollisista laillisista haasteista

UutisetPurra toteaa, että Suomen itärajan sulkemisen mahdollisuuden tulisi olla toteutettavissa, huolimatta mahdollisista laillisista haasteista

Sunnuntaina blogikirjoituksessaan valtiovarainministeri Riikka Purra (PS) korosti, että hallituksen on tehtävä päätös itärajan sulkemisesta riippumatta oikeuskanslerin näkemyksestä.

Viime viikolla apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen keskeytti hallituksen suunnitelman rajavalvonnan tehostamisesta, perustellen, että se saattaisi loukata turvapaikanhakuoikeutta.

Sunnuntaina Purra väitti, että Suomi on laatinut lainsäädäntöä nimenomaan tilanteita varten, kuten nyt nähdään sen rajalla Venäjän kanssa.

‘Meillä ei ole muita vaihtoehtoja. Rajamanööverit eivät tehoa. Luotan siihen, että oikeudellinen tarkastaja ymmärtää tilanteen kansallisen turvallisuuden näkökulmasta ja sallii meidän sulkea koko rajan. Jos näin ei kuitenkaan ole, poliittinen päätös on silti toteutettava’, hän totesi.

Hän ilmaisi myös turhautumisensa siihen, mitä hän kutsui ‘typerästi liberaaleiksi’ oikeustulkinnoiksi, uskoen, että apulaisoikeuskansleri arvioi tilannetta vain kansainvälisen suojelun näkökulmasta.”

Hän selitti, että tulkinta johtuu hänen näkemyksensä mukaan turvapaikkajärjestelmän väärinkäytöstä, jonka mahdollistavat vanhentuneet kansainväliset sopimukset ja liian liberaalit kansalliset lait, jotka on laadittu erilaiseen maailmaan.

YLE raportoi sunnuntaina, että tänä syksynä noin 950 turvapaikanhakijaa on tullut Suomeen Venäjältä. Suomen hallitus epäilee, että tämä tulva on koordinoitu, venäläisviranomaisten salliessa henkilöiden, joilla ei ole tarvittavia matkustusasiakirjoja, lähestyä rajavyöhykettä.

Purra väitti, että itärajalta maahan saapuvat henkilöt eivät ole aitoja turvapaikanhakijoita, eivätkä ole välittömässä vaarassa eivätkä pakene mitään uhkaa.

Sen sijaan, kuten mahdollistaa vuosikymmeniä vanhentuneiden periaatteiden mukainen turvapaikkajärjestelmä, he siirtyvät paremman elintason maihin, erityisesti EU:hun,” hän kirjoitti.

Perussuomalaisten puheenjohtaja vaati myös laajaa uudistusta varmistaakseen, että turvapaikanhakuoikeus ei koskaan mene kansallisen turvallisuuden edelle, arvioiden, että nykyinen poliittinen ilmapiiri on suotuisa tällaiselle muutokselle.

“Vaikuttaa siltä, että kaikista on tullut ‘persuja’ [arkikielinen termi Perussuomalaisten jäsenille]. Tätä ilmiötä ei pitäisi vähätellä.”

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina kyselyn, jonka mukaan lähes kolme neljäsosaa (73%) kansalaisista katsoo, että hallituksella on oikeus jättää huomiotta kansainvälisten sopimusten velvoitteet, jos se katsoo sen tarpeelliseksi turvallisuussyistä.

marraskuuta Suomen hallitus sulki neljä rajanylityspaikkaa kaakossa. Tämän jälkeen kuuden päivän kuluttua suljettiin lisää kolme rajanylityspaikkaa, ja turvapaikkahakemusten käsittely keskitettiin Raja-Jooseppiin, itärajan pohjoisimpaan rajanylityspisteeseen.

Sunnuntaina pääministeri Petteri Orpo (NCP) kertoi YLE:lle, että tarvittaessa Suomi pystyy sulkemaan kaikki itärajan rajanylityspisteet. Tässä tapauksessa, hän mainitsi, turvapaikkahakemukset voitaisiin jättää vain satamissa tai Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Toimenpide turvapaikkahakemusten vastaanoton keskittämiseksi lisättiin rajavartiolakiin kesällä 2022 osana valmistautumista hybridi sodankäynnin strategioihin, jotka hyödyntävät muuttoliikkeitä.”

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit