0.9 C
Helsinki
Thursday, April 18, 2024

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Palworldin ennätyksellinen julkaisu: Enemmän kuin vain Pokémon aseiden kanssa

Palworldin julkaisu on ollut poikkeuksellinen määritellen uudelleen...

Pohjoismaat Tekevät Yhteistyötä Maahanmuuttajien Palauttamisessa

UutisetPohjoismaat Tekevät Yhteistyötä Maahanmuuttajien Palauttamisessa

Pohjoismaiset ministerit ovat sopineet tehostavansa yhteistyötä maahanmuuttajien palautusasioissa. Yksimielisyys saavutettiin Kööpenhaminassa, Tanskassa järjestetyssä kokouksessa lokakuun viimeisenä päivänä.

Suomen sisäministeri Mari Rantanen (PS) kertoi Helsingin Sanomille, että Pohjoismailla on yhteneväiset politiikkasuunnitelmat ja jaettu tilannekuva, mikä tekee tästä ajankohdasta otollisen tiivistää yhteistyötä.

Rantanen korosti, että maahanmuuttajien palautuskysymys on ollut jatkuva ongelma Suomelle, laajemmalle Pohjoismaiden alueelle ja koko Euroopalle. Äskettäiset tapahtumat Euroopassa, kuten kahden ruotsalaisen jalkapallofanin surmaaminen Brysselissä laittomasti maassa oleskelleen henkilön toimesta, ovat nostaneet esille maahanmuuton turvallisuusriskit.

Kokouksessa ministerit pääsivät yhteisymmärrykseen kolmesta maahanmuuttoon liittyvästä aloitteesta. Aloitteisiin kuuluu vapaaehtoisten palautusten edistäminen yhteistyössä alkuperämaiden kanssa, palautustoimien vahvistaminen yhteistyössä EU:n rajavalvontavirasto Frontexin kanssa ja kansainvälisen siirtolaisjärjestö IOM:n avustaminen vapaaehtoisissa palautuksissa niille, jotka ovat jumissa Pohjois-Afrikassa.

Rantanen ehdotti, että Frontexin lennot Pohjoismaista voisi olla yksi käytännön toimenpide.

Suomen Maahanmuuttovirasto (Migri) on linjannut, että kenenkään ei pitäisi palauttaa kotimaahansa, jos on olemassa riski vainosta, kidutuksesta tai konfliktialueelle joutumisesta.

Suomen hallitus on toimintasuunnitelmassaan esittänyt, että oleskelulupahakemuksen hylänneiden henkilöiden tulisi palauttaa kotimaahansa mahdollisimman nopeasti. Tämän linjauksen toteuttaminen on osoittautunut hankalaksi, sillä maahanmuuttajien kotimaat saattavat olla haluttomia yhteistyöhön palautusten osalta.

Rantasen mukaan erityisesti Irak ja Somalia ovat aiheuttaneet haasteita.

Hän mainitsi, että peruslähtökohtana on aina se, että maat ottavat omat kansalaisensa vastaan. Hallitusohjelmassamme mainitaan kehitysyhteistyön jäädyttämisen mahdollisuus keinojen joukossa palautusten edistämiseksi.

Lisäksi Rantanen mainitsi, että kauppa- ja viisumipolitiikkaa voitaisiin hyödyntää tähän tarkoitukseen.

Rantanen arvioi myös, että turvapaikanhakijoille tulisi ilmoittaa heti hakuprosessin alussa mahdollisuudesta vapaaehtoiseen paluuseen mahdollisen kielteisen päätöksen jälkeen. Hän lisäsi, että turvapaikkapolitiikan legitiimiyttä heikentää, jos turvapaikanhakijoille sallitaan oleskelu riippumatta päätöksestä.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit