11.9 C
Helsinki
Friday, May 10, 2024

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Perussuomalaisten Halla-aho on jättänyt kaksi rikosilmoitusta vastauksena julkaisuihin, jotka kuvaavat häntä ‘fasistiksi’

UutisetPerussuomalaisten Halla-aho on jättänyt kaksi rikosilmoitusta vastauksena julkaisuihin, jotka kuvaavat häntä 'fasistiksi'

Eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho (PS), teki viime vuoden lopulla ainakin kaksi rikosilmoitusta, jotka kohdistuivat sosiaalisen median kommentteihin, joissa häntä kutsuttiin fasistiksi.

Nämä kommentit tulivat koomikko Ilkka Kiveltä ja vihreiden Aino Tuomiselta, Helsingin kaupungin varavaltuutetulta. Joulukuussa Kivi kertoi STT:lle, että ilmoitus liittyy todennäköisesti hänen vastaukseensa ukrainalaisen toimittajan kehuille Halla-ahon ukrainan kielen taidosta.

Halla-aho, hänen mukaansa, on fasisti ja on historiallisesti tukenut Unkarin pääministeriä Viktor Orbánia, joka on tunnettu EU:n lisätuen estämisestä Ukrainalle.

Samaa keskustelua käydessään myös Tuominen käytti termiä ‘fasisti’, kertoo YLE. “Tarkoitukseni termin käytössä ei ollut loukata vaan kuvata hänen poliittista kantaansa,” hän selitti X:llä 29. joulukuuta. “Perussuomalaiset vapaasti leimaavat ihmisiä henkilökohtaisten ominaisuuksien ja ulkonäön perusteella. Kuitenkaan kukaan ei saa kyseenalaistaa heidän poliittista kantaansa. Se, että kritisoin hänen politiikkaansa, ei pitäisi johtaa rikossyytteisiin.

Halla-aho, joka on Perussuomalaisten presidenttiehdokas, on pyydetty selventämään kantaansa aiempien näkemystensä valossa puheen aiheesta. Ilta-Sanomat haastatteli häntä tammikuussa 2020 keskustelussa siitä, tulisiko populistisen oikeistopuolueen jäsenten saada laillisia seuraamuksia sopimattomista kommenteistaan.

“Kestän tulla leimatuksi natsiksi, rasistiksi ja fasistiksi. En aio jättää rikosilmoitusta [tällaisista lausunnoista], vaikka ne ovat täysin sopimattomia kuvauksia minusta,” Halla-aho totesi.”

YLE:n haastattelussa ennen joulua hän selvensi tätä näkökulman muutosta.

“Olen harvoin turvautunut rikosilmoituksiin, enkä ole elämässäni tehnyt montaakaan tutkintapyyntöä. Kuitenkin pidin mielenkiintoisena rajojen testaamista. Onko todella sallittua tehdä tällaisia selvästi leimaavia ja vääriä väitteitä julkisesti toisesta henkilöstä?”

“Olisi hyödyllistä, jos poliisi, syyttäjä tai oikeusistuin arvioisivat, onko poliittisesti laillisesti toimivan henkilön nimeäminen ‘fasistiksi’ hyväksyttävää,” hän viesti Helsingin Sanomille.”

STT kysyi joulukuussa Halla-aholta, miten hänen rikosilmoituksensa ovat linjassa hänen laajan sananvapauden puolustamisensa kanssa Perussuomalaisten johdossa. Hänen edistämänsä ajatus oli, että ihmiset tulisi sietää häiritsevää ja loukkaavaa sisältöä ilman oikeudellisiin toimiin turvautumista. “En ole koskaan väittänyt, että sananvapaus sisältäisi perättömien ja halventavien väitteiden levittämisen. Esimerkiksi jonkun perusteettomasti leimaaminen pedofiiliksi tai fasistiksi ei ole kritiikkiä,” hän välitti uutistoimistolle.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit