0.9 C
Helsinki
Thursday, April 18, 2024

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Palworldin ennätyksellinen julkaisu: Enemmän kuin vain Pokémon aseiden kanssa

Palworldin julkaisu on ollut poikkeuksellinen määritellen uudelleen...

Perinteisen Suomalaisen Kanelipullan Salaisuudet ja Resepti

KysymyksiäPerinteisen Suomalaisen Kanelipullan Salaisuudet ja Resepti

Korvapuustit ovat paljon enemmän kuin vain kanelilla maustettuja pullia; ne ovat syvälle juurtunut osa suomalaista kulttuuria ja perinnettä. Jokainen korvapuusti kätkee sisäänsä tarinan – tarinan koti-illoista, perhejuhlista ja niistä lukemattomista kahvitauoista, jotka rytmittävät arkea Suomessa.

Miksi juuri korvapuustit? No, suomalaiset rakastavat kahvia, ja mikä olisikaan parempi kumppani kupilliselle kahvia kuin mehevä, kanelilla, sokerilla, ja voilla rikastettu korvapuusti? Se on kuin lämmin halaus kylmänä päivänä. Korvapuustien leipominen ja niiden nauttiminen yhdessä on tapa, jolla suomalaiset osoittavat ystävyyttä ja yhteisöllisyyttä.

Korvapuustien suosio kertoo paljon suomalaisesta sielunmaisemasta: yksinkertaisista nautinnoista, läheisyyden arvostamisesta ja hetkessä elämisestä. Se on muistutus siitä, miten pienet asiat – kuten pullan leipominen ja sen jakaminen rakkaiden kanssa – voivat tuoda suurta iloa elämään.

Niin, kun seuraavan kerran nautit korvapuustista, muista, että nautit palasta suomalaista perinnettä ja kulttuuria. Se on yksinkertainen ele, mutta sen merkitys on syvä.

Tarvittavat ainekset

Tässä on tarkka lista aineksista, joita tarvitset herkullisten korvapuustien leipomiseen, sekä muutama vinkki aineksien valintaan.

Taikina:

 • 5 dl täysmaitoa
 • 50 g hiivaa (tuorehiiva)
 • 1,5 dl sokeria
 • 1 tl suolaa
 • 2 tl kardemummaa (jauhettuna)
 • noin 14-15 dl vehnäjauhoja
 • 150 g voita (sulatettuna)

Täyte:

 • 100 g voita (huoneenlämpöisenä)
 • 1 dl sokeria
 • 2 rkl kanelia

Voiteluun ja päälle:

 • 1 muna (voiteluun)
 • Raesokeria tai mantelilastuja (koristeluun)

Vinkkejä aineksien valintaan:

 • Vehnäjauhot: Laadukkaat, korkeaproteiiniset vehnäjauhot ovat avain onnistuneeseen taikinaan. Korkeaproteiiniset jauhot sitovat enemmän nestettä, mikä tekee taikinasta kimmoisan ja lopputuloksesta kuohkean. Valitse siis mieluiten puolikarkea tai erityisesti pullataikinaan tarkoitettu vehnäjauho.
 • Hiiva: Käytä tuorehiivaa, jos mahdollista. Se antaa parhaan maun ja kohottaa taikinan tehokkaasti. Varmista, että hiiva on tuoretta ja säilytetty oikein.
 • Voi: Laadukas voi tekee taikinasta maistuvamman ja tuo täytteeseen syvyyttä. Suosi suolaamatonta voita, jotta voit hallita suolan määrää taikinassa.
 • Maito: Täysmaito antaa taikinalle rikkaimman maun ja parhaan rakenteen. Lämpimänä (noin 37°C) se aktivoi hiivan parhaiten.

Muistathan, että aineksien laadulla on suuri merkitys lopputuloksen maussa ja rakenteessa. Panosta siis hyviin raaka-aineisiin!

Valmistusohjeet: Taikinan Tekeminen

Seuraavaksi kerromme, miten valmistat täydellisen korvapuustitaikinan askel askeleelta. Tarkat lämpötilat ja lepoajat ovat taikinan onnistumisen kannalta kriittisiä, joten noudata ohjeita huolellisesti.

Vaihe 1: Lämmittäminen ja liuottaminen

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, noin 37°C. Tarkista lämpötila esimerkiksi keittiötermometrillä.

2. Murenna tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita, kunnes hiiva on täysin liuennut.

Vaihe 2: Taikinan sekoittaminen

1. Lisää sokeri, suola ja kardemumma hiivamaitoon. Sekoita hyvin.

2. Lisää vehnäjauhot vähitellen samalla sekoittaen. Aloita noin puolella määrästä ja lisää jauhoja, kunnes taikina alkaa muodostua.

Vaihe 3: Vaivaaminen

1. Kun taikina on tarpeeksi jämäkkä käsiteltäväksi, siirrä se jauhotetulle alustalle.

2. Alusta taikinaa käsin noin 10 minuuttia tai koneella, kunnes taikina on kimmoisaa ja sileää. Taikinan tulisi olla pehmeää, mutta ei liian tahmeaa.

Vaihe 4: Lisää voi

1. Lisää sulatettu voi huoneenlämpöisenä taikinaan pienissä erissä. Vaivaa taikinaa jokaisen erän jälkeen, kunnes voi on täysin sekoittunut taikinaan.

Vaihe 5: Kohotus

1. Siirrä taikina isoon kulhoon, joka on kevyesti öljytty estämään tarttumista.

2. Peitä kulho leivinliinalla tai muovikelmulla. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 1-1,5 tuntia, tai kunnes se on kaksinkertaistunut kooltaan.

Vaihe 6: Vaivaaminen ja lepo

1. Vaivaa kohonnutta taikinaa kevyesti alustalla poistaaksesi ilmakuplat.

2. Anna taikinan levätä peitettynä vielä noin 15 minuuttia ennen täytteen lisäämistä ja muotoilua.

Näiden vaiheiden avulla luot taikinan, joka on valmis muotoiltavaksi herkullisiksi korvapuusteiksi. On tärkeää noudattaa lämpötiloja ja lepoaikoja huolellisesti, sillä ne ovat avain onnistuneeseen lopputulokseen.

Täytteen Valmistus ja Korvapuustien Muotoilu

Tehdään tässä herkullinen kanelitäyte ja muotoillaan korvapuustit oikeaoppisesti.

Täytteen valmistus:

1. Sekoita pehmeä voi, sokeri ja kaneli tasaiseksi massaksi.

Korvapuustien muotoilu:

1. Kauli lepäämään jätetty taikina suorakaiteen muodon omaavaksi levyksi, paksuudeltaan noin 1 cm.

2. Levitä kanelitäyte tasaisesti koko taikinalevyn pintaan, mutta jätä toisesta pitkästä reunasta noin 2 cm ilman täytettä.

3. Rullaa taikina tiukaksi rullaksi pitkää reunaa pitkin, aloittaen täytetystä reunasta.

4. Leikkaa rulla noin 3 cm:n paksuisiksi paloiksi.

5. Paina jokaisen palan keskikohtaa alaspäin niin, että saat korvapuustille tyypillisen muodon.

6. Nosta korvapuustit leivinpaperoidulle uunipellille kohoamaan. Jätä kohoamisvaiheessa tarpeeksi tilaa korvapuustien välille, sillä ne kohoavat ja leviävät.

7. Anna korvapuustien kohota peitettyinä lämpimässä paikassa noin 30–45 minuuttia.

Nämä askeleet varmistavat, että saat aikaan herkullisen täytteen ja muotoilet korvapuustit kauniisti. On tärkeää antaa korvapuustien kohota kunnolla ennen paistamista, jotta lopputulos on mahdollisimman kuohkea ja herkullinen.

Paistaminen ja Viimeistely

Nyt kun korvapuustisi ovat kohonneet ja valmiita paistettaviksi, on aika keskittyä paistamiseen ja viimeistelyyn. Seuraavilla vinkeillä varmistat, että korvapuustisi paistuvat täydellisiksi.

Optimaalinen uunin lämpötila ja paistoaika:

 • Esilämmitä uuni 225 asteeseen. Korkeampi lämpötila auttaa korvapuustin saamaan kauniin värin ja kuoren, mutta pidä silmällä, etteivät ne pala.
 • Paista korvapuusteja uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia. Tarkka aika riippuu uunisi tehosta, joten tarkkaile pullia ja ota ne uunista, kun niiden pinta on kauniin kullanruskea.

Vinkit täydellisen paistopinnan saavuttamiseksi:

 • Voitele korvapuustit munalla ennen uuniin laittamista. Tämä antaa niille kauniin kiiltävän pinnan.
 • Tarkkaile paistamisen aikana. Uunien lämpötilat voivat vaihdella, joten on tärkeää pitää silmällä korvapuusteja paiston aikana.

Ehdotuksia viimeistelyyn, kuten voiteluun ja koristeluun:

 • Voitele valmiit korvapuustit sulatetulla voilla heti uunista ottamisen jälkeen. Tämä tekee pinnasta pehmeämmän ja lisää makua.
 • Ripottele päälle raesokeria tai mantelilastuja ennen uuniin laittamista, mikäli haluat lisätä makeutta ja tekstuuria.
 • Anna korvapuustien jäähtyä hieman ennen tarjoilua, jotta täyte kiinteytyy sopivasti, mutta tarjoile ne vielä lämpiminä, jolloin ne ovat kaikkein herkullisimpia.

Tarjoiluehdotukset

Korvapuustit ovat parhaimmillaan vastapaistettuina, nautittuna lämpimän kahvin tai teen kanssa. Tämä yhdistelmä luo täydellisen hetken, jossa mausteisen kanelin ja pehmeän pullan maku yhdistyy suussa sulavasti lämpimän juoman kanssa. Suomalaisessa kulttuurissa kahvi ja korvapuusti muodostavatkin ikonisen parin, joka tuo ihmiset yhteen, olipa kyseessä sitten rento aamuhetki tai juhlavampi kokoontuminen.

Jos korvapuusteja sattuu jäämään yli, ne säilyvät hyvin ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä 1-2 päivää tai jääkaapissa jopa viikon. Voit myös pakastaa korvapuustit, mikäli haluat säilyttää niitä pidempään. Pakasta yksittäiset korvapuustit erilleen ja kääri ne huolellisesti, näin voit nauttia niistä myöhemmin kuin vastapaistettuina. Lämmitä korvapuustit uunissa tai mikroaaltouunissa, niin saat palautettua niiden ihanan pehmeän rakenteen ja herkullisen maun.

Näiden vinkkien avulla voit nauttia korvapuusteista parhaalla mahdollisella tavalla, tuoden esille niiden maun ja tuoreuden, olipa kyseessä sitten ensimmäinen puraisu tai herkuttelu ylijääneillä leivonnaisilla.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit