-9 C
Helsinki
Monday, December 4, 2023

Täydellinen arvostelu Monster Hunter Rise -pelistä

"Monster Hunter Rise" tempaisee pelaajat mukaansa lumoavaan...

Koripallon Tulevaisuuteen: Esittelyssä NBA 2K24:n Häikäisevä Maailma

Julkaisu ja Alustat NBA 2K24, tuorein helmi NBA...

PlayStation VR-lasit: Kattava opas virtuaalitodellisuuspelaamiseen

Virtuaalitodellisuusteknologia (VR), joka aikoinaan oli olemassa vain...

Orpo: Suomen itärajan tilanne on epätavallinen, lisätoimenpiteitä suunnitteilla

UutisetOrpo: Suomen itärajan tilanne on epätavallinen, lisätoimenpiteitä suunnitteilla

Suomen pääministeri Petteri Orpo (Kansallinen Kokoomus, NCP) on ilmaissut huolensa Suomen itärajan epätavallisista liikennemalleista. Orpo korosti, että näyttää olevan järjestelmällistä pyrkimystä auttaa siirtolaisia saavuttamaan tämä raja, ja hän huomautti tällaisten toimintojen merkittävästä lisääntymisestä. Hän teki nämä huomautukset vieraillessaan Vartiuksen rajanylityspaikalla Kuhmossa, Itä-Suomessa, kertoi Helsingin Sanomat.

Vierailunsa aikana Orpo pyrki arvioimaan valmistautumista vallitsevaan tilanteeseen ja tarjoamaan tukea rajaviranomaisille. Hän kuvasi olosuhteita erittäin epätavallisiksi, mutta pidättäytyi tarkentamasta, aikooko hallitus sulkea lisää rajanylityspaikkoja tai koko itärajan.

Suomen hallitus oli jo edellisellä viikolla ryhtynyt toimiin sulkemalla neljä kaakkoisrajan ylityspaikkaa – Imatran, Niiralan, Nuijamaan ja Vaalimaan – helmikuuhun asti. Samanaikaisesti turvapaikkahakemusten käsittely keskitettiin kahteen paikkaan: Vartiuksessa Kuhmossa ja Sallassa Lapissa.

Orpo vakuutti, että hallitus laati lisätoimenpiteitä ja on valmis toteuttamaan ne nopeasti tarvittaessa. Näiden toimenpiteiden on oltava hänen mukaansa harkittuja, suhteellisia ja lähetettävä selkeä viesti kolmansille maille ja Venäjälle, tuomiten rajalla jatkuvat järjestelmälliset toimet.

Pääministeri ilmaisi myös huolensa Venäjän arvaamattomasta käyttäytymisestä ja sen mahdollisesta häiriöstä suomalaisessa yhteiskunnassa. Hän myönsi, että vaikka kaikkien mahdollisuuksien varautuminen on haastavaa, Suomen on oltava valmis kaikkiin tuleviin kehityksiin.

Diplomaattisten neuvottelujen osalta Orpo myönsi, että tilanteen palauttamiseksi entiselleen ei ole saavutettu merkittävää edistystä.

Samana päivänä Lapin rajavartioston kerrottiin raportoineen 16 turvapaikanhakijan saapumisesta Vartiuksessa ja 35 Sallassa. Vartiuksen paikka jouduttiin sulkemaan tilapäisesti pari kertaa tilanteen hallitsemiseksi.

Kapteeni Jouko Kinnunen Lapin rajavartiostosta raportoi, että Venäjän viranomaiset ovat rikkoneet yhteisiä sopimuksia tuomalla yhdeksän henkilöä rajalle maanantaina, jotka sen jälkeen rekisteröitiin turvapaikanhakijoina Suomessa. Vaikka hän huomasi turvapaikanhakijoiden asiakirjoissa enemmän epäsäännönmukaisuuksia kuin tavallisesti, Kinnunen kuvasi tilannetta kokonaisuudessaan rauhalliseksi ja vakuutti, että rajan turvallisuus ja järjestys säilytetään tehokkaasti.

Suomen puolustusvoimat ovat osallistuneet väliaikaisten esteiden pystyttämiseen rajalla näiden ponnistelujen tukemiseksi.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit