20.3 C
Helsinki
Monday, July 8, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Olutvalmistajat ja virvoitusjuomien tuottajat Suomessa ovat huolissaan EU:n pakkausjätettä koskevasta direktiivistä

UutisetOlutvalmistajat ja virvoitusjuomien tuottajat Suomessa ovat huolissaan EU:n pakkausjätettä koskevasta direktiivistä

Suomen Panimo- ja Virvoitusjuomateollisuusliitto varoittaa, että ehdotettu EU-direktiivi pakkaamisesta ja pakkausjätteestä saattaisi haitata Suomen palautusjärjestelmää pulloille ja tölkeille.

Direktiivin mukaan 10% tietyistä juomista – mukaan lukien olut, mehu ja virvoitusjuomat – tulisi myydä uudelleenkäytettävissä olevissa astioissa.

Direktiivin äänestys on suunniteltu Euroopan parlamentissa tulevalle keväälle.

Helsingin Sanomat raportoi maaliskuun puolivälissä, että Suomi pyrkii saamaan poikkeuksen uudelleenkäytettävien pakkausten tavoitteesta, perustellen, että ehdotus ei riittävästi ota huomioon maan kierrätysastetta, joka ylittää 85 prosenttia panttipalautusjärjestelmään kuuluvista astioista. Suomalaiset kuluttajat, kun he palauttavat tyhjät tölkit tai pullot palautusautomaatteihin, näkevät näiden astioiden tulevan tiivistetyiksi ja puristetuiksi ennen kuin ne lähetetään kierrätettäväksi uusiksi materiaaleiksi.

Tuula Loikkanen, Panimo- ja Virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja, kertoi Helsingin Sanomille 18. maaliskuuta, että ehdotettu direktiivi vaatisi muutoksia kierrätysinfrastruktuuriin.

Ongelma juontuu itse tölkien ja pullojen suunnittelusta ja materiaalista: tölkit eivät sovellu kierrätykseen ja uudelleentäyttöön nykyisessä muodossaan, ja kierrossa olevat muovipullot ovat liian hauraita kestämään kierrätystä.

Palautusautomaatteihin liittyvä infrastruktuuri perustuu oletukseen, että nämä astiat tiivistetään. Jos astioiden kuljettaminen kierrätysprosessin seuraavaan vaiheeseen tulisi tarpeelliseksi, tilojen merkittävä laajentaminen olisi välttämätöntä.

“Astioiden kuljetus lisääntyisi merkittävästi. Pulloja jouduttaisiin jatkuvasti kuljettamaan pois. Olemme skeptisiä tämän lähestymistavan toteutumisen suhteen,” Loikkanen kommentoi. “Lisäksi meillä ei ole yhtenäistä pullonormia. Olisi tehtävä käsityönä päätöksiä siitä, mikä pullo lähetetään Olville ja mikä mikropanimolle.”

Uudistus vaatisi myös merkittäviä pääomainvestointeja alalla, esimerkiksi uusiin pullotus- ja pesulinjoihin.

“Erityisesti mikropanimoille tämä olisi merkittävä haaste. Monet mikropanimot toimivat pelkästään tölkkilinjoilla. Niiden tarvitsisi perustaa uusia pullotus- ja pesulinjoja,” hän selitti.

Lokakuussa Panimo- ja Virvoitusjuomateollisuuden Liitto yhdessä Elintarvike- ja Juomateollisuuden kanssa arvioi, että teollisuuden yritysten olisi investoitava noin 400 miljoonaa euroa täyttääkseen direktiivin vaatimukset. Loikkanen ennusti, että nämä kulut siirrettäisiin lopulta kuluttajille.

“Kun ajattelee asiaa järkevästi, se on odotettavissa oleva seuraus,” hän mainitsi Helsingin Sanomille.

Lisäksi hän huomautti, että on liian aikaista ennustaa näiden muutosten vaikutusta koko palautusjärjestelmään. “Emme ole vielä keskustelleet panttimaksujen kysymyksestä. Ne ovat keskeinen tekijä, joka tekee järjestelmästämme houkuttelevan kuluttajille, joten niiden muuttaminen olisi valitettavaa,” Loikkanen kommentoi.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit