0.9 C
Helsinki
Thursday, April 18, 2024

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Palworldin ennätyksellinen julkaisu: Enemmän kuin vain Pokémon aseiden kanssa

Palworldin julkaisu on ollut poikkeuksellinen määritellen uudelleen...

Miten diagnosoidaan keliakia?

KysymyksiäMiten diagnosoidaan keliakia?

Keliakia on autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa ohutsuolen limakalvon vaurioita gluteenin nauttimisen seurauksena. Gluteeni on viljaproteiini, jota esiintyy vehnässä, ohrassa, ruisissa ja speltissä. Keliakia on yleinen sairaus, ja sitä sairastaa noin 1 % suomalaisista.

Keliakian diagnosointi voi olla haastavaa, sillä sen oireet ovat monenlaisia ja voivat vaihdella eri ihmisillä. Tyypillisiä keliakian oireita ovat:

* Ripuli

* Ummetus

* Vatsakivut

* Turvotus

* Painonpudotus

* Väsymys

* Ihon oireet, kuten kutina ja ihottuma

* Raudanpuuteanemia

Jos sinulla on keliakian oireita, on tärkeää hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Lääkäri voi tehdä keliakian diagnoosin verikokeella ja/tai ohutsuolen tähystyksellä.

Verikoe

Verikoe on ensimmäinen vaihe keliakian diagnosoinnissa. Verikoe mittaa keliakian vasta-aineita, jotka ovat elimistön puolustusreaktion tuloksena syntyneitä proteiineja. Jos verikoe osoittaa positiivisia vasta-aineita, on syytä jatkaa tutkimuksia ohutsuolen tähystyksellä.

Ohutsuolen tähystys

Ohutsuolen tähystys on toinen vaihe keliakian diagnosoinnissa. Tähystyksessä lääkäri tutkii ohutsuolen limakalvoa ja ottaa kudosnäytteen. Kudosnäyte tutkitaan mikroskoopilla, ja jos siinä on havaittavissa keliakian aiheuttamia muutoksia, on diagnoosi varmistunut.

Keliakian hoito

Ainoa hoito keliakiaan on gluteeniton ruokavalio. Gluteeniton ruokavalio tarkoittaa, että ruokavaliosta poistetaan kaikki gluteenia sisältävät viljat. Gluteeniton ruokavalio parantaa keliakian oireita ja estää ohutsuolen vaurioitumista.

Gluteeniton ruokavalio on helppo toteuttaa, kunhan tietää, mitä gluteenia sisältäviä ruokia kannattaa välttää. Gluteenittomia tuotteita on saatavilla hyvin laajasti, ja keliakian hoitoon on myös saatavilla hyviä lääkkeitä.

Elämä gluteenittomalla ruokavaliolla

Elämä gluteenittomalla ruokavaliolla on täysin normaalia. Gluteenitonta ruokavaliota noudattamalla voi elää tyytyväistä ja terveellistä elämää.

Mistä saa lisätietoa keliakian diagnosoinnista?

Lisätietoa keliakian diagnosoinnista saa lääkäriltä, sairaalasta tai Keliakialiiton nettisivuilta.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit