20.3 C
Helsinki
Monday, July 8, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Lakot pakottavat Finnairin sisällyttämään tankkausstoppeja pitkän matkan lennoille

UutisetLakot pakottavat Finnairin sisällyttämään tankkausstoppeja pitkän matkan lennoille

Politiikan aiheuttamien lakkojen vuoksi, jotka alkoivat Suomessa maanantaina, FINNAIR on päättänyt tankata monia lentokoneitaan ulkomailla, kertoo Helsingin Sanomat.

Keskusjärjestö Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö (SAK) on aloittanut lakot hallituksen työmarkkinauudistuksia koskevia ehdotuksia vastaan mielenosoituksena, ja kahden viikon lakkojen odotetaan aiheuttavan merkittäviä häiriöitä satamien lastinkäsittelyssä, rautateiden tavaraliikenteessä ja prosessiteollisuudessa.

Mia Eloranta, Finnairin viestintäjohtaja, kertoi Helsingin Sanomille maanantaina, että valtion enemmistöomistama lentoyhtiö aikoo tankata mannertenvälisillä reiteillä lentävänsä koneet niiden lentokohteiden maissa.

Hän mainitsi, että tämä strategia pyrkii säästämään polttoainetta Helsingissä.

Lisäksi yhtiön pitkän matkan lennoille lisätään ylimääräisiä tankkaustaukoja Euroopan lentokentillä. Eloranta arvioi, että nämä kiertotiet pidentäisivät lentoaikoja noin tunnilla.

“Tänään aloitamme kokeilut mahdollisten välilaskupaikkojen tunnistamiseksi,” hän ilmoitti julkaisulle.

Lakot, jotka on järjestänyt muun muassa Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö (SAK), Kuljetusalan Työntekijöiden Liitto (AKT), Sähköliitto, Rakennusliitto, Palvelualojen ammattiliitto (PAM) ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL), kohdistuvat esimerkiksi Nesteen jakelukeskuksiin Naantalissa ja Porvoossa.

Viime viikolla Teollisuusliitto arvioi, että lakot saattaisivat johtaa polttoainepulaan sekä lentokentillä että huoltoasemilla, ennuste, jonka asiantuntijat ja Huoltovarmuuskeskus ovat sittemmin kiistäneet.

Virasto on ennustanut, että polttoaineen jakelussa saattaa esiintyä “paikallisia häiriöitä”.

Perjantaina Neste ilmoitti saavuttaneensa sopimuksen työntekijäliittojen kanssa työn laajuudesta lakon aikana sen Porvoon öljynjalostamolla. Vaikka tämä sopimus estää tuotannon keskeytyksen laitoksella, se ei takaa keskeytyksetöntä polttoainetoimitusta.

Useat osallistuvat ammattiliitot ovat ilmaisseet valmiutensa jatkaa lakkoja vielä kahdella viikolla, 7. huhtikuuta saakka.

YLE: Sellu- ja paperitehtaiden sulkeminen

Vaikka Paperityöväen Liitto ei osallistu lakkoiluun, useat metsäteollisuusyritykset ilmoittivat eilen aikovansa keskeyttää tuotantolaitostensa toiminnan kuljetuspalveluiden häiriöiden vuoksi.

Jyrki Hollmén, UPM:n työmarkkina-asioiden johtaja, kertoi YLE:lle, että yritys keskeyttää palkanmaksun lakon ajaksi välittömästi.

“Ymmärryksemme mukaan on olemassa keskinäinen riippuvuus, kuten Työsopimuslaissa määritellään, lakkojen ja niiden seurauksena työttömäksi jäävien työntekijöiden välillä. Tämän vuoksi työnantajalla ei ole velvollisuutta korvata työttömäksi jääville työntekijöille lakkojen takia,” hän viesti valtakunnalliselle yleisradiolle.

Petri Vanhala, Paperityöväen Liiton puheenjohtaja, ilmoitti valtakunnalliselle yleisradiolle, että liitto ei jaa tätä näkemystä ja aikoo todennäköisesti haastaa sen oikeudessa.

“Palkanmaksuvelvollisuus on perinteisesti ollut seitsemän päivää tapauksissa, joissa tehdas suljetaan työtaistelun, toisen liiton työtaistelun tai jonkin muun syyn vuoksi. UPM on kuitenkin ilmoittanut, ettei se noudata tätä käytäntöä,” hän huomautti. “Oikeudenkäynti tulee kestämään kauemmin, mutta lopulta se valaisee, onko yhtiö oikeassa vai väärässä.”

“Uskomme, että tämä toimintatapa on väärä.”

“On myös todennäköistä, että tuotantolaitosten sulkemisia tapahtuu teknologia-alalla,” totesi Minna Helle, Teknologiateollisuuden johtava virkamies, esiintyessään YLE:n A-studiossa maanantaina.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit