20.3 C
Helsinki
Monday, July 8, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Korvan tukkoisuus: Miten saada korva auki kotikonstein?

KysymyksiäKorvan tukkoisuus: Miten saada korva auki kotikonstein?

Korvan tukkoisuus on yleinen vaiva, joka voi johtua monista eri syistä, kuten korvavahan kertymisestä, ilmanpaineen muutoksista tai nesteen kertymisestä korvaan. Tämä epämukava tunne voi vaikuttaa kuuloon ja jopa aiheuttaa kipua. Siksi on tärkeää tietää, mitä tukkoisuuden takana on ja miten se voidaan helpottaa. Korvan avaaminen on keskeistä, sillä se ei vain palauta kuuloa normaaliksi ja lievitä epämukavuutta, vaan myös estää mahdollisia komplikaatioita, kuten infektioita. Tässä artikkelissa keskitymme ymmärtämään tukkoisuuden syitä ja tutustumme erilaisiin kotikonsteihin, joilla korva saadaan auki turvallisesti.

Ymmärrä korvan anatomia

Korva on monimutkainen elin, joka koostuu kolmesta pääosasta: ulkokorvasta, välikorvasta ja sisäkorvasta. 

 • Ulkokorva: Se käsittää korvalehden ja korvakäytävän. Ulkokorva toimii äänen kerääjänä ja ohjaa ääniaallot korvakäytävän kautta välikorvaan. 
 • Välikorva: Tässä osassa sijaitsevat kuuloluut: vasara, alasarvi ja jalustin. Välikorva vahvistaa äänen värähtelyjä ja siirtää ne sisäkorvaan.
 • Sisäkorva: Sisältää simpukka ja tasapainoelimen. Simpukka muuttaa äänivärähtelyt sähköisiksi signaaleiksi, jotka kulkevat aivoihin kuulohermon kautta.

Korvavaha, tai tieteellisemmin keruumen, muodostuu ulkokorvan talirauhasista ja hikirauhasista. Tämä vaha suojaa korvaa estämällä pölyn, lian ja bakteerien pääsyn syvemmälle korvaan. Se myös voitelee korvakäytävän, estäen sen kuivumisen. Normaalisti korvavaha poistuu korvasta luonnollisesti, mutta joissakin tapauksissa se voi kertyä ja aiheuttaa tukkeuman. Tämän ymmärtäminen auttaa hahmottamaan, miten eri tekijät, kuten korvavahan kertyminen, voivat vaikuttaa korvan toimintaan ja aiheuttaa tukkoisuuden tunnetta.

Yleisimmät syyt korvan tukkoisuudelle:

 • Korvavahan kertyminen:

Korvavaha suojaa korvaa ulkoisilta tekijöiltä, mutta joskus sen ylituotanto tai sen kertyminen voi tukkia korvakäytävän. Tämä aiheuttaa usein kuulon heikkenemisen tunnetta ja tukkoisuutta.

 • Ilmanpaineen muutokset (esim. lentokoneessa):

Korvissa voi tuntua painetta tai tukkoisuutta, kun ilmanpaine ympäröivässä ympäristössä muuttuu nopeasti, kuten lentokoneen nousun tai laskun aikana. Tämä johtuu siitä, että välikorvan ja ulkoisen ympäristön välillä oleva paine-ero ei pysty tasaantumaan riittävän nopeasti.

 • Nesteen kertyminen korvaan:

Uimisen, suihkun tai jopa flunssan jälkeen voi joskus kerääntyä nestettä korvaan. Tämä nesteen kertyminen voi aiheuttaa tukkoisuuden tunnetta ja jopa kuulon alenemista.

 • Infektiot ja tulehdukset:

 Korvatulehdukset, kuten välikorvatulehdus, voivat aiheuttaa korvan tukkoisuutta, kipua ja kuumeen nousua. Tulehdukset saattavat johtua bakteeri- tai virusinfektiosta ja vaativat usein lääkärin hoitoa.

Ymmärtämällä nämä yleisimmät syyt, voimme paremmin ehkäistä ja hoitaa korvan tukkoisuutta.

Kotikonstit korvan avaamiseksi

Kun korva tuntuu tukkoiselta, monet etsivät kotikonsteja helpottamaan oloa ennen lääkärin puoleen kääntymistä. Lämmin vesi tai suolaliuos voi auttaa huuhtelemaan korvavahaa ulos ja lievittämään tukkoisuutta. Myös kaupoista saatavat pehmittävät korvatipat voivat olla tehokkaita, sillä ne liuottavat kovettunutta korvavahaa. Jos kyse on ilmanpaineen muutoksista, puhallustekniikka nenää pidellen voi auttaa tasaamaan painetta korvassa. Tämä tehdään yksinkertaisesti pitämällä sieraimia kiinni ja puhaltamalla ilmaa niin, että korviin tulee painetta. Pään kallistaminen sivulle ja naputtelu korvan takana voi myös auttaa nesteen poistumisessa korvakäytävästä. Kuitenkin, vaikka voi olla houkuttelevaa kaivella korvaa esimerkiksi puikoilla, on se erittäin suositeltavaa välttää. Tällaiset toimet voivat vahingoittaa korvakäytävää tai työntää vahaa syvemmälle. Kaikissa tapauksissa, jos kotikonstit eivät auta tai korva tuntuu kipeältä, on aina parasta kääntyä lääkärin puoleen.

Miloin hakeutua lääkäriin

Korvan tukkoisuus voi usein olla harmillista, mutta se ei aina vaadi lääkärin hoitoa. Kuitenkin on olemassa tietyt oireet ja tilanteet, joissa on suositeltavaa hakeutua ammattilaisen arvioitavaksi.

 • Jatkuva kipu tai epämukavuus: Vaikka lyhytaikainen korvan tukkoisuus tai epämukavuus voi johtua monista harmittomista syistä, kuten korvavahan kertymisestä, pitkittynyt ja jatkuva kipu korvassa on merkki siitä, että on aika kääntyä lääkärin puoleen. 
 • Kuulon heikkeneminen: Jos huomaat selvää ja jatkuvaa kuulon heikkenemistä yhdessä tai molemmissa korvissa, se voi olla merkki vakavammasta ongelmasta, kuten sisäkorvan vauriosta tai meneillään olevasta infektiosta.
 • Epäily korvatulehduksesta: Korvatulehdus voi aiheuttaa paitsi kipua ja tukkoisuutta, myös muita oireita, kuten kuume, vuoto korvasta tai yleinen sairauden tunne. Jos epäilet korvatulehdusta, on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon mahdollisimman pian.

Nämä tilanteet korostavat sitä, kuinka tärkeää on kuunnella omaa kehoa ja tunnistaa, milloin ammattiapua tarvitaan.

Ennaltaehkäisy ja korvan terveyden ylläpito

Korvan terveyden ylläpitäminen on tärkeää, jotta vältetään erilaiset ongelmat ja sairaudet. Onneksi on olemassa useita tapoja, joilla voimme edistää korvien hyvinvointia.

 • Säännöllinen korvahygienia: Puhtaat korvat vähentävät riskiä infektioille ja tukkoisuudelle. On kuitenkin tärkeää muistaa, ettei korvakäytävää tulisi kaivella syvältä, sillä se voi vahingoittaa korvaa ja työntää vahaa entistä syvemmälle. Sen sijaan ulkokorvan puhdistaminen miedolla saippualla ja vedellä suihkun yhteydessä voi auttaa pitämään korvat puhtaina.
 • Vältä liiallista korvien kaivelua: Vaikka korvavaha voi tuntua ärsyttävältä, se toimii korvan suojana. Liiallinen kaivaminen voi johtaa korvavahan kertymiseen tai korvakäytävän vaurioitumiseen.
 • Kuuntele musiikkia kohtuullisella äänenvoimakkuudella: Liian kovaääninen musiikki tai jatkuva kovassa melussa oleskelu voi vaurioittaa kuuloa pitkällä aikavälillä. Kuulokkeiden äänenvoimakkuuden pitäminen kohtuullisella tasolla ja taukojen pitäminen kuuntelun aikana voi auttaa säilyttämään hyvän kuulon vuosien varrella.

Näiden yksinkertaisten toimenpiteiden avulla voimme huolehtia korvien terveydestä ja ehkäistä monia yleisiä korvaongelmia.

Yhteenveto ja lopuksi

Korvan tukkoisuus on yleinen vaiva, mutta onneksi useimmissa tapauksissa siihen löytyy helpotusta kotikonstein. Olipa kyseessä korvavahan kertyminen tai ilmanpaineen muutokset, menetelmät kuten lämmin vesi, pehmittävät korvatipat tai pään kallistaminen voivat auttaa lievittämään oireita. Kuitenkin on elintärkeää muistaa, ettei korvaan tulisi työntää mitään teräviä esineitä, ja korvien kaivelua tulee välttää. Jos olet epävarma korvasi tilasta tai kokeilemasi kotikonstit eivät tuo helpotusta, on parasta kääntyä ammattilaisen puoleen. Loppujen lopuksi korvat ovat herkät ja tärkeät aistinelimet, ja niiden terveyteen tulisi suhtautua vakavuudella. Kun pidät huolta korvistasi ja kuuntelet kehoasi, voit nauttia selkeästä kuulosta ja hyvinvoivista korvista pitkään.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit