0.9 C
Helsinki
Thursday, April 18, 2024

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Palworldin ennätyksellinen julkaisu: Enemmän kuin vain Pokémon aseiden kanssa

Palworldin julkaisu on ollut poikkeuksellinen määritellen uudelleen...

Inflaatio: Turvaa säästösi sijoittamalla

UutisetInflaatio: Turvaa säästösi sijoittamalla

Inflaatio on talouden ilmiö, joka tapahtuu yleensä silloin, kun kysyntä tavaroihin ja palveluihin ylittää tarjonnan, mikä voi johtaa hintojen nousuun. Inflaatiolla voi olla monenlaisia vaikutuksia talouteen. Lievä inflaatio voi kannustaa kulutusta ja investointeja, mutta liiallinen inflaatio voi heikentää ostovoimaa, häiritä taloudellista vakautta ja vaikeuttaa pitkän aikavälin suunnittelua.

Keskuspankit pyrkivät yleensä pitämään inflaation hallinnassa asettamalla rahapolitiikkaa, kuten ohjauskorkoja, jotka voivat vaikuttaa lainojen korkoihin ja rahan tarjontaan. Tavoitteena on ylläpitää hintavakautta ja välttää sekä liiallista inflaatiota että deflaatiota, joka on hintatason yleinen lasku.

Tilastokeskus julkaisee kuukausittain viimeisimmät inflaatiolukemat. Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan koko euroalueen hintojen nousu oli 5,5% vuoden 2023 kesäkuussa. Suomessa vastaava luku oli 4,1% samaan aikaan. Yhdenmukaistetusta kuluttajahintaindeksista suljetaan pois muun muassa omistusasuminen, kuluttajaluotot ja rahapelit. Yhtä lailla siis kulutuserissä vaikuttaa joustoluottojen vipuvarsi kuin Zimpler kasinot tässä EU-asetuksin määritellyssä indeksissä.

Mistä inflaatio johtuu?

Syitä inflaatiolle on useita, mutta yleisimpiä ovat kysynnän ja tarjonnan epätasapaino, raaka-aineiden hintojen nousu ja rahan tarjonnan lisääntyminen. Jos kysyntä tavaroihin ja palveluihin ylittää tarjonnan, hinnat voivat nousta, koska ihmiset ovat valmiita maksamaan enemmän niistä. Jos raaka-aineiden, kuten öljyn tai viljan, hinnat nousevat, se voi johtaa tuotantokustannusten nousuun, mikä puolestaan voi heijastua korkeampina hintoina kuluttajille.

Rahan tarjonnan lisääntymisestä päättävät keskupankit. Jos keskuspankki painaa liikaa rahaa tai laskee markkinoille liian matalia korkoja, se voi johtaa rahan tarjonnan kasvuun, mikä taas voi lisätä yleistä hintatason nousua.

Palkkakustannusten nousu on myös yksi inflaatioon vaikuttava tekijä. Korkeammat palkkakustannukset voivat lisätä tuotteiden ja palveluiden hintoja yleisesti, mikä voi edistää inflaatiota. Jos yritykset siirtävät palkkakustannusten nousun suoraan hintoihin, tämä voi johtaa yleisen hintatason nousuun. Ihmisten korkeammat palkat myös johtaa siihen, että kuluttajilla on enemmän rahaa käytettävissä. Tämä voi lisätä kulutusta ja talouden kasvua, mutta samalla se voi myös aiheuttaa inflaatiota, jos kysyntä ylittää tarjonnan.

Miten toimia rahan arvon heiketessä?

Inflaatiolla voi olla monenlaisia vaikutuksia talouteen. Lievä inflaatio voi kannustaa kulutusta ja investointeja, mutta liiallinen inflaatio voi heikentää ostovoimaa, häiritä taloudellista vakautta ja vaikeuttaa pitkän aikavälin suunnittelua.

Kotimainen vuoden 2023 kesäkuun kuluttajahintojen 6,3% inflaatiolukema oli hieman toukokuuta (6,8%) matalampi, sillä bensiinin hinnan lasku ja sähkön hinnan maltillisempi nousu pitivät sen kurissa.

Inflaatio siis heikentää usein ostovoimaa, jos palkat eivät nouse kulutushyödykkeiden hintojen mukana. Tällöin voi olla haastavaa ajatella sijoittamista, mutta erityisesti silloin siihen olisi syytä paneutua. Inflaatio voi vaikuttaa sijoituksiin monin eri tavoin, ja osa sijoitusvaihtoehdoista saattaa olla paremmin soveltuvia inflaatioajan haasteisiin. Esimerkiksi yrityslainat voivat tarjota kiinteät tuotot, ja niiden arvo voi nousta inflaation myötä. Samoin kiinteistösijoitusrahastot voivat tarjota tuottoa vuokrista ja mahdollisesti kiinteistöjen arvonnoususta. Kiinteistösijoitukset voivat tarjota suojaa inflaatiota vastaan, koska vuokrat ja kiinteistöjen arvot voivat kasvaa inflaation myötä. Asuntojen vuokraaminen tai kiinteistörahastoihin sijoittaminen ovat myös hyviä vaihtoehtoja.

Historiallisesti osakkeet ovat usein tehneet hyvin tuottoa inflaatioaikoina, koska yritysten tulot ja voitot kasvavat hintojen yleisen nousun myötä. Etenkin sellaiset yhtiöt, jotka pystyvät siirtämään korkeammat tuotantokustannukset hintoihin, voivat olla houkuttelevia sijoituskohteita. Osingot antavat sijoittajille vakautta ja tuottoa inflaatioaikana. Osakkeet, jotka maksavat kilpailukykyisiä osinkoja, auttavat myös suojaamaan salkun arvoa, jos kurssit laskevat.

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä, ja inflaatio voi vaikuttaa sijoituksiin monimutkaisesti. On siis suositeltavaa kääntyä tarvittaessa ammattilaisten puoleen, sillä korkean inflaation aikana sijoittamalla voi tehdä herkulliset tuotot, jos tietää minne rahan laittaa poikimaan.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit