23.6 C
Helsinki
Monday, June 3, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Huomenna Energian Säästämisen Tarve, kun Suomi Kohtaa Kovat Pakkaset

UutisetHuomenna Energian Säästämisen Tarve, kun Suomi Kohtaa Kovat Pakkaset

Suomen kohdatessa poikkeuksellisen pitkän ja kylmän jakson, maan sähkönkulutus on noussut ennätystasolle. Tämä kysynnän piikki on johtanut sähkömarkkinoiden niukkuuteen, mikä näkyy poikkeuksellisen korkeina sähkönhintoina 5. tammikuuta 2024. Päivän keskihinnan ennustetaan nousevan 890 euroon megawattitunnilta, ja huippuhinnat kello 19-20 välillä saavuttavat lähes 1 900 euroa/MWh.

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä kuvailee tilannetta äärimmäiseksi ja haastavaksi. “On usein kysytty, miten pärjäisimme erityisen kovan pakkasjakson aikana. Tähän asti olemme selvinneet hyvin. Mutta nyt tärkeintä on varmistaa, että huomenna riittää sähköä kaikille,” Leskelä toteaa.

Viitaten viime vuoden onnistuneeseen ‘Yksi aste alas’ -kampanjaan, jossa suomalaiset yhdistivät voimansa energian säästämiseksi, Leskelä korostaa samankaltaisen yhteistyön tarvetta nykyisessä tilanteessa.

Fingrid, kansallinen sähkön siirtoverkon operaattori, on jo nostanut valmiuttaan johtuen rasitetusta sähkötilanteesta ja vetoaa kuluttajiin käyttämään joustavuutta sähkönkäytössään ja siirtämään kulutusta kriittisimmiltä tunneilta.

Leskelä korostaa, että sähköntuonti Ruotsista ja Virosta on maksimoitu, huomauttaen, että tuonti Venäjältä päättyi toukokuussa 2022. “Tällä hetkellä Suomen ydinvoima toimii täydellä kapasiteetilla, ja vesivoimasta on hyvä saatavuus,” hän selittää.

Kuitenkin Leskelä huomauttaa, että markkinoilla on pulaa polttoainekäyttöisistä voimalaitoksista johtuen useista toimintahäiriöistä, mikä osaltaan vaikuttaa nykyiseen haastavaan tilanteeseen. Sähkön säästämisen kehotus tulee vastauksena näihin ennennäkemättömiin markkinaolosuhteisiin, kehottaen suomalaisia kotitalouksia ja yrityksiä osallistumaan vakauttaakseen sähköntarjonnan tämän äärimmäisen sääjakson aikana.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit