13.3 C
Helsinki
Tuesday, May 14, 2024

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Mikä on hikka?

TerveysMikä on hikka?

Hikotus on tahattomia, toistuvia diafragman (hengityslihaksen) supistuksia, jotka aiheuttavat äkillisen ja nopean ilman sisäänhengityksen, minkä jälkeen äänihuulet sulkeutuvat äkisti, tuottaen tutun hikkaäänen. Hikotus voi johtua monista syistä, kuten nopeasta syömisestä, hiilihappopitoisten juomien nauttimisesta, äkillisistä lämpötilan muutoksista, stressistä tai jopa ilman nielaisemisesta puhuessa. Vaikka hikotus on yleensä vaaraton ja ohimenevä, se voi joskus kestää pidempään ja olla merkki vakavammasta terveysongelmasta. Hoidot vaihtelevat yksinkertaisista kotikonsteista, kuten hengityksen pidättämisestä tai säikäyttämisestä, lääketieteellisiin interventioihin, jos hikotus on pitkäaikaista ja häiritsevää.

Mikä aiheuttaa hikka?

Hikotuksen aiheuttajia ovat muun muassa:

 • Nopea syöminen tai juominen: Liian nopea ruoan tai juoman nauttiminen voi johtaa liiallisen ilman nielemiseen.
 • Hiilihappopitoiset juomat: Hiilihapot voivat ärsyttää diafragmaa ja aiheuttaa hikotusta.
 • Kuuma ja mausteinen ruoka: Ärsyttää ruokatorven hermoja, mikä voi johtaa hikotukseen.
 • Äkilliset lämpötilan muutokset ruoassa tai ympäristössä: Kuuma juoma seurattuna kylmällä voi aiheuttaa hikotuksia.
 • Alkoholin kulutus: Alkoholi voi ärsyttää ruokatorven ja vatsan vuorauksia, aiheuttaen hikotusta.
 • Ylensyönti: Liiallinen syöminen täyttää mahalaukun, joka voi painaa diafragmalle ja aiheuttaa hikotusta.
 • Stressi ja jännitys: Voi aiheuttaa tahattomia diafragman supistuksia.
 • Tupakointi: Tupakansavu voi ärsyttää ruokatorvea ja aiheuttaa hikotusta.
 • Tiettyjen lääkkeiden sivuvaikutukset: Esimerkiksi jotkut anestesia-aineet ja steroidit voivat aiheuttaa hikotusta.
 • Keskenmenoissa ja sairauksissa: Esimerkiksi refluksitauti, meningiitti, MS-tauti ja jopa sydäninfarktit voivat aiheuttaa hikotusta.

Miksi hikotusta esiintyy useita kertoja päivässä?

 1. Jatkuva ilman nieleminen: Toistuva ilman nieleminen, usein nopean syömisen tai juomisen, puhumisen aikana tai stressin alaisena, voi johtaa toistuviin hikotuskohtauksiin päivän aikana.
 2. Ruokailutottumukset: Hiilihappopitoisten juomien säännöllinen nauttiminen ja nopeat ateriat ilman riittävää pureskelua voivat aiheuttaa toistuvaa hikotusta.
 3. Psykologiset tekijät: Stressi ja jännitys voivat aiheuttaa diafragman tahattomia spasmeja, mikä johtaa usein hikotukseen eri aikoina päivän aikana.
 4. Tietyt sairaudet: Ruuansulatuskanavan häiriöt kuten refluksitauti tai mahahaava voivat aiheuttaa toistuvaa hikotusta, kun ärsytys tapahtuu säännöllisesti.
 5. Lääkitykset: Jotkut lääkkeet, kuten steroideja sisältävät lääkkeet tai sedatiivit, voivat lisätä hikotuksen esiintymistä niiden sivuvaikutuksena.

Miten saada hikka pois?

Tässä on luettelo menetelmistä, joilla pääsee eroon hikka:

1. Hengityksen pidättäminen

Hengityksen pidättäminen on yksi yleisimmistä keinoista päästä eroon hikotuksesta. Tämä menetelmä toimii, koska se voi auttaa palauttamaan diafragman normaalin rytmin. Kun pidätät hengitystä, hiilidioksidin pitoisuus veressä kasvaa, mikä voi rentouttaa diafragman ja lopettaa hikotuksen aiheuttavat spasmit. Hengityksen pidättäminen lisää myös keuhkojen painetta ja vähentää diafragman liikkeitä, mikä voi auttaa pysäyttämään hikotuksen. Yleisesti suositellaan hengityksen pidättämistä noin 10–20 sekunnin ajan, tai niin kauan kuin on mukavasti mahdollista, jotta tämä menetelmä voisi olla tehokas.

2. Lasillisen kylmää vettä juominen

Juominen lasillinen kylmää vettä on tunnettu ja suosittu konsti hikotuksen hillitsemiseen. Kylmän veden nauttiminen voi auttaa stimuloimaan kurkunpään hermoja, mikä johtaa diafragman rauhoittumiseen ja hikotuksen loppumiseen. Lisäksi kylmän veden juominen voi aiheuttaa lievän “säikäytysefektin”, joka saattaa yllättäen keskeyttää hikotuksen jakson. Kylmä vesi voi myös toimia ohjaamalla kehon huomion toisaalle, tarjoten hetkellisen helpotuksen. Tämä menetelmä on yksinkertainen ja nopeasti toteutettava, mikä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon hikotuksen torjuntaan arkielämässä.

3. Sokeripalan imeskely

Sokeripalan imeskely hikotuksen lopettamiseksi perustuu siihen, että makean maun aistiminen voi aktivoida hermoja, jotka vaikuttavat diafragman toimintaan. Kun imeskellään sokeripalaa, suun kautta tuleva makeuden tunne voi stimuloida kitalakea ja muita suualueen hermoja. Tämä stimulaatio voi lähettää signaaleja aivoihin, jotka puolestaan voivat auttaa rauhoittamaan diafragman äkillisiä supistuksia, jotka aiheuttavat hikotusta. Lisäksi sokerin imeskely voi johtaa syljenerityksen lisääntymiseen, mikä voi myös auttaa rauhoittamaan ruokatorven aluetta ja siten vähentämään hikotuksen esiintymistä. Tämä menetelmä on sekä miellyttävä että helppokäyttöinen, mikä tekee siitä suositun vaihtoehdon monille hikotuksen kiusaamille.

4. Hengittäminen paperipussiin

Hengittäminen paperipussiin on perinteinen keino hikotuksen hillitsemiseen, joka perustuu hiilidioksidin tason säätelyyn veressä. Kun henkilö hengittää paperipussiin, hän hengittää takaisin sisään osan uloshengittämästään hiilidioksidista. Tämä kasvattaa hiilidioksidin pitoisuutta veressä, mikä voi auttaa stabiloimaan diafragman toimintaa ja lopettaa hikotusreaktion. Menetelmä perustuu siihen, että kun kehossa on enemmän hiilidioksidia, se saattaa vähentää diafragman ärsytystä ja spasmeja, jotka aiheuttavat hikotusta. Tämä menetelmä on tehokas, koska se kohdistuu suoraan hengityselimistön kemialliseen tasapainoon ja pyrkii palauttamaan sen normaalitilaan, mikä voi rauhoittaa hikotuksen nopeasti.

5. Etukumaraan taipuminen juodessa

Etukumaraan taipuminen juodessa on erikoisempi, mutta tehokas tapa karkottaa hikotus. Kun henkilö kumartuu eteenpäin juodessaan, tämä asento muuttaa painetta vatsaontelossa ja voi auttaa diafragman rentoutumisessa. Tämä rentoutus voi puolestaan häiritä ja lopettaa hikotuksen aiheuttaman refleksikaaren. Lisäksi, kumara asento voi auttaa vettä kulkemaan suoraan ruokatorven läpi, mikä voi rauhoittaa hermoja, jotka välittävät hikotusta aiheuttavia signaaleja aivoille. Tämä menetelmä ei ainoastaan tarjoa mekaanista apua vatsa- ja hengityselimistölle, vaan myös tuo välitöntä helpotusta äkillisiin hikotuskohtauksiin.

Hikka lääketieteellinen hoito

Hikka voi joskus olla sitkeä ja kestää pidemmän aikaa, mikä voi vaatia lääketieteellistä hoitoa, erityisesti jos se aiheuttaa merkittävää epämukavuutta tai häiritsee normaalia elämää. Tässä muutamia lääketieteellisiä hoitokeinoja pitkittyneen hikan hoitoon:

 • Lääkitys: Lääkärit voivat määrätä tiettyjä lääkkeitä, kuten klorpromatsiinia, metoklopramidia tai gabapentiinia, jotka voivat auttaa rauhoittamaan diafragman ja hermoston toimintaa.
 • Hermon stimulaatio: Joskus vakavaan hikkaan voidaan käyttää hermostimulaatiota, kuten frenikushermon stimulaatiota, joka voi auttaa rauhoittamaan toistuvia diafragman supistuksia.
 • Kirurgiset toimenpiteet: Harvinaisissa tapauksissa, joissa hikka ei reagoi muihin hoitoihin, voidaan harkita kirurgisia toimenpiteitä frenikushermon toiminnan muuttamiseksi tai jopa sen katkaisemiseksi.
 • Hengitysterapia: Joissakin tapauksissa fysioterapeutit tai hengitysterapeutit voivat opettaa hengitystekniikoita, jotka auttavat hallitsemaan hikkaa ja vähentämään sen esiintymistiheyttä.

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka kauan hikka kestää?

Useimmiten hikka kestää vain muutaman minuutin, mutta se voi kestää tunteja ja joissakin harvinaisissa tapauksissa jopa päiviä. Jos hikka jatkuu yli 48 tuntia, sitä kutsutaan pitkittyneeksi hikaksi ja se voi vaatia lääketieteellistä hoitoa.

Onko hikka vaarallista?

Yleensä hikka on vaaraton ja ohimenevä tila. Pitkittyessään se voi kuitenkin olla merkki muista terveysongelmista tai aiheuttaa fyysistä epämukavuutta, ja tällöin on suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen.

Voiko hikkaa ehkäistä?

Vaikka hikkaa ei aina voi täysin ehkäistä, sen todennäköisyyttä voi pienentää välttämällä tunnettuja laukaisevia tekijöitä, kuten nopeaa syömistä ja juomista, hiilihappopitoisia juomia ja ylensyöntiä. Myös stressin hallinta voi auttaa vähentämään hikotuksen esiintymistä.

Milloin hikka vaatii lääkärin huomiota?

Jos hikka jatkuu pitkään (yli 48 tuntia), aiheuttaa voimakasta epämukavuutta, tai siihen liittyy muita oireita, kuten kipua, hengitysvaikeuksia tai oksentelua, on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon mahdollisen perussyyn selvittämiseksi.

Lue myös:

Tutustu muuhun sisältöömme

Kuume

Mikä on angiina?

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit