23.6 C
Helsinki
Monday, June 3, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Eva: Tavallinen Suomalainen Veronmaksaja Maksaa Yli 550 Euroa Vähemmän Veroja Vuonna 2024

UutisetEva: Tavallinen Suomalainen Veronmaksaja Maksaa Yli 550 Euroa Vähemmän Veroja Vuonna 2024

Vuonna 2024 tavallinen, säästäväinen suomalainen palkansaaja maksaa yli 550 euroa vähemmän veroja kuin vuonna 2023, ilmenee Suomen liike- ja politiikkakatsauksen (Eva) laskelmista. Tämä analyysi ottaa huomioon 53-vuotiaan, Tampereella asuvan yksinasuvan henkilön, jonka kuukausitulot ovat 3 500 euroa. Hänen menonsa sisältävät 850 euroa käyttökuluihin, 60 euroa viestintäpalveluihin, 450 euroa ruokaan, 100 euroa autoiluun ja eri kohteisiin kuten alkoholiin, vaatteisiin ja huonekaluihin sekä 75 euroa vakuutusmaksuihin. Lisäksi hän käyttää vuodessa 600 euroa kotimaan matkailuun.

Evan joulukuun raportin mukaan vuonna 2024 tällaisen henkilön kokonaisveroprosentti on 37,5 %, eli 1 313 euroa kuukaudessa. Tämä koostuu 908 eurosta tuloveroa ja 404 eurosta kulutusveroja (valmisteveroja ja arvonlisäveroa).

Evan veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää toteaa, että jos henkilön tulot ja kulutustottumukset pysyvät muuttumattomina, hän maksaa 564 euroa vähemmän veroja kuin kuluvana vuonna. Vähennys johtuu pääasiassa sosiaaliturvamaksujen alentumisesta ja osittain veronalennuksista.

Henkilökohtaisten verojen ja maksujen lisäksi hänen työnantajansa maksaa 702 euroa työnantajamaksuja, jotka myös vähenevät 41 eurolla kuukaudessa. Kujanpää korostaa tämän vähennyksen merkitystä työllisyysnäkymien kannalta.

Hän kannustaa myös hallitusta vähentämään edelleen tavallisten kansalaisten verotaakkaa, erityisesti keskittyen tuloveroon. Kujanpään mukaan, vaikka näiden säätöjen jälkeenkin työverot ovat edelleen kaksinkertaiset kulutusveroihin verrattuna, vaikka ensimmäiset haittaavat taloudellista toimintaa enemmän. Suunnitellessaan arvonlisäveron korotusta vuonna 2025, hän neuvoo, että työveroja tulisi alentaa merkittävästi hallituksen lupauksen mukaisesti siirtymisestä työn verotuksesta kulutuksen ja haitallisten toimien verotukseen.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit