11.9 C
Helsinki
Friday, May 10, 2024

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Että Halla-ahon suosio kasvaa, kun taas Urpilaisen ja Aaltolan kannatus laskee presidentinvaalikyselyssä

UutisetEttä Halla-ahon suosio kasvaa, kun taas Urpilaisen ja Aaltolan kannatus laskee presidentinvaalikyselyssä

ALEXANDER STUBB (Kokoomus) on suosituin vaihtoehto seuraamaan presidentti Sauli Niinistöä, osoittaa Helsingin Sanomien tilaama tuore mielipidetutkimus.

Kyselyn mukaan Stubb olisi 24 prosentin äänestäjien valinta, jos presidentinvaalien ensimmäinen kierros pidettäisiin tänään, mikä antaa hänelle kahden prosenttiyksikön edun toiseksi suosituimpaan presidenttiehdokkaaseen, Pekka Haavistoon (Vihreät).

Haaviston kannatus on kasvanut kaksi prosenttiyksikköä viime kyselystä, erityisesti hänen kasvaneen vetovoimansa ansiosta sosiaalidemokraattien tukijoiden keskuudessa: marraskuusta lähtien hänen suosionsa tässä äänestäjäryhmässä on noussut 29 prosentista 38 prosenttiin.

Jussi Halla-aho (PS) on nyt kolmanneksi suosituin ehdokas, hänen tukensa ensimmäisellä kierroksella on noussut 10 prosentista 13 prosenttiin. Kyselytulokset osoittavat, että hän on tehokkaasti yhdistänyt Perussuomalaisten tukijat taakseen, 69 prosentin tukiessa häntä, mikä on kasvanut marraskuun 54 prosentista.

Olli Rehn (Keskusta) koki kannatuksensa laskeneen kymmenestä prosentista yhdeksään prosenttiin, Jutta Urpilaisen (SDP) tuki laski seitsemästä prosentista viiteen prosenttiin, ja Mika Aaltolan tuki väheni viidestä prosentista neljään prosenttiin. Toisaalta Li Anderssonin (LA) tuki pysyi vakaana seitsemässä prosentissa.

Samaan aikaan kaksi prosenttia kyselyyn vastanneista valitsi Sari Essayah’n (KD) ja yksi prosentti suosi Harry Harkimoa (MN).

Lähes kolme neljäsosaa (73%) kyselyyn vastanneista vahvisti, että he aikovat varmasti osallistua, ja 19% sanoi todennäköisesti äänestävänsä vaalien ensimmäisellä kierroksella, joka on suunniteltu sunnuntaiksi 28. tammikuuta 2024. Tämä viittaa siihen, että äänestysprosentti saattaa ylittää 67%:n, joka havaittiin vuoden 2018 presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Noin 89% vastaajista ilmoitti olevansa taipuvainen äänestämään saman ehdokkaan puolesta varsinaisissa vaaleissa kuin mitä he tekivät kyselyssä.

Kysely paljasti myös, että Stubb päihittäisi selvästi kaikki muut ehdokkaat mahdollisella toisella äänestyskierroksella, joka tapahtuisi, jos yksikään ehdokkaista ei saa yli 50% äänistä ensimmäisellä kierroksella. Hypoteettisessa toisessa kierroksessa Stubbin ja Haaviston välillä, joka on todennäköisin skenaario sekä Helsingin Sanomien että YLEn kyselyjen mukaan, Stubb on ennustettu voittavan 55–43 prosentin erolla.

Mikäli toiselle kierrokselle tullaan, miehet ja korkeatulotasoiset henkilöt pääasiassa tukisivat Stubbia, kun taas naiset ja pienituloiset tukisivat Haavistoa. Stubbin tuki tulisi pääasiassa Kansalliselta Kokoomukselta, Perussuomalaisilta ja Keskustalta, kun taas Haaviston tukijoina olisivat Sosiaalidemokraatit, Vihreä liitto ja Vasemmistoliitto.

Yli kaksi kolmasosaa (69%) osallistujista ilmoitti, että he aivan varmasti äänestäisivät myös toisella kierroksella. Stubb-Haavisto kilpailu voisi kuitenkin olla vähemmän houkutteleva Perussuomalaisten tukijoille, joista vain 55% ilmoitti, että he äänestäisivät tällaisessa tapauksessa. Verianin suorittama tutkimus sisälsi 1,398 haastattelua 20.–21. joulukuuta. Kyselyn tulosten virhemarginaali on enintään 2,6 prosenttiyksikköä.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit