20.3 C
Helsinki
Monday, July 8, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Epäilty rikollinen huolimattomuus kohtalokkaassa hostellipalossa Suomen Lapissa

UutisetEpäilty rikollinen huolimattomuus kohtalokkaassa hostellipalossa Suomen Lapissa

Epäillään, että huolimattomuus johti kohtalokkaaseen tulipaloon hostellissa Kolari, Suomen Lapissa, 13. helmikuuta.

Perjantaina Lapin Poliisilaitos ilmoitti tutkivansa paloa, joka johti yhden suomalaisen ja kahden saksalaisen kuolemaan, käsitellen tapausta törkeänä tuottamuksellisena vaarantamisena, törkeänä kuolemantuottamuksena, törkeänä vammantuottamuksena ja pelastustoimen laiminlyöntinä.

Poliisin edustaja totesi, että esitutkinta kohtaa vaikeuksia, koska suurin osa tapaukseen liittyvistä henkilöistä on ulkomaalaisia, jotka ovat lähteneet Suomesta.

“Tulipalo, joka johti kolmen ihmisen kuolemaan ja hostellin täydelliseen tuhoutumiseen, pitää lainvalvontaviranomaiset kiireisinä pitkän aikaa,” lausunnossa sanotaan.

Silver Fox -hostelli Äkäslompolossa, Kolarissa, tuhoutui tulipalossa 13. helmikuuta. Tapaus vaati yhden suomalaisen ja kahden saksalaisen hengen, kun taas 31 muuta onnistui poistumaan rakennuksesta itse lyhyen ajan kuluttua siitä, kun palo havaittiin hieman keskiyön jälkeen.

“Kyseessä ei varmasti ole pieni rikkomus, vaan pikemminkin merkittävän vakava teko. Ottaen huomioon törkeän tuottamuksellisen vaarantamisen ja törkeän kuolemantuottamuksen läsnäolon tässä tilanteessa, poliisi tutkii erittäin vakavia rikoksia,” analysoi Matti Tolvanen, rikosoikeuden emeritusprofessori Itä-Suomen yliopistosta, perjantain haastattelussa YLE:lle.

Vaikka poliisi on pitänyt epäiltyjen määrän ja heidän mahdollisen asemansa hostellin vieraina luottamuksellisena, Tolvanen vihjasi kansalliselle yleisradioyhtiölle, että törkeän tuottamuksellisen vaarantamisen syyte viittaa yleensä vieraiden tai muiden palopaikalla olleiden osallisuuteen.

Tolvanen kertoi Helsingin Sanomille, että syyte viittaa yhden tai useamman henkilön osallisuuteen tulipalon sytyttämisessä huolimattomuuden vuoksi. Hän tarkensi, että tämä huolimattomuus saattaisi sisältää tulen tai sähkölaitteiden huolimatonta käsittelyä.

Hän ilmaisi julkaisulle, “Mahdollisten tekojen kirjo on laaja.”

Lisäksi Helsingin Sanomat korosti, että epäillyn tai epäiltyjen tunnistaminen ei ole välttämätöntä epäiltyjen rikosten kirjaamiseksi.

Poliisin lehdistötiedote vihjaa myös, että tutkinta ei viittaa tahalliseen tuhopolttoon, ottaen huomioon mainintojen puuttumisen vakavasta vahingonteosta ja mahdollisesti tappo- tai tapon yrityksestä. Samaan aikaan pelastusrikoksen maininta viittaa epäilyyn siitä, että kiinteistön omistaja tai ylläpitäjä on laiminlyönyt turvallisuuteen liittyviä velvoitteitaan.

“Jos laiminlyöt noudattaa paloturvallisuusmääräyksiä, voit olla syyllinen pelastusrikokseen. Tämä huolimattomuus voi sisältää palovaroittimien ylläpidon tai niiden toimintakunnon laiminlyönnin,” Tolvanen selitti YLE:lle.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit