20.3 C
Helsinki
Monday, July 8, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Enemmistö suomalaisista kannattaa nykyisiä lakkoja, vaikka heidän tukensa onkin hiipumassa

UutisetEnemmistö suomalaisista kannattaa nykyisiä lakkoja, vaikka heidän tukensa onkin hiipumassa

Suurin osa suomalaisista tukee edelleen SAK:n (Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö) järjestämiä poliittisia lakkoja, kertoo YLE:lle tehty kysely.

YLE paljasti lauantaina, että 51 prosenttia kyselyyn vastanneista ilmoitti hyväksyvänsä lakot, jotka järjestettiin vastustamaan pääministeri Petteri Orpon (Kok) hallituksen ajamia työmarkkinareformeja ja sosiaaliturvan leikkauksia.

Yli neljäkymmentä prosenttia (41%) osallistujista ilmaisi olevansa lakkoja vastaan, kun taas kahdeksan prosenttia päätti olla ilmaisematta mielipidettään.

“Suurin lakkojen tukijaryhmä koostuu ammattiliiton jäsenistä. Poliittista kenttää tarkasteltaessa on selvää, että merkittävä enemmistö Sosiaalidemokraattien ja Vasemmistoliiton tukijoista on lakkojen takana,” kertoi Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen kansalliselle yleisradiolle lauantaina.

Lisäksi kysely osoitti, että lakkoja tukee enemmän naisia, 54% kannatuksella, verrattuna miehiin, joista 48% osoitti tukensa, ja nuoremmat ihmiset vanhempien sijaan.

“Eläkeläiset osoittavat vähän tukea lakkoille,” Pajunen totesi.

Siitä huolimatta yleinen tuki on hieman laskenut.

Alun perin helmikuussa lakkoja tuki 58 prosenttia kansasta, mutta tämä luku on nyt korjattu 53 prosenttiin. Pajunen selitti YLE:lle, että Taloustutkimuksen tekemä korjaus johtui siitä, että vasemmistolaisia äänestäjiä oli selvästi yliedustettuna alkuperäisessä otoksessa. Tämän korjaamiseksi puoluekanta otettiin mukaan tasapainottamaan tuloksia, lisäksi ikä, sukupuoli ja asuinpaikka, erityisesti poliittisesti latautuneissa kysymyksissä.

Hän huomautti, että yleinen tuki lakkoja kohtaan näyttää olevan laskussa, kun ne alkavat aiheuttaa huolta päivittäisessä elämässä, kuten polttoainepulaa huoltoasemilla. YLE:lle tehdyn kyselyn lisäksi Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö (SAK) julkaisi tutkimustuloksia, jotka osoittavat lakkojen tuen laskeneen 10 prosenttiyksikköä joulukuusta lähtien.

Lakot, jotka on järjestetty vastustamaan hallituksen toimia, kuten poliittisten lakkojen rajoittamista, paikallisen sopimisen joustavuuden lisäämistä ja ansioturvaan liittyvien työttömyysetuuksien porrastamista, ovat aiheuttaneet keskeytyksiä satamien tavarankäsittelyssä, häirinneet rautateiden tavaraliikennepalveluja ja johtaneet monimutkaisuuksiin teollisissa prosesseissa yli kahden viikon ajan.

Vaikka lakkoja on jatkettu viikolla kuun loppuun saakka, hallitus ei ole osoittanut halukkuutta harkita uudelleen suunnitelmiaan, mikä on johtanut laajaan pettymykseen suomalaisten keskuudessa, kuten YLE:n kysely osoittaa.

Lähes 60 % (59 %) vastaajista ilmaisi pettymyksensä tai syvän pettymyksensä hallituksen tapaan käsitellä tilannetta, mikä on merkinnyt lievää kasvua yhdellä prosenttiyksiköllä helmikuusta. Päinvastoin yli kolmannes (35 %) osallistujista ilmoitti olevansa tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä tilanteen hoitoon.

“Pajunen tiivisti tilanteen lauantaina huomauttaen, että ‘Vastustus ylittää ymmärryksen.'” Taloustutkimus haastatteli tätä kyselyä varten 1 098 henkilöä 19.–20. maaliskuuta. Tulosten virhemarginaali on plus tai miinus kolme prosenttiyksikköä.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit