11.9 C
Helsinki
Friday, May 10, 2024

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Elina Valtonen vahvistaa, että Suomi antaa myös 4 miljoonaa euroa apua Gazaan

UutisetElina Valtonen vahvistaa, että Suomi antaa myös 4 miljoonaa euroa apua Gazaan

Suomi aikoo tarjota Gazalle neljä miljoonaa euroa lisää humanitaarista tukea Punaisen Ristin kautta, vahvisti ulkoministeri Elina Valtonen (KOK) toimittajille Brysselissä maanantaina, kertoo STT.

Ulkoministeriö ilmoitti viime viikolla tämän lisäavun tarjoamisesta.

Maanantaina Valtonen kieltäytyi tarkentamasta, mitkä toimet saattaisivat saada hallituksen harkitsemaan uudelleen kantaansa Israeliin. Hallitus tunnustaa Israelin oikeuden itsepuolustukseen Hamasin 7. lokakuuta tekemän hyökkäyksen jälkeen, mutta korostaa samalla, että kaikkien vastatoimien on noudatettava kansainvälistä ja humanitaarista lakia. Lisäksi se on korostanut akuutin avun tarvetta Gazassa.

Uutistoimiston mukaan hänen kerrotaan sanoneen: ‘Israelia on jatkuvasti kehotettu noudattamaan tiukasti kansainvälistä lakia, erityisesti kansainvälistä humanitaarista lakia.’

Valtonen korosti tilanteen monimutkaisuutta huomauttaen, että Hamas käyttää siviilejä ihmiskilpinä ja miehittää siviilirakennuksia, mukaan lukien sairaaloita.

Hän korosti: ‘Tällaiset toimet ovat selvästi humanitaarisen lain vastaisia. Kun on selvää, että siviilikohdetta käytetään sotilaallisiin tarkoituksiin tai puolustustaisteluun, se menettää siviilikohteen asemansa laissa’, hän selitti.

Havainnoijat, kuten Financial Timesin johtava ulkoasiainkolumnisti Gideon Rachman, ovat panneet merkille lisääntyvän epämukavuuden länsimaiden keskuudessa Israelin toimintatavan suhteen Gazassa, osittain humanitaaristen huolien ja osittain laajemman alueellisen konfliktin mahdollisuuden vuoksi.

Vaikka Suomen ulkopolitiikan johto on johdonmukaisesti ilmaissut kantansa tähän asiaan, on edelleen epäselvää, miten ja milloin se saattaisi reagoida Israelin mahdollisiin kansainvälisen lain rikkomuksiin.

Gazan terveysministeriö, jota Hamas hallinnoi, on ilmoittanut, että polttoainepula on johtanut 30 ihmisen kuolemaan al-Shifan sairaalassa. Israel on kuitenkin kiistänyt väitteet sähkökatkoksesta Gazan suurimmassa sairaalassa, kuten BBC on raportoinut.

Maanantaina Valtonen pidättäytyi määrittelemästä mitään mahdollisia toimia, jotka saattaisivat johtaa ulkopolitiikan johdon Israelin suhteen kantansa uudelleenarviointiin.

Suomi jatkaa asekauppaa Israelin kanssa, joka äskettäin ilmoitti toimittavansa Suomelle Daavidin lingon nimisen ohjuspuolustusjärjestelmän. Valtonen myös huomautti, että Suomen vertaismaat ovat hankkineet puolustusmateriaalia Israelista.

Valtonen sanoi: ‘Suomi ja Suomen puolustusvoimat hankkivat puolustusmateriaaleja, jotka parhaiten täyttävät vaatimuksemme kattavien tarjousprosessien kautta ja tietenkin lähteistä, jotka sopivat viiteryhmillemme.’

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit