23.6 C
Helsinki
Monday, June 3, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Aurinkovoiman käyttö Suomessa – tänään ja huomenna

AurinkoenergiaAurinkovoiman käyttö Suomessa – tänään ja huomenna

Aurinkovoima on noussut Suomessa merkittäväksi energiantuotantomuodoksi, joka ei ainoastaan vähennä ympäristövaikutuksia vaan myös tarjoaa kestävää ja uusiutuvaa voimaa arjen tarpeisiin. Tässä artikkelissa tarkastelemme aurinkovoiman tilannetta Suomessa, sen käyttömahdollisuuksia ja kuinka se voi olla ratkaisevassa roolissa kohti vihreämpää tulevaisuutta. Vaikka intohimonasi olisivat kolikkopelit, kannattaa sinun lukea tämä artikkeli, joka käsittelee aurinkovoiman käyttöä Suomessa tällä hetkellä sekä tulevaisuuden näkymiä.

Aurinkovoiman tilanne Suomessa

Suomen ilmasto ei tunnetusti ole yhtä aurinkoinen kuin etelämmillä leveysasteilla, mutta aurinkovoima on silti merkittävä energiantuotantomuoto. Aurinkosäteilyä on riittävästi, ja teknologian kehityksen myötä aurinkopaneelien tehokkuus on parantunut huomattavasti.

Vuonna 2022 Suomessa oli asennettu jo noin 100 000 aurinkopaneelia, ja määrä kasvaa jatkuvasti. Yhä useammat kotitaloudet, yritykset ja maatilat investoivat aurinkovoimaan energiantarpeidensa kattamiseksi. Aurinkosähkön käytön kannattavuus on huipussaan silloin, kun sen tuotanto ja käyttö tapahtuu samassa kohteessa. Tällöin vältytään suurelta osin sähköverojen ja verkkomaksujen maksamiselta.

Aurinkovoima on kasvattanut viimeisten vuosien aikana merkitystään myös Suomen teollisuudessa. Ala tuottaa käyttämänsä aurinkoenergian mittavissa aurinkopuistoissa tai kätevästi tuotantolaitoksen omalla katolla. Auringolla tuotettua energiaa teollisuus voi muuntaa myös synteettisiksi polttoaineiksi, kuten vedyksi.   

Aurinkovoiman osuus maamme energiantuotannossa

Suomessa aurinkovoimaa hyödynnetään sekä sähkön että lämmön tuotannossa. Vuonna 2021, Suomen aurinkosähkön tuotantokapasiteetti oli noin 395 megawattia, joka kasvoi huimasti eli yli 100 megawattia vuoden aikana. Aurinkosähkön osuus verkkoon asennetusta sähkön tuotantokapasiteetista oli vuoden 2021 lopussa noin 2,2 prosenttia.

Kantaverkkoyhtiö  Fingrid päivittää tunneittain aurinkovoiman tuotantoennusteita, jotka perustuvat sääennusteisiin ja arvioihin Suomeen asennettujen aurinkopaneelien kokonaistuotantotehosta. Esimerkiksi pohjoismainen uusiutuvaan energiantuotantoon erikoistuva energiayhtiö Ilmatar on rakentanut 5 MWp tehoisen aurinkovoimapuiston Joroisiin, joka on alkanut tuottaa uusiutuvaa energiaa vuoden 2023 alkupuolelta. S-ryhmä puolestaan on asentanut 40 liikekiinteistön katoille yhteensä 10 megawattia aurinkopaneeleita, ja kattaa siten osan omasta energiatarpeestaan.

Aurinkovoiman käyttömahdollisuudet kotitalouksille ja maatiloille

Aurinkovoiman hyödyntäminen kotitalouksissa on yksi nopeimmin kasvavista trendeistä Suomessa. Aurinkopaneelit asennetaan usein omakotitalojen katoille, missä ne muuttavat auringon säteilyä sähköksi ja aurinkokeräimillä lämmitetään vettä, jota voidaan hyödyntää tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen. Tämä paitsi vähentää kotitalouksien riippuvuutta perinteisemmistä energianlähteistä myös alentaa sähkölaskuja eli tuo säästöä etenkin pitkällä aikavälillä.

Suomen maatilat ovat nekin oivaltaneet aurinkovoiman mahdollisuudet toiminnalleen. Aurinkopaneelit voivat kattaa osan tai jopa koko tilan energiantarpeesta. Tämä ei ainoastaan säästä kustannuksia, vaan myös tekee maataloudesta entistä kestävämpää.

Maatilojen aurinkovoima on erinomainen esimerkki siitä, miten uusiutuvaa energiaa voidaan yhdistää perinteiseen maataloustoimintaan, luoden win-win-tilanteen sekä tilan omistajille että ympäristölle.

Lisäksi aurinkoenergia on modulaarinen ja skaalattavissa. Kotitaloudet voivat asentaa aluksi pienen aurinkopaneelijärjestelmän ja laajentaa sitä tarpeen ja taloudellisten mahdollisuuksiensa mukaan.

Aurinkoiset tulevaisuuden näkymät

Tulevaisuuden näkymät ovat myös lupaavia ja aurinkovoiman tuotannon uskotaan jatkavan kasvuaan entistäkin nopeammin. Suomen Aurinkoenergiayhdistys uskoo, että yli 10 % Suomessa kulutettavasta sähköstä ja noin neljäsosa lämpöenergiasta on nykytekniikalla kustannustehokasta tuottaa aurinkoenergialla.

Fingridin ennusteen mukaan vuonna 2023 aurinkoenergialla tuotetaan kuusi prosenttia sähköstä. Siinä tapauksessa aurinkovoiman määrä olisi noin seitsemän gigawattia. Valtioneuvoston tilaaman Pitkän aikavälin kokonaispäästökehitys -raportin mukaan vuonna 2050 Suomen primäärienergiasta noin 26 terawattituntia tuotetaan aurinkovoimalla.

Loppusanat

Aurinkovoima on vahvistamassa asemaansa Suomen energiamarkkinoilla, tarjoten kestävää ja ympäristöystävällistä energiaa kaikille sektoreille. Kotitaloudet, yritykset ja maatilat voivat hyödyntää aurinkoenergiaa alentamaan kustannuksiaan, vähentämään ympäristövaikutuksiaan ja tulemaan osaksi kestävän energian vallankumousta. Aurinkovoima on matkalla kohti keskeistä roolia Suomen energiantuotannossa, ja sen vaikutukset voivat ulottua paljon pelkän sähkön tuottamisen ulkopuolelle. Se on askel kohti puhtaampaa ja kestävämpää tulevaisuutta kaikille suomalaisille.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit