20.3 C
Helsinki
Monday, July 8, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Asumistukien leikkaukset pakottavat opiskelijat muuttamaan ja lykkäämään valmistumistaan

UutisetAsumistukien leikkaukset pakottavat opiskelijat muuttamaan ja lykkäämään valmistumistaan

Lähes 30 % yksin asuvista opiskelijoista pääkaupunkiseudulla harkitsee muuttoa edullisempaan asuntoon yleisen asumistuen leikkausten vuoksi, paljastaa Helsingin Sanomien raportoima tuore tutkimus.

Vastakaiku-yhtiön HOASille (Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö) suorittama tutkimus osoitti, että suurin osa opiskelijoista mieluummin vähentäisi muita kulujaan ja lisäisi työtuntejaan kuin arvioisi uudelleen asumisjärjestelyjään tuen leikkausten takia.

Lähes 25 % kyselyyn vastanneista opiskelijoista paljasti harkitsevansa muuttoa edullisempaan asuntoon, riippumatta leikkauksista.

Kimppa-asuminen ei kuitenkaan vaikuttanut heistä houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Maanantaina yleisen asumistuen kattaman hyväksyttävien asumiskustannusten enimmäisosuus laskettiin 80 prosentista 70 prosenttiin. Tämä leikkaus tulee voimaan tuensaajille heidän seuraavan vuosittaisen tarkastelunsa yhteydessä, mikä johtaa keskimäärin 76 euron kuukausittaiseen laskuun opiskelijatalouksien osalta.

Kysely tutki myös, miten opiskelijat rahoittavat asumis- ja elinkustannuksensa.

Yhdeksän kymmenestä yksin asuvasta opiskelijasta paljasti hyötyvänsä yleisestä asumistuesta, opintotuesta tai molemmista. Yli puolet on ilmoittanut työskentelystä tulonlähteenä ja hieman alle puolet (48 %) turvautuvat aiempiin säästöihin elättääkseen itsensä opintojensa aikana. Lisäksi yli puolet (52 %) on myöntänyt ottaneensa opintolainaa, ja hieman yli neljännes (27 %) saa taloudellista tukea vanhemmiltaan tai huoltajiltaan.

Takuusäätiön johtaja Juha Pantzar kertoi YLE:lle maanantaina, että tuen leikkaukset todennäköisesti pidentävät opiskelijoiden valmistumisaikaa. Tämä johtuu erityisesti siitä, että yliopistot sijaitsevat usein alueilla, joilla vuokrat ovat korkeat, mikä vaikuttaa merkittävästi opiskelijoiden käytettävissä olevaan tuloon.

“Tiukalla budjetilla elävillä opiskelijoilla ei usein ole mahdollisuutta ansaita tarpeeksi kattaakseen elinkustannuksensa. Tämän odotetaan pidentävän heidän opintoaikaansa,” hän ennakoi.

Säätiö on myös arvioinut, että sosiaaliturvan leikkaukset vaikuttavat valtion budjetteihin odotettua vähemmän, koska ne näyttävät kohdistuvan pääasiassa henkilöihin, jotka ovat lähellä tukikelpoisuutta toimeentulotukeen. Pantzar kertoi kansalliselle yleisradiolle, että tällaiset leikkaukset saavat aikaan sen, että suurempi joukko ihmisiä tulee oikeutetuiksi toimeentulotukeen, mikä pienentää odotettuja säästöjä toimeentulotuen menojen kasvaessa.

Takuusäätiö on kansallinen voittoa tavoittelematon järjestö, joka tarjoaa maksuttomia palveluita ihmisten taloudellisen tilanteen hallitsemiseksi.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit