14.5 C
Helsinki
Monday, May 13, 2024

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

YLE: Sosiaalidemokraattien tuki nousee lähes kahden vuosikymmenen huippuun

UutisetYLE: Sosiaalidemokraattien tuki nousee lähes kahden vuosikymmenen huippuun

YLEn viimeisimmässä mielipidemittauksessa Sosiaalidemokraatit ja Perussuomalaiset ovat kaksi puoluetta, jotka näyttävät merkittäviä muutoksia.

Sosiaalidemokraatit kokivat nousun 2,7 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta, saavuttaen 24,4 prosenttia, mikä on korkein lukema lähes 20 vuoteen nykyiselle suurimmalle oppositiopuolueelle Suomen eduskunnassa.

Päinvastoin Perussuomalaiset näkivät kannatuksensa laskeneen 1,8 prosenttiyksikköä 15,6 prosenttiin, mikä on kolmas peräkkäinen kuukausi, jolloin tuen väheneminen jatkuu nykyiselle oikeistolaiselle populistipuolueelle.

Taloustutkimus suoritti kyselyn 3. huhtikuuta – 7. toukokuuta välisenä aikana, jolloin eduskunnassa käytiin keskusteluja poliittisten ja myötätuntolakkojen rajoittamisesta, hallituksen päätöksistä lisäsäästötoimenpiteistä ja yleisen asumistuen leikkausten toteuttamisesta.

Tuomo Turja, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja, kertoi YLElle torstaina, että Sosiaalidemokraatit osoittivat vahvaa suorituskykyä koko kyselyjakson ajan, houkutellen sekä naisia että työväenluokan työntekijöitä.

“SDP onnistuu erinomaisesti pitämään kiinni kannattajistaan ja saa lisäksi tukijoita niiltä, jotka aiemmin tukivat kahta muuta vihreä-punaista puoluetta. Lisäksi Perussuomalaiset ja Kansallinen Kokoomus ovat puolueita, jotka menettävät tukijoitaan sille,” hän paljasti.

Puolueen nykyinen hyväksymisarvio kuvastaa 4,5 prosenttiyksikön nousua viime kevään parlamenttivaaleista ja on korkein vuoden 2006 jälkipuoliskon jälkeen, julkisen radiotoiminnan yhtiön mukaan.

Tällä hetkellä Perussuomalaisten kannatus on 4,4 pistettä alempi kuin kolme kuukautta sitten ja 4,5 pistettä alempi kuin viimeisissä parlamenttivaaleissa. Tämä populistinen oikeistopuolue on ainoa hallituskoalition jäsen, jonka kannatus on laskenut.

Turja kuitenkin huomautti, että populistinen oikeistopuolue on tottunut merkittäviin vaihteluihin kannatuksessaan, olipa kyse noususta tai laskusta.

Viimeaikaiset laskut johtuvat siitä, että suurempi osa sen äänestäjistä – erityisesti miehet ja työväenluokan työntekijät – joko arvioivat vaihtoehtojaan uudelleen tai siirtävät tukensa Keskustalle, Kansalliselle Kokoomukselle tai Sosiaalidemokraateille. Tämä muutos vaikuttaa olevan seurausta julkisesta keskustelusta sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (PS) toiminnasta ja tapauksesta, johon liittyy Timo Vornanen (PS), 54-vuotias kansanedustaja Joensuusta.

Turja huomautti, että puolueen heikoin suoritus osui viikolle, joka seurasi ammuskelua Helsingin yökerhon ulkopuolella.

“Tapahtumat kuten tuo harvoin lisäävät kannatusta,” hän totesi, varoittaen kiirehtimästä yhdistämään laskua pelkästään kyseiseen tapaukseen. “Muutkaan viikot eivät olleet erityisen hyviä Perussuomalaisille. Esimerkiksi tämä viikko ei ollut yhtä huono kuin viime viikko, mutta ei se merkittävästi parempikaan ollut.”

Kansallisen Kokoomuksen kannatus nousi 0,7 prosenttiyksikköä 21,3 prosenttiin, vakiinnuttaen sen aseman Suomen toiseksi suosituimpana puolueena. Turja kommentoi, että tällainen tulos on vahva saavutus pääministeripuolueelle.

“Kansallinen Kokoomus oli laskusuunnassa vuoden alussa, mutta tämä kysely merkitsee suunnanmuutosta,” hän päätti.

Muissa kehityksissä Keskustan kannatus laski 0,5 prosenttiyksikköä 11,5 prosenttiin, Vasemmistoliiton kannatus putosi 0,7 prosenttia 8,8 prosenttiin ja Vihreiden tuki väheni 0,6 prosenttiyksikköä 7,7 prosenttiin. Toisaalta Kristillisdemokraattien kannatus nousi 0,4 prosenttiyksikköä 4,0 prosenttiin ja Liike Nyt -puolueen tuki nousi hieman, 0,1 prosenttiyksikköä 1,8 prosenttiin.

Ruotsalaisen kansanpuolueen kannatus on pysynyt 3,4 prosentissa toista kuukautta peräkkäin.

“Ruotsalaisen kansanpuolueen osalta on selvää, että monet sen aiemmat äänestäjät harkitsevat yhä vaihtoehtojaan,” Turja totesi lopuksi. Taloustutkimus sai vastaukset 1,820 henkilöltä 2,490:stä kyselyyn kontaktoidusta henkilöstä. Tulosten virhemarginaali on 2,0 prosenttiyksikköä.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit