11.9 C
Helsinki
Friday, May 10, 2024

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Kelan uusin sovellus paljastaa kasvavat kulut ja maantieteelliset hintaerot yksityisissä terveyspalveluissa

UutisetKelan uusin sovellus paljastaa kasvavat kulut ja maantieteelliset hintaerot yksityisissä terveyspalveluissa

Kela, Suomen sosiaalivakuutuslaitos, on esitellyt uuden julkisesti saatavilla olevan verkkotyökalun, joka mahdollistaa käyttäjien vertailla yksityisten terveyspalveluiden keskimääräisiä hintoja koko maassa. Sovellus osoittaa, että vaikka joidenkin palveluiden hinnat ovat nousseet huomattavasti, alueelliset kustannuserot ovat merkittäviä.

Sovelluksen tiedot, jotka kattavat vuodet 2018–2023, osoittavat merkittäviä vaihteluja erilaisten lääketieteellisten ja hammaslääketieteellisten palveluiden hinnoissa.

Esimerkiksi lastenlääkärin erikoiskonsultaation keskimääräinen hinta nousi maanlaajuisesti 106 eurosta vuonna 2018 119 euroon vuonna 2023. Samoin yleislääkärin vastaanottokäyntien hinnat ovat nousseet 70 eurosta 84 euroon, ja erikoislääkäreiden yleislääketieteen konsultaatiomaksut ovat kasvaneet 81 eurosta 93 euroon.

Huolimatta näistä korotuksista Mikko Nurminen, erikoistutkija Kelassa, huomauttaa, että yksityisten lääketieteellisten palveluiden hintojen kokonaiskasvu viimeisen viiden vuoden aikana on ollut suhteellisen maltillista. Hän korostaa myös tarvetta seurata tarkasti näitä trendejä, erityisesti ottaen huomioon Kelan korvausten viimeaikaiset korotukset.

Mielenkiintoista on, että tilastot osoittavat hammaspalveluiden muuttuneen hieman edullisemmiksi koko maassa, keskimääräisten hintojen vaihdellessa vain vähän.

Sovellus korostaa yhtenä keskeisenä seikkana huomattavaa hintavaihtelua eri alueiden välillä. Esimerkiksi vuonna 2023 yleislääketieteen erikoislääkärin konsultaation keskihinta oli 78 euroa Keski-Uudellamaalla, kun taas Kainuussa se oli 130 euroa, osoittaen selkeän hintaeron ympäri Suomea.

Nurminen ehdottaa, että nämä alueelliset erot voivat osittain johtua erikoislääkäreiden jakautumisesta eri terveyssektoreille, palveluiden ollessa yleensä vähemmän saatavilla suurten kaupunkikeskusten ulkopuolella.

Sovellus ei ota huomioon yksityisten terveydenhuollon tarjoajien perimiä lisämaksuja, jotka Nurminen toteaa voivan johtaa todellisten kustannusten nousuun näytettyjä suuremmiksi. Hän huomauttaa: “Valitettavasti yksityiset terveyspalvelut eivät ilmoita meille palvelumaksujensa tasoa. Siksi esittämämme hinnat eivät välttämättä täysin heijasta kokonaiskustannuksia, koska tarjoajat saattavat lisätä näihin palvelumaksuihin ylimääräisiä kuluja.”

Kelan uusi työkalu on suunniteltu parantamaan läpinäkyvyyttä terveydenhuollon hinnoittelussa ja auttamaan kuluttajia, mediaa ja päättäjiä ymmärtämään yksityisen terveydenhuollon kustannusrakennetta Suomessa.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit