11.9 C
Helsinki
Friday, May 10, 2024

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Finnair keskeyttää lennot Tarttoon kuukaudeksi GPS-häirinnän vuoksi

UutisetFinnair keskeyttää lennot Tarttoon kuukaudeksi GPS-häirinnän vuoksi

FINNAIR ilmoitti maanantaina keskeyttävänsä päivittäiset lennot Helsingistä Tarttoon, Viroon kuukaudeksi.

Valtion enemmistöomistama lentoyhtiö viittasi laajoihin GPS-häiriöihin keskeytyksen syynä, huomauttaen, että tämä tauko mahdollistaa uuden navigointijärjestelmän käyttöönoton Tarton lentokentällä, joka ei ole riippuvainen GPS-signaaleista.

“Vaikka useimmat lentokentät käyttävät erilaisia navigointitekniikoita, jotkut lentokentät, kuten Tartto, nojaavat yksinomaan menetelmiin, jotka tarvitsevat GPS-signaalin tuekseen. GPS-häiriöt Tartossa pakottavat meidät keskeyttämään lennot, kunnes voimme luoda vaihtoehtoisia lähestymistapoja,” sanoi Jari Paajanen, Finnairin operatiivinen johtaja.

Lentoyhtiön mukaan alueella havaitut GPS-häiriöt voivat estää lentokoneita lähestymästä ja laskeutumasta kentälle. Viime viikolla tämä ongelma aiheutti kahden lennon paluun Helsinki-Vantaan lentokentälle Tarton lentokentän sijaan.

Finnair kertoi, että tällaiset häiriöt ovat yleistyneet viimeisen kahden vuoden aikana, ja pilotit ovat erityisesti huomanneet ne lähellä Kaliningradia, Mustaamerta, Kaspianmerta ja Itä-Välimerta. Yleensä nämä häiriöt eivät vaikuta lentoreitteihin tai turvallisuuteen, koska nykyaikaiset lentokoneet on varustettu varajärjestelmillä, jotka voidaan ottaa käyttöön tällaisissa tilanteissa.

“Lentoturvallisuuden varmistaminen on meidän korkein prioriteettimme, ja koska Tarttoon laskeutuminen vaatii tällä hetkellä GPS-signaalia, emme voi operoida lentoja sinne GPS-häiriöiden aikana,” totesi Paajanen.

Finnair ilmoittaa henkilökohtaisesti kaikille keskeytyksestä vaikuttuneille matkustajille.

Asiantuntijat uskovat, että Venäjä on häirinnän takana, lähettämällä radiotaajuuksia, jotka ovat tarpeeksi voimakkaita peittämään GPS-signaalit. On arveltu, että Venäjä saattaa harjoittaa tätä häirintää suojellakseen Kaliningradia mahdolliselta Ukrainan drone-iskulta, arvioi viranomainen maanantaina Financial Timesin haastattelussa.

Venäjä ei ole virallisesti myöntänyt olevansa vastuussa häirinnästä.

Maanantaina Financial Times raportoi, että Viron, Latvian ja Liettuan ulkoministerit ovat varoittaneet, että venäläinen GPS-häirintä on eskaloitunut siihen pisteeseen, että se voi johtaa lentokatastrofiin.

Viron Margus Tsahkna kuvasi häirintää liike-elämän lehdelle kyberhyökkäyksenä, osana Venäjän vihamielisiä toimia. Hän huomautti, että tämä häirintä on uhka sekä kansalaisille että kansalliselle turvallisuudelle Virossa. Liettuan Gabrielius Landsbergis kommentoi, että tilanne Baltian maissa, erityisesti alueilla lähellä Venäjää, on muuttunut vaarallisen kriittiseksi eikä sitä voi sivuuttaa.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit