11.9 C
Helsinki
Friday, May 10, 2024

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

STT: Kustannussäästötoimet saattavat johtaa tuhansien virkamiesten irtisanomiseen

UutisetSTT: Kustannussäästötoimet saattavat johtaa tuhansien virkamiesten irtisanomiseen

STT raportoi, että jopa tuhansia virkamiehiä saattaa joutua irtisanotuiksi hallituksen pääministeri Petteri Orpon (Kok) alaisuudessa toteuttamien säästötoimien seurauksena.

Valtiovarainministeriön pysyvä valtiosihteeri Juha Majanen mainitsi eilen uutistoimistolle antamassaan haastattelussa, että ministeriöiden ja hallintovirastojen saattaa tarvita harkita irtisanomisia saavuttaakseen julkishallinnolle asetetun 200 miljoonan euron säästötavoitteen vuoteen 2025 mennessä.

“Esimerkiksi valtiovarainministeriön hallinnonalalla työskentelee noin 13 000 henkilöä. Uskon, että noin 90 prosenttia kaikista kuluista liittyy henkilöstökustannuksiin,” hän huomautti.

Perjantaina STT raportoi, lainaten hallituksen sisäpiiriläisiä, että ensi vuonna saatetaan irtisanoa tuhansia virkamiehiä hallitusohjelmassa määritellyn 250 miljoonan euron säästötavoitteen ja äskettäin päättäneen kehysneuvottelun 150 miljoonan euron säästötavoitteen vuoksi. Majanen totesi sunnuntaina, että noin puolet näistä säästöistä on toteutettava ensi vuoteen mennessä.

Puolustusministeriö, oikeusministeriö ja sisäministeriö eivät ole yhtä suurien budjettileikkausten kohteena kuin muut hallinnonalat: niiden on määrä vähentää kustannuksia 0,81 prosenttia, kun taas muiden hallinnonalojen leikkaustavoite on 3,58 prosenttia. Majanen paljasti, että valtiovarainministeriön ja sen alaisten virastojen on saavutettava 77 miljoonan euron säästöt vuoteen 2025 mennessä.

“Jos soveltaisit prosenttivähennystä koko hallinnonalalle, puhuttaisiin satojen henkilötyövuosien vähennyksestä ensi vuonna,” hän huomautti. “Tällaiset luvut saattavat vaatia neuvotteluprosesseja, jotka johtavat henkilöstövähennyksiin.”

Hän mainitsi myös, että on liian aikaista määrittää, miten irtisanomiset ja muut säästötoimenpiteet jaetaan eri virastojen kesken. On kuitenkin todennäköistä, että irtisanomiset kertyvät merkittävästi pienistä määristä kautta linjan.

“Esimerkiksi, jos otetaan ELY-keskukset ja aluehallintovirastot, jotka yhteensä muodostavat noin 4 600 henkilötyövuotta, hieman yli kolmen prosentin vähennys vastaisi muutamaa sataa henkilötyövuotta.”

Jouni Vainio, pääluottamusmies Suomen Ilmatieteen laitoksella (FMI), kertoi lauantaina Helsingin Sanomille, että pyrkimys kustannusten vähentämiseen saattaa edellyttää tutkimusmäärärahojen leikkauksia laitoksessa. “Näyttää siltä, että kohtaamme ongelmia joko tutkimusrahoituksen vähentämisen tarpeesta tai palkkasäästöjen aikaansaamiseksi käytävistä neuvotteluista, jotka mahdollistaisivat varojen kohdentamisen tutkimukseen,” hän selitti.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit