11.9 C
Helsinki
Friday, May 10, 2024

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Stubb: Suomalais-israelilaiset asekaupat vaikuttuvat Iranin hyökkäyksestä Israeliin

UutisetStubb: Suomalais-israelilaiset asekaupat vaikuttuvat Iranin hyökkäyksestä Israeliin

PRESIDENTTI Alexander Stubb arvioi maanantaina, että Iranin viime viikonloppuna tekemä hyökkäys Israeliin todennäköisesti vaikuttaa asekauppaan Suomen ja Israelin välillä.

“Se vaikuttaa siihen jollakin tavalla tulevaisuudessa,” hän kommentoi lehdistötilaisuudessa, joka pidettiin presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan erityisistunnon jälkeen maanantaina.

Marraskuussa Israel suostui toimittamaan Suomelle ilmapuolustusjärjestelmän, joka tunnetaan nimellä Daavidin linko.

Erityiskokous kutsuttiin koolle käsittelemään Iranin Israelille lauantaina 13. huhtikuuta suunnattua drone- ja ohjushyökkäystä. Stubb mainitsi, että Suomi oli saanut ennakkotiedon iskusta, ja huomautti, että tällainen tiedustelutiedon jakaminen on tyypillistä liittolaisten kesken.

“Liittolaiset usein varoittavat erilaisista tilanteista,” hän totesi.

Tällä hetkellä Israel pohtii vastaustaan hyökkäykseen. Vaikka alueelliset toimijat, Kiina, EU ja Yhdysvallat ovat yrittäneet rauhoittaa tilannetta, Stubb ennusti, että eskalaation mahdollisuus on todellinen. Hän kuitenkin vakuutti, että Suomen kansalaisilla ei ole syytä huoleen.

“Suomessa ei ole syytä huoleen. Me suomalaiset teemme kaikkemme varmistaaksemme, että tällaiset konfliktit muissa maailman osissa ratkaistaan,” presidentti julisti.

Sunnuntaina Iran laukaisi satoja droneja ja ohjuksia Israeliin, aloittaen vaarallisen uuden vaiheen näiden kahden maan pitkäaikaisessa vihamielisyydessä. Suurin osa näistä droneista ja ohjuksista torjuttiin onnistuneesti Israelin toimesta, osittain Yhdysvaltojen kaltaisten liittolaisten avustuksella. Iranin hyökkäys oli vastaus Israelin ilmaiskuun Iranin suurlähetystön alueelle Damaskoksessa, Syyriassa, 1. huhtikuuta.

Suomi on voimakkaasti tuominnut vastaiskun ja korostanut kiireellistä tarvetta lieventää jännitteitä Lähi-idässä, tasavallan presidentin lausunnon mukaan.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit