11.9 C
Helsinki
Friday, May 10, 2024

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Suomen hallitus aikoo sulkea liiketoiminta-avustuksiin keskittyneen tutkimusosaston

UutisetSuomen hallitus aikoo sulkea liiketoiminta-avustuksiin keskittyneen tutkimusosaston

Suomen hallitus on päättänyt sulkea itsenäisen tutkimusyksikön, joka on omistautunut yritystukien tutkimiseen. Yksikkö perustettiin vuonna 2019 Työ- ja elinkeinoministeriön alaisuuteen.

Helsingin Sanomien maanantaihaastattelussa Etla Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Heli Koski ilmaisi hämmennyksensä päätöksestä.

Hän päätteli: “Vaikuttaa siltä, että hallitus mieluummin jättää tutkimuksesta saadut tiedot huomiotta päätöksenteossaan, mikä on linjassa sen aiemman valinnan kanssa lopettaa hallituksen toimet analysoinnissa, arvioinnissa ja tutkimuksessa.”

Kosken johdolla tutkimusyksikkö on ollut keskeisessä asemassa tuottaessaan näkemyksiä yritystukiohjelman kehittämiseksi, tehostaen tuen tehokkuuden arviointia ja edistäen tutkimuksen hyödyntämistä politiikan muotoilussa. Sen viime vuoden budjetti oli noin 140 000 euroa, verrattuna hallituksen vuosittaiseen yli neljän miljardin euron menoon yritystuissa, mukaan lukien verohyödyt.

Helsingin Sanomat on huomauttanut, että taloustieteilijöiden keskuudessa vallitsee laaja yksimielisyys siitä, että merkittävä osa yritystuista on tehottomia ja haitallisia. Nämä tuet usein tukevat olemassa olevien liiketoimintojen jatkumista ja luovat epätasapainoa kilpailukentässä, mikä puolestaan haittaa innovaatioiden toteutumista ja liiketoiminnan parannuksia.

“Tarve tutkia ja selvittää yritystukien vaikutuksia pysyy. Tutkimus- ja kehitysbudjettia on kasvatettu 280 miljoonalla eurolla vuosittain vuoteen 2024 saakka. Vaikka kaikki tämä rahoitus ei ole suunnattu yritystukiin, osa siitä on,” Koski totesi.

Koski väitti, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset kauppakiistat sekä ilmastokriisin asettamat taloudelliset vaatimukset ovat kaikki tekijöitä, jotka edellyttävät perusteellista tarkastelua, erityisesti yritystukien näkökulmasta.

“On tärkeää tutkia ja seurata yritystukien tuloksia varmistaaksemme, että valtion varoja käytetään tehokkaasti.”

Tutkimusosaston sulkeminen edellyttää hyväksyntää hallituksen täysistunnossa. Timo Jaatinen, työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö, mainitsi, että päätös sulkea osasto oli talousministeri Wille Rydmanin (PS) poliittisesti hyväksymä. Jaatinen selitti Helsingin Sanomille, “Päätös, johon vaikuttivat budjettileikkaukset, on poliittinen. Yritystukien tarkastelu on edelleen tärkeää, mutta tällä hetkellä analyysin tekevät myös toimijat kuten Etla ja VATT Taloustutkimus.”

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit