23.6 C
Helsinki
Monday, June 3, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

YLE: Monien suomalaisten odotetaan kokevan ostovoimansa paranevan useilla sadoilla euroilla vuonna 2024

UutisetYLE: Monien suomalaisten odotetaan kokevan ostovoimansa paranevan useilla sadoilla euroilla vuonna 2024

Suomalaisten palkansaajien ostovoima on heikentynyt useilla tuhansilla euroilla viime vuosien aikana.

“Mikael Kirkko-Jaakkola, Suomen Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti, mainitsi YLE:lle maanantaina, että noin 3,800 euroa kuukaudessa tienaavan henkilön ostovoima oli viime vuonna noin kuusi prosenttia alempi verrattuna vuoteen 2020. Kolmessa vuodessa ostovoima on tehokkaasti laskenut noin 2,000 eurolla,” hän lausui.

Viime vuonna tämä lasku kuitenkin pysähtyi, kun palkat alkoivat nousta ja äskettäin sovituissa työehtosopimuksissa sovitut euroissa maksettavat bonukset maksettiin.

“Joulukuusta 2023 joulukuuhun 2022 inflaatio oli 3,6 prosenttia. Sen sijaan palkat olivat nousseet jopa 4,5 prosenttia syyskuun loppuun mennessä. Siksi on todennäköistä, että palkat nousivat enemmän kuin hinnat,” totesi Hannu Nummiaro, Lähi-Tapiolan ekonomisti.

Erityisesti velattomille henkilöille tilanne parani, koska korot olivat pääasiallinen syy kuluttajahintojen nousuun joulukuussa. Tämä käänne ei kuitenkaan riittänyt täysin kumoamaan kuluttajahintojen vuotuista nousua, joka oli Tilastokeskuksen mukaan 6,2 prosenttia.

“Vuotuinen inflaatiovauhti oli 6,2 prosenttia, mikä johti ostovoiman laskuun vuoden aikana. Inflaation hidastuminen vuoden lopulla viittasi muutokseen palkansaajien ostovoiman parantumisen suuntaan,” Kirkko-Jaakkola totesi.

Vaikka palkansaajien odotetaan tänä vuonna saavan takaisin osan menetyksistään, ostovoiman palauttaminen pandemiaa edeltävälle tasolle vaatii jonkin aikaa.

“Inflaation hidastuminen parantaa todellisia ansiotuloja, ja sosiaaliturvamaksujen lasku vähentää verotaakkaa. Ostovoiman odotetaan elpyvän ja kasvavan noin kaksi prosenttia. Vuosittain tavallinen palkansaaja näkee käytettävissä olevan tulonsa ostovoiman kasvavan noin 750 eurolla,” hän kommentoi.

Kuitenkin on vielä pitkä matka ennen kuin ostovoima palautuu pandemiaa edeltävälle tasolle, Kirkko-Jaakkolan mukaan. “Tänä vuonna korvaamme suurimmaksi osaksi viime vuonna tapahtuneen laskun. Siitä huolimatta ostovoima pysyy alemmalla tasolla kuin mitä se oli vuonna 2020, joka oli koronaviruksen häirintää. Arvioidaan, että kestää kolmesta neljään vuotta palata sille tasolle, joka oli ennen ostovoiman laskun alkamista,” hän totesi.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit