MIA KONTIO, päätutkija Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL), on vastannut kritiikkiin, joka koskee koronaviruksen tehosterokotusten aikataulutusta, väittäen, että terveydenhuoltojärjestelmä ei yksinkertaisesti kykene järjestämään influenssa- ja koronarokotuksia erikseen.
Hän vahvisti YLE:lle tiistaina: “Meillä ei ole ehdottomasti kapasiteettia hoitaa kahta niin laajaa rokotuskampanjaa.”
Useat hyvinvointialueet ovat äskettäin aloittaneet rokotuskampanjat sekä influenssaa että koronavirustautia vastaan, huolimatta mahdollisesta usean kuukauden välistä näiden epidemiahuippujen välillä: koronavirustartunnat ovat jo alkaneet nousta eri alueilla, kun taas influenssakautta odotetaan vasta ensi vuoden alussa.
Kontio myönsi, “On selvää, että [koronarokotukset] ovat osittain myöhässä, sitä ei voi kiistää.”
“Kuitenkin on oltava realistinen saavutettavissa olevista tavoitteista. Ihanteellisesti koronarokotukset tulisi antaa hieman aikaisemmin, kun taas influenssarokotusten on parempi ajoittua vuoden loppuun, jotta niiden teho ei ole heikkenemässä influenssaepidemian kynnyksellä. Etsimme tasapainoista ratkaisua.”
Hyvinvointialueille, joilla on jo henkilöstövajetta, rokotusten toteuttaminen on merkittävä tehtävä, sillä koko Suomessa odotetaan annettavan yli kaksi miljoonaa rokotetta.
Eri alueiden asukkaat ovat kohdanneet haasteita rokotusaikojen varaamisessa. Esimerkiksi Helsingissä ihmiset ilman ajanvarausta joutuivat odottamaan tunteja saadakseen rokotuksen maanantaina, joka oli pääkaupungin rokotuskierroksen ensimmäinen päivä korkean riskin ryhmille, kertoo Helsingin Sanomat.
Kontio huomautti, että ajanvaraukseen on erityisen suurta kysyntää rokotuskierroksen alussa, “ihmiset haluavat saada rokotuksen ensimmäisen kahden viikon aikana.”
“Ei ole erityisen yllättävää, että varausjärjestelmissä ei ole vapaana aikoja,” hän mainitsi.
Lisäksi hän huomautti, että THL ei ole huolissaan odotusajoista, lukuun ottamatta yli 80-vuotiaita ja vakavia perussairauksia omaavia henkilöitä. “Voisi harkita, miten rokotuksia voitaisiin suunnata nimenomaan näille ryhmille. Voisiko varausjärjestelmässä olla heille omistettu kiintiö?” hän pohti, tunnustaen, että digitaaliset järjestelmät saattavat olla haastavia joillekin vanhimmista ihmisistä käyttää.