20.3 C
Helsinki
Monday, July 8, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Suomi voittaa kuusi mitalia Agilityn Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa

UutisetSuomi voittaa kuusi mitalia Agilityn Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa

Agilityn Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa 12.–13. elokuuta Suomen maajoukkue voitti kuusi mitalia. Ojankon Areenassa Vantaalla järjestetty tapahtuma sisälsi 122 koiranohjaajaparia Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Kilpailussa Ruotsi erottui joukosta menestyjänä.

Agility PM -mestaruuskilpailujen yksilökilpailussa suomalaiset saavuttivat kolme palkintosijaa, mukaan lukien kaksi merkittävää saavutusta:

Katariina Kuiro ja hänen bordercollie Wendi (jotka edustivat Sawon Agilityurheilijoita) voittivat kultaa keskikokoisten luokassa.

Riina Kellman ja hänen bordercollie Kiksi (Run for Fun Agility Teamistä) saavuttivat pronssia keskikokoisten luokassa.

Eeva Ihatsu ja hänen keskikokoinen villakoira Ville (Järvenpään agilityurheilijoista) ottivat hopeaa keskikokoisten luokassa.

Kuiron ja Kellmanin mitalit ovat merkittäviä, koska ne ovat ensimmäisiä laatuaan keskikokoisten luokassa, joka esiteltiin kansainvälisesti tänä vuonna. Se on suunniteltu koirille, jotka ovat korkeudeltaan 43–48 senttimetriä, ja ne luokiteltiin aiemmin suurempaan “maxi” -kokoluokkaan.

Maxi-kokoisessa luokassa Marjo Korander Vihtistä ja hänen bordercollie Hupinsa saavuttivat parhaan suomalaisen sijoituksen sijoittumalla kuudenneksi. Mini-kokoisessa luokassa Iida Vakkuri Espoosta ja hänen shetlanninlammaskoiransa Helka olivat parhaita suomalaisia sijoittuen viidenneksi. Vain 0,05 sekuntia heidän takanaan Janne Grönroos ja hänen shetlanninlammaskoiransa Sim Länsi-Uudenmaan Agilityharrastajista saavuttivat kuudennen sijan.

Joukkuekilpailussa suomalaiset keskikokoiset koiranohjaajajoukkueet voittivat kultaa näyttäen taitonsa. Joukkueeseen kuuluivat Katariina Kuiro ja hänen bordercollie Wendi, Kati Immonen ja hänen bordercollie Ice (Pakankylän Agilityseurasta) ja Jaana Leino ja hänen australianpaimenkoiransa Tyyne (Rauman Käyttö- ja Seurakoirista).

Katariina Kuiro, joka voitti kultamitalit sekä yksilö- että joukkuekategorioissa, ilmaisi hämmästyksensä menestyksestään: “Tunne on uskomaton. Sitä on vaikea ymmärtää. En edes uskaltanut uneksia kahdesta kultamitalista. Tiesin, että joukkueellamme oli mahdollisuuksia, mutta yksittäinen kulta tuntui kaukaiselta. Ajattelin vain, että mitali voisi olla mahdollinen, jos onnistuisimme erityisen hyvin.”

Kuiro antoi menestyksensä ansioksi strategisen agilitysuunnittelun, erityisesti loppuvaiheissa: “Onnistuin suunnittelemaan niin, että se sopi Wendin vahvuuksiin, ja yhteistyömme radoilla oli virheetöntä.”

Hän myös eritteli erilaisia ominaisuuksia, jotka tekevät Wendistä huippuluokan agilitykoiran: “Wendin parhaat piirteet ovat vahva hermosto, nopeat kiihdytykset, tarkka kehon hallinta, poikkeuksellinen esteiden käsittely, itsenäisyys, nopea reagointikyky ja täydellinen, 100-prosenttinen kumppanuus minulle ohjaajana,” Kuiro selvensi.

Minit voittavat PM-tittelin uudelleen, mediajoukkue saa pronssia

Suomen mini-koko joukkue puolusti onnistuneesti PM-titteliään viime vuodesta. Vuoden 2023 joukkueeseen kuuluivat Iida Vakkuri ja Helka, Janika Majasaari ja hänen minivillakoira Nachonsa sekä Sanni Kariniemi ja hänen shetlanninlammaskoiransa Megs. On syytä huomata, että sekä Vakkuri että Kariniemi olivat myös osa kultaa voittanutta 2022 joukkuetta.

Mediajoukkuekilpailussa Suomi saavutti pronssimitalin. Mitalin voittaneeseen joukkueeseen kuuluivat Maria Sori ja hänen cockerspanielinsa Daim Turusta, Suvi Reini ja hänen keskikokoinen villakoiransa Ruben sekä Emmiina Abrahamsson ja hänen shetlanninl ammaskoiransa Cromi Lohjalta.

Kiittäen esiintyjiä ja korostaen koirien hyvinvointia

Agilityliiton toimitusjohtaja Tytti Käyhkö ylisti Suomen viikonlopun saavutuksia sanoen: “Näimme erinomaisia esityksiä kaikissa kokoluokissa. Suomi on onnistuneesti ottanut käyttöön uuden keskikokoisen luokan, ja mini-kokoisen luokan kokeneet ammattilaiset ovat menestyksekkäästi voittaneet ansaitsemansa kullan. Tämä vauhti antaa positiivisen sävyn lokakuussa tuleviin maailmanmestaruuskilpailuihin!”

Käyhkö ilmaisi myös tyytyväisyytensä huolellisesti järjestettyihin PM-kilpailuihin, jotka saivat kiitosta sekä osallistujilta että katsojilta: “Tällaisten tapahtumien järjestäminen vaatii aina monien yksilöiden yhteistyötä. Vapaaehtoisten arvokkaat ponnistelut erottuvat ja ovat olennaisia sekä Agilityliitolle että koko lajille.”

Ei vain mitalisaavutusten juhlimisen lisäksi, Agilityliitto yhdessä kumppani nonamen kanssa halusi kiittää ohjaajia, jotka osoittivat erinomaista yhteistyötä ja huolehtivat koiristaan. Yksi tapahtuman tuomareista, Esa Muotka, valitsi neljä osallistujaa, ja Suomen Sanna Harjunpää sai erityisen tunnustuksen. Sydäntä lämmittävässä eleessä Marjo Koranderin lapsi juhlittiin kilpailun unohtumattomimpana kannattajana.

Käyhkö korosti palkintoja selkeänä todistuksena koirien hyvinvoinnin keskittymisen tärkeydestä agilityssä, todeten: “Tämä ele Agilityliitolta ja nonamelta pyrkii maailmanlaajuisesti korostamaan tunnollisen koiranhoitamisen olemusta, jopa huippukilpailun huipulla. Koiramme tekevät agilitystä mahdollista harrastuksena, ja niiden synnynnäinen halu kumppanoida ohjaajien kanssa pitäisi aina saada ensisijainen kunnioitus.”

Ruotsi erottui kilpailussa saavuttaen kuusi yksilömitalia ja kaksi joukkuemitalia. Norja sai kuusi mitalia, ja Tanska saavutti neljä. Agilityn Suomen mestaruuskilpailut on määrä järjestää Jyväskylässä 25.-27. elokuuta, ja maailmanmestaruuskilpailut pidetään Liberecissä, Tšekin tasavallassa, 4.-8. lokakuuta. Turku on valittu Agilityn maailmanmestaruuskilpailujen isäntäkaupungiksi vuonna 2026.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit