0.9 C
Helsinki
Thursday, April 18, 2024

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Palworldin ennätyksellinen julkaisu: Enemmän kuin vain Pokémon aseiden kanssa

Palworldin julkaisu on ollut poikkeuksellinen määritellen uudelleen...

Suomi ja Yhdysvallat Saavuttavat Alustavan Sopimuksen Puolustusyhteistyöstä

UutisetSuomi ja Yhdysvallat Saavuttavat Alustavan Sopimuksen Puolustusyhteistyöstä

Suomi ja Yhdysvallat ovat valmiit finalisoimaan puolustusyhteistyösopimuksen (DCA), mikä merkitsee merkittävää askelta kahdenvälisissä suhteissa, erityisesti Suomen liityttyä NATO:on. Sopimus, joka on vielä alustavassa vaiheessa, muotoutui yhteistyöhenkisten neuvottelujen kautta, joita johti Mikael Antell, Ulkoasiainministeriön apulaispääjohtaja ja Suomen pääneuvottelija.

Pääministeri Petteri Orpo, puhuen Oslossa, korosti tämän sopimuksen kriittistä merkitystä Yhdysvaltojen kanssa, erityisesti ottaen huomioon Yhdysvaltojen keskeisen roolin NATO:ssa. Tämä sopimus määrittelee operatiiviset ohjeet ja yhteistyön ehdot Suomelle NATO:n jäsenenä, korostaen Yhdysvaltojen tuen tarvetta.

Yksityiskohtainen sopimus, joka odottaa vielä lopullisia allekirjoituksia ja eduskunnan hyväksyntää, kuvaa erilaisia operatiivisia näkökohtia, mukaan lukien Yhdysvaltain joukkojen liikkeet Suomessa. Helsingin Sanomien raporttien mukaan Yhdysvaltain sotilashenkilöstö voi tulla ja toimia Suomessa ilman passeja tai viisumeita, vaikka siviilihenkilökunta tarvitsee tunnistautumisen. Toiminnot, jotka käsittävät varusteiden varastoinnin ja infrastruktuurin kehittämisen, tapahtuvat erityisissä Suomen Puolustusvoimien määrittelemässä alueissa, välttäen Venäjän rajan lähialueita.

Vaiheessa Yhdysvallat ei suunnittele pysyvien tukikohtien perustamista Suomeen, vaan aikoo sen sijaan rotaatioperiaatteella vaihtaa henkilöstöään pääasiassa koulutusta ja harjoituksia varten. Jotkut Yhdysvaltain työntekijät saattavat jäädä pidemmäksi aikaa huolehtimaan varusteiden ylläpidosta ja turvallisuudesta.

Orpo vakuutti, että Yhdysvalloille Suomessa myönnetyt erityiset operatiiviset oikeudet eivät aiheuta riskejä. Hän myös ilmoitti, että Suomen eduskunta on saanut perusteellisen tiedon sopimuksesta, ja suunnitelmissa on käynnistää yleisön osallistuminen keskusteluihin neuvotteluvaiheen päätyttyä ja luonnoksen valmistuttua.

Virallinen prosessi Suomessa sisältää arviointeja presidentin ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan ministerivaliokunnan toimesta ennen esittelyä eduskunnalle, aikataulutetusti marras-joulukuun vaihteessa.

Yhdysvallat on jo muodostanut vastaavanlaisia sopimuksia muiden NATO-maiden, kuten Viron, Latvian, Liettuan ja Norjan kanssa, ja keskustelut ovat käynnissä Tanskan ja Ruotsin kanssa. Puolustusyhteistyön aloittaminen Suomen kanssa elokuussa 2022 edustaa toista askelta Yhdysvaltojen strategisissa liittoumissa NATO:n sisällä.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit