Kapea enemmistö EU:n jäsenvaltioista on estänyt erittäin kiistellyn lainsäädännön hyväksymisen, jonka mukaan 27 maan liiton olisi kunnostettava vähintään 20 prosenttia maansa ja meriensä alueista alkuperäiseen tai lähes alkuperäiseen tilaan vuoteen 2030 mennessä, kertoo Helsingin Sanomat.
Jäsenmaiden diplomaatit poistivat kunnostuslainsäädännön keskustelulistalta perjantaina pääteltyään, että sillä ei ole tarvittavaa tukea.
Nämä diplomaatit kokoontuivat valmistelemaan tulevan viikon ympäristöministerien kokousta unionissa.
Helsingin Sanomat paljasti, että EU:n neuvoston puheenjohtajan, Belgian, viime hetken yritys pelastaa lainsäädäntö kariutui Suomen vastustukseen.
Euroopan parlamentti ja jäsenvaltiot saavuttivat sopimuksen lain sisällöstä marraskuussa. Viime viikon lopussa Unkari kuitenkin ilmoitti vetäytyvänsä lain tukemisesta, mikä hajotti hauraan enemmistön. Belgia aloitti viimeisen yrityksen pelastaa laki aloittamalla neuvottelut Suomen kanssa, joka oli aiemmin päättänyt pidättäytyä äänestämästä laista – päätös, joka neuvoston sääntöjen mukaan lasketaan vastaäänestykseksi.
Suomen kannan muutos tukemaan olisi riittänyt tarvittavan enemmistön uudelleenmuodostamiseen. Suomen hallitus kuitenkin kovensi kantaansa ja ilmoitti symbolisesti, että se ei ainoastaan pidättäydy äänestämästä, vaan äänestää aktiivisesti lain vastaisesti.
Euronewsin mukaan Belgia joutui myös pidättäytymään äänestämästä laista pohjoisen Flaamin alueen vastustuksen vuoksi.
EU pyrkii palauttamaan maa- ja merialueet niiden alkuperäiseen tai lähes alkuperäiseen tilaan huolestuneena biodiversiteetin vähenemisestä. Suomessa kunnostuslain kriitikot väittävät, että liitto puuttuu kansalliseen metsäpolitiikkaan, kun taas kannattajat pitävät ohjausta perusteltuna, koska kunnostaminen kuuluu yhteisen ilmasto- ja ympäristöpolitiikan piiriin.
Helsingin Sanomille puhuneen diplomaatin mukaan, vaikka kunnostuslainsäädäntöä on vain ehdotettu, sen uudelleenarvioinnille ei ole asetettu aikataulua. Lehti mainitsi, että uusi yritys saada tarvittava tuki voitaisiin aloittaa Euroopan vaalien jälkeen kesäkuussa.
On kuitenkin olemassa huoli siitä, että oikeistopopulistit saattavat kasvattaa vaikutusvaltaansa tulevissa vaaleissa.