20.6 C
Helsinki
Monday, June 24, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Millaisia hämähäkkejä voit nähdä Suomessa?

KysymyksiäMillaisia hämähäkkejä voit nähdä Suomessa?

Suomi, vaikka tunnetaan enemmän kylmästä ilmastostaan ja upeasta luonnostaan, on koti monenlaisille hämähäkeille. Nämä kahdeksanjalkaiset olennot ovat tärkeä osa ekosysteemiämme, auttaen pitämään hyönteiskannat hallinnassa ja toimien ravintona monille eläimille. Vaikka hämähäkit saattavat herättää pelkoa tai inhoa monissa ihmisissä, suurin osa niistä on täysin harmittomia ja osa jopa hyödyllisiä ihmisten läheisyydessä.

Tässä artikkelissa tutustumme suomalaisiin hämähäkkeihin, keskittyen erityisesti myrkyllisiin lajeihin, ristihämähäkkeihin sekä Suomen suurimpiin hämähäkkeihin. Näiden tietojen avulla voit oppia tunnistamaan ja arvostamaan näitä kiehtovia olentoja, jotka elävät kanssamme samoilla alueilla.

Suomen myrkylliset hämähäkit 

Tässä on joitakin myrkyllisiä hämähäkkejä Suomessa:                

Vesimittari (Dolomedes fimbriatus)

Vesimittari (Dolomedes fimbriatus)

Vesimittari, tieteelliseltä nimeltään Dolomedes fimbriatus, on suuri, 10-25 millimetrin pituinen hämähäkki, joka viihtyy kosteikoissa kuten soilla, lammilla ja joenvarsilla. Sen väritys on tummanruskea tai musta, ja kyljissä on vaaleita juovia. Vesimittari liikkuu ketterästi veden pinnalla ja saalistaa hyönteisiä. Vaikka sen purema voi olla kivulias, se ei ole vaarallinen ihmisille. Tämä hämähäkki on sopeutunut hyvin elämään veden läheisyydessä, ja se rakentaa pesänsä usein kosteikkojen kasvillisuuden joukkoon.

Lutikkahämähäkki (Steatoda bipunctata)

Lutikkahämähäkki (Steatoda bipunctata)

Lutikkahämähäkki, tieteelliseltä nimeltään Steatoda bipunctata, on pieni, 4-7 millimetrin pituinen hämähäkki, joka löytyy usein ihmisten asuinrakennuksista, ulkorakennuksista ja puutarhoista. Väritykseltään se on tummanruskea tai musta, ja sen takaruumiissa on vaaleita merkkejä, jotka saattavat muistuttaa mustaleskeä. Vaikka sen myrkky on lievää eikä yleensä vaikuta ihmisiin, purema voi aiheuttaa pientä kipua ja ärsytystä. Tämä hämähäkki saalistaa pieniä hyönteisiä ja muita selkärangattomia, ja se kutoo epäsymmetrisiä verkkoja suojaisiin paikkoihin.

Pallohämähäkki (Theridion impressum)

Pallohämähäkki (Theridion impressum)

Puutarhoissa ja metsien reunoilla piileskelee pieni, mutta mielenkiintoinen hämähäkki, joka tunnetaan kyvystään aiheuttaa pientä ärsytystä ja turvotusta puremallaan. Tämä noin 3-5 millimetrin pituinen otus löytyy usein kasvillisuuden seasta, rakentaen hienostuneita verkkojaan suojaisten oksien ja lehtien alle. Vaikka sen purema ei ole vaarallinen ihmisille, se voi aiheuttaa lievää kipua ja epämukavuutta. Tätä hämähäkkiä on kiehtovaa tarkkailla sen huolellisesti rakennetuissa verkoissa, missä se odottaa saalistaan.

Ristihämähäkki suomen hämähäkit

Tässä on joitakin ristihämähäkkejä Suomalaiset hämähäkit:

Ristihämähäkki (Araneus diadematus)

Ristihämähäkki (Araneus diadematus)

Puutarhojen ja metsien kätköissä voi kohdata yhden Suomen tunnetuimmista hämähäkeistä, joka erottuu helposti vatsassaan olevien valkoisten ristimuotoisten merkkien ansiosta. Tämä noin 10-20 millimetrin pituinen hämähäkki tunnetaan myös eurooppalaisena puutarhahämähäkkinä, ja se rakentaa upeita pyöreitä verkkojaan oksien ja pensaiden väliin. Ristihämähäkki viettää päivänsä verkossaan odottaen saalista ja tarjoaa tarkkailijalleen kiehtovan näyn sen taitavasta verkon kudontataidosta ja saalistustaktiikoista.

Lehtoristihämähäkki (Araneus quadratus)

Lehtoristihämähäkki (Araneus quadratus)

Niityillä ja pensaikoissa voi törmätä hämähäkkiin, jonka vatsassa on tuttu ristimäinen kuvio, aivan kuten sen läheisellä sukulaisella. Tämä noin 9-20 millimetrin pituinen hämähäkki rakentaa kauniita pyöreitä verkkojaan korkeiden ruohonkorsien ja pensaiden väliin. Se viettää päivänsä verkossaan, tarkkaillen ympäristöään ja odottaen saalista saapuvaksi. Lehtoristihämähäkki tarjoaa luonnon ystäville kiehtovan mahdollisuuden tarkkailla sen huolellista verkonrakennustaitoa ja saalistuskäyttäytymistä, tehden siitä kiinnostavan kohteen puutarhoissa ja luonnonmaisemissa liikkuville.

Suomen suurimmat hämähäkit

Tässä muutamia Suomen suurimpia hämähäkkejä:

Kellarihämähäkki (Meta menardi)

Kellarihämähäkki (Meta menardi)

Pimeissä ja kosteissa paikoissa, kuten kellareissa ja luolissa, lymyilee yksi Suomen suurimmista hämähäkeistä. Tämä 10-15 millimetrin pituinen otus tunnetaan myös eurooppalaisena luolahämähäkkinä. Se viihtyy varjoisissa, viileissä tiloissa, joissa se kutoo suuria, epäsymmetrisiä verkkoja metsästäessään saalista. Kellarihämähäkki on erinomainen esimerkki siitä, kuinka monimuotoisia ja sopeutumiskykyisiä hämähäkit voivat olla, sillä se on löytänyt paikkansa kaukana auringonvalosta, syvällä maanpinnan alapuolella.

Rantahämähäkki (Pardosa)

Rantahämähäkki (Pardosa)

Veden äärellä liikkuessaan voi kohdata yhden Suomen suurimmista hämähäkeistä, joka tunnetaan nopeudestaan ja saalistustaidostaan. Tämä 10-25 millimetrin pituinen hämähäkki kuuluu susihämähäkkien sukuun ja on usein nähtävissä järvien, lampien ja jokien läheisyydessä. Rantahämähäkki, tai Pardosa, on aktiivinen metsästäjä, joka ei kutoo verkkoja, vaan vaanii ja juoksee saaliinsa kiinni avoimilla pinnoilla. Sen vikkelät liikkeet ja voimakas ulkonäkö tekevät siitä helposti tunnistettavan ja kiehtovan luonnonystävien silmissä.

Isoristihämähäkki (Araneus angulatus)

Isoristihämähäkki (Araneus angulatus)

Metsissä ja niityillä piileskelee vaikuttava hämähäkki, joka erottuu vatsassaan olevasta selkeästä ristikuviosta. Tämä suuri, noin 10-18 millimetrin pituinen otus rakentaa verkkojaan korkeiden ruohonkorsien ja puiden oksien väliin, metsästäen kärpäsiä ja muita pieniä hyönteisiä. Isoristihämähäkki, tieteelliseltä nimeltään Araneus angulatus, tarjoaa luonnon ystäville upean tilaisuuden tarkkailla sen monimutkaista verkonkudontataitoa ja saalistuskäyttäytymistä, tehden siitä kiinnostavan kohteen luonnonmaisemissa liikkuville.

Jättihämähäkki (Eratigena atrica)

Jättihämähäkki (Eratigena atrica)

Suomen suurimpiin hämähäkkeihin kuuluva jättihämähäkki voi aiheuttaa säikähdyksen ilmestyessään sisätiloissa. Tämä 10-18 millimetrin pituinen hämähäkki tunnetaan myös nimellä Eratigena atrica, ja se viihtyy erityisesti talojen kellareissa, ullakoilla ja muissa hämärissä paikoissa. Jättihämähäkki liikkuu nopeasti ja etsii saalista aktiivisesti, käyttäen hyväkseen rakennusten suojaisia kolkkia. Sen suuri koko ja vikkelät liikkeet tekevät siitä helposti huomattavan, ja se herättääkin usein huomiota ja uteliaisuutta sisätiloissa.

Tummakiiltävähiipijähämähäkki (Amaurobius ferox)

Tummakiiltävähiipijähämähäkki (Amaurobius ferox)

Vanhojen rakennusten ja metsien hämärissä nurkissa liikkuu salaperäinen hämähäkki, joka erottuu tummalla, kiiltävällä ulkonäöllään. Tämä suhteellisen suuri, 8-14 millimetrin pituinen otus on tunnettu nimellä tummakiiltävähiipijähämähäkki, tieteelliseltä nimeltään Amaurobius ferox. Se suosii vanhoja taloja, kellareita ja metsän reunoja, missä se kutoo vahvoja, epäsymmetrisiä verkkoja. Tämän hämähäkin vaikuttava ulkonäkö ja sen mieltymys hämärään tekevät siitä mielenkiintoisen ja helposti huomattavan luonnonystävien ja tutkijoiden keskuudessa.

Lue myös

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit