24.5 C
Helsinki
Monday, July 22, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Noin 10 000 palvelualan työntekijää Suomessa aikoo lakkoilla helmikuun puolivälissä

UutisetNoin 10 000 palvelualan työntekijää Suomessa aikoo lakkoilla helmikuun puolivälissä

Tiistaina Palvelualojen Ammattiliitto (PAM) ilmoitti aikomuksestaan järjestää sarjan kolmipäiväisiä työnseisauksia eri vähittäiskaupan yritysten logistiikkakeskuksissa 14.–16. helmikuuta.

Liitto paljasti, että lakot kattavat noin 10 000 työntekijää, keskittyen Keskon logistiikkakeskuksiin ja alueellisiin terminaalitoimintoihin, Lidlin jakelukeskuksiin sekä Postnordin logistiikkakeskukseen Turussa, Lounais-Suomessa.

Suurin osa PAMin 190 000 jäsenestä työskentelee aloilla kuten vähittäiskauppa, ravintolat ja majoitus, kiinteistönhallinta ja yksityinen turvallisuus.

Näillä lakkoilla on poliittinen motiivi, ja ne symboloivat liiton vastustusta pääministeri Petteri Orpon (Kok) hallituksen ehdottamille työmarkkinareformeille. PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen uskoo, että nämä uudistukset kallistaisivat työmarkkinoiden vaakakuppia yhä enemmän työnantajien hyväksi.

Hallitus on ehdottanut toimenpiteitä, jotka sisältävät esimerkiksi ensimmäisen sairauspäivän muuttamisen palkattomaksi, poliittisten lakkojen keston rajoittamisen, työnantajien irtisanomisprosessin yksinkertaistamisen ja paikallisen sopimisen laajentamisen järjestäytymättömiin työpaikkoihin.

Tiistaina PAM väitti, että ehdotettu paikallisen sopimisen lisääminen voisi asettaa heikoimmassa asemassa olevat työntekijät epäedulliseen asemaan. Liitto huomautti, että palvelualoilla merkittävä osa työntekijöistä on nuoria tai maahanmuuttajataustaisia, yksin työskentely on yleistä ja henkilöstön vaihtuvuus on huomattavan korkea.

Rönni-Sällinen kommentoi, ”Tämä johtaa luonnollisesti kysymyksiin siitä, kuka neuvottelee muiden puolesta ja kuinka oikeudenmukaisia nämä neuvottelut ovat, erityisesti kun heikommat neuvotteluasemat ulottuvat yrityksiin, jotka ovat täysin ammattiyhdistysten tuen ja valvonnan ulkopuolella.”

“Ajatus siitä, että hallitus tietäisi työmarkkinaosapuolia paremmin, millainen paikallinen sopiminen sopii millekin alalle, on varsin erikoinen.” Sekä Suomen Teollisuusliitto että Ammattiliitto Pro ovat myös ilmoittaneet tulevista työkeskeytyksistä, jotka on aikataulutettu 14.–16. helmikuuta. Yli 75 000 työntekijää koskevat keskeytykset kohdistuvat useisiin toimialoihin, kuten kemikaalit, teknologia sekä muoti- ja tekstiiliteollisuus.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit