24.6 C
Helsinki
Monday, July 22, 2024

Katsaus Suomen peliteollisuuden teknologisiin ja sosiaalisiin muutoksiin

Suomen peliteollisuus on tunnettu monipuolisuudesta ja innovatiivisuudestaan,...

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Lakko odotetaan vaikuttavan hotelli-, ravintola- ja supermarketketjuihin Suomessa helmikuun alussa

UutisetLakko odotetaan vaikuttavan hotelli-, ravintola- ja supermarketketjuihin Suomessa helmikuun alussa

Keskiviikkona PALVELUALOJEN AMMATTILIITTO (PAM) ilmoitti aikeistaan aloittaa useita lakkoja helmikuun alussa. Nämä lakot tapahtuvat useilla sektoreilla, mukaan lukien hotelleissa, ravintoloissa, vähittäiskaupoissa, huoltoasemilla sekä siivous- ja kiinteistöalan yrityksissä.

Merkiten huomattavan määrän työntekijöitä, tämä päivän mittainen lakko on aikataulutettu alkavaksi keskiyöllä ja päättyväksi kello 23.59 1. helmikuuta.

“PAM katsoo tarpeelliseksi protestoida ja järjestää poliittisen lakon, vaatien hallitusta harkitsemaan uudelleen suunniteltuja vahingollisia uudistuksiaan,” totesi Annika Rönni-Sällinen, PAMin puheenjohtaja.

“Työttömyysturvan leikkaaminen ei johda lisääntyviin työllistymismahdollisuuksiin, vaan pahentaa jo työttömyyshaasteiden kanssa kamppailevien tilannetta ja toimeentuloa.”

Lisäksi PAM on päättänyt osallistua 1. helmikuuta Helsingin Kansalaistorilla järjestettävään mielenosoitukseen.

Mielenosoitus järjestetään Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön (SAK) ja Toimihenkilökeskusjärjestön (STTK) toimesta. Nämä johtavat järjestöt kutsuvat kaikki kansalaiset ja kansalaisjärjestöt, jotka ovat huolissaan hallituksen politiikan suunnasta, osallistumaan mielenosoitukseen.

Keskiviikkona PAM ilmoitti, että Suomen hallitus on jo leikannut työttömyysturvaa ja asumistukea. Lisäksi se harkitsee toimenpiteitä työntekijöiden irtisanomisen helpottamiseksi, lakko-oikeuden rajoittamiseksi ja ensimmäisen sairauspäivän palkattomuuden käyttöönottoa.

PAM mainitsi myös, että työttömyysturvaan suunnitellaan lisäleikkauksia, jotka vaikuttavat haitallisesti palvelualojen työntekijöihin.

PAMin mukaan lakot vaikuttavat kaikkiin S-ryhmän kauppoihin ja huoltoasemiin, jokaiseen Keskoon ylläpitämään ruokakauppaan sekä Lidlin ja Tokmannin myymälöihin. Matkailu- ja majoitussektorilla lakot kattavat kaikki Scandicin, S-ryhmän ja Sokotelin hotellit ja ravintolat.

PAM on vakuuttanut, että lakko ei häiritse mitään välttämätöntä tai kriittistä työtä, joka on tarpeen yhteiskunnan keskeisten palvelujen toiminnan ylläpitämiseksi. Liitto on myös sitoutunut järjestämään lakon siten, ettei se vaikuta ennakkoäänestyspaikkojen toimintaan kaupallisten laitosten lähellä.

Suomen Hotelli- ja Ravintolaliitto (Mara) ilmaisi keskiviikkona, että PAMin päätös lakosta osoittaa huonoa harkintakykyä.

“Koko Suomessa, Pohjois-Suomea lukuun ottamatta, on tapahtunut merkittävää kysynnän laskua alalla. Toisin kuin muissa Pohjoismaissa, Suomi ei ole kokenut vastaavaa turismin kasvua koronapandemian jälkeen Venäjän aloittaman sodan kielteisten vaikutusten vuoksi,” väitti Timo Lappi, Maran toimitusjohtaja.

“Tilanne on erityisen haastava Itä-Suomessa ja Helsingissä. Pääkaupunkiseudulla on nyt yli 4 000 hotellihuonetta enemmän kuin vuonna 2018, mutta ulkomaisten matkailijoiden määrä on laskenut yli 20 prosenttia. Lakkoilemalla näissä olosuhteissa PAM ei toimi jäsentensä parhaaksi,” hän lisäsi.

Ilkka Oksala, työmarkkina-asioiden johtaja Suomen Teollisuusliitto (EK):ssa, ilmoitti keskiviikkona STT:lle, että lakkojen ajoitus ei ole ihanteellinen ottaen huomioon Suomen kohtaamat taloudelliset vaikeudet. Hän huomautti, että lähes jokaisen sektorin jo kamppaillessa, nämä lakot saattavat olla viimeinen taakka joillekin yksityissektorin yrityksille.

Lisäksi lakkoja on odotettavissa myös lentoliikenteen ja koulutuksen aloilla. Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto (JHL) on ilmoittanut aikeistaan järjestää lakko, joka vaikuttaa lentoliikenteeseen, protestina hallituksen toimiin, jotka vaikuttavat työntekijöihin, työttömiin ja muihin sosiaaliturvan saajiin.

Liitto aikoo paljastaa lisätietoja lakon ajankohdasta ja laajuudesta lehdistötilaisuudessa perjantaina.

Ensi viikolla Suomen Opetusalan Ammattijärjestö (OAJ) odotetaan julkistavan äskettäisen poikkeuksellisen kokouksensa tulokset. Liiton tekemän kyselyn mukaan yli 80 prosenttia sen jäsenistä olisi valmis osallistumaan poliittiseen lakkoon, jos hallitus jatkaa työntekijöiden asemaa heikentävien toimien edistämistä.

OAJ vastustaa erityisesti ehdotusta, joka estäisi valtakunnansovittelijaa ja sovittelulautakuntia ehdottamasta palkankorotuksia, jotka ylittävät vientiteollisuudessa sovitut korotukset. Joulukuussa Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat suunnitelmastaan aloittaa työnseisaus kahdella suurella teollisuusalueella, Kokkolassa ja Porvoossa, helmikuun 1. päivänä.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit