11.9 C
Helsinki
Friday, May 10, 2024

Veikkaus keskittää toto-pelien painopistettä Suomeen

Veikkaus on ilmoittanut päätöksestään keskittää toto-pelien tarjontaa...

Tunnistautumispakko 2024: Ässä-arpa ei ole enää entisensä

Veikkauksen raaputusarvat ovat lähes kaikille suomalaisille hyvin...

Kuinka saada Fortnite Macille

Hei kaikki Fortnite-fanit! Tiedämme kaikki, että Fortnite...

Kyberrikollisuusindeksi paljastaa Venäjän olevan merkittävä kyberrikollisuuden pesäke

KyberrikollisuusKyberrikollisuusindeksi paljastaa Venäjän olevan merkittävä kyberrikollisuuden pesäke

Nykyään varoitellaan paljon nettihuijauksista, eikä syyttä. Tietojenkalastelua, identiteettivarkauksia ja muita kyberrikoksia tapahtuu jatkuvasti. Lähes jokaisella meistä on omakohtaista kokemuksia huijausyrityksen kohteeksi joutumisesta — ja pahimmassa tapauksessa siihen lankeamisesta. Harva kuitenkaan tulee miettineeksi, mistä käsin kyberrikoksia tehtaillaan. Nyt siihenkin on vastaus, sillä hiljattain julkaistu kyberrikollisuusindeksi paljastaa tämän hetken suurimmat kyberrikollisuuden keskittymät maailmalla. Tällä sivulla käymme tarkemmin läpi indeksin tuloksia, sekä kyberrikollisuutta ja sen ehkäisemistä yleisellä tasolla.

Mikä ihmeen kyberrikollisuusindeksi?

Kyberrikollisuus yleistyy jatkuvasti ja siitä on tullut valitettavasti varsin arkinen ilmiö verkossa. Tästä kertoo myös tuore kansainvälinen kyberrikollisuusindeksi, joka on ensimmäinen laatuaan. Kyseessä on useat eri näkökohdat huomioiva indeksi, josta käyvät ilmi maailman suurimmat kyberrikollisuuden keskittymät.

Kyberrikollisten paikallistaminen maailmalla ei ole ollut suinkaan helppo tehtävä. Kyberrikolliset pyrkivät sattuneesta syystä jatkuvasti peittelemään jälkiään ja häivyttämään todellisen sijaintinsa. Tekaistujen profiilien ja edistyksellisten suojausteknologioiden käyttämisen seurauksena heidän fyysistä olinpaikkaa on aiemmin ollut hankalaa tai jopa täysin mahdotonta määrittää.

Kolmen vuoden tutkimustyö aiheen piirissä on kuitenkin tuottanut tuloksia. Monia eri osa-alueita tutkimalla on saatu muodostettua kohtalaisen selkeä kuva siitä, mihin maihin kyberrikollisuus keskittyy erityisen voimakkaasti. Vaikka maailmalla vallitsee yleinen käsitys kyberrikollisuudesta globaalina ilmiönä, on asia huomattavasti monitahoisempi. Tutkimuksen pohjalta laaditun ja laajalti mielenkiintoa herättävän kyberrikollisuusindeksin mukaan merkittävien kyberuhkien takana on sangen pieni joukko maita. Näistä Venäjä sijoittuu kyseisessä indeksissä ykkössijalle. Viiden kärkeen mahtuvat myös sen lisäksi Ukraina, Kiina, Yhdysvallat ja Nigeria.

Mitkä ovat tyypillisiä kyberrikoksia?

Kyberrikollisuus on useimmille sanana tuttu, mutta välttämättä eri kyberrikollisuuden muotojen nimeäminen ei ole aivan helppoa. Jotta kyberrikoksia osaisi varoa, on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää osata tunnistaa niitä. Se ei tietenkään takaa, etteikö kyberrikoksen uhriksi voisi erehdyksissä joutua, mutta kun tiedostaa pahimmat vaaranpaikat, helpottuu kyberrikoksilta suojautuminen huomattavasti. Seuraavaksi tarkastellaan muutamia esimerkkejä tämän hetken tyypillisimmistä kyberrikoksista.

Identiteettivarkaudet

Eräs pelätyimmistä huijauksen muodoista on identiteettivarkaus, eikä syyttä. Pahimmillaan toiseksi henkilöksi tekeytyvä huijari voi saada aikaan merkittävää tuhoa ja päänvaivaa uhrin elämässä. Mikäli henkilötiedot anastetaan ja niitä käytetään rikollisiin tarkoituksiin, voi se tarkoittaa käytännössä esimerkiksi luvattomia nostoja pankkitililtä, luottokorttiveloituksia tai jopa laillisia ongelmia, mikäli verkosta on ostettu tavaraa uhrin luottotiedoilla ilman aikomusta maksaa niistä. Identiteettivarkaus on ikävä huijaus siinäkin mielessä, että usein sen huomataan tapahtuneen silloin, kun on jo aivan liian myöhäistä.

Tietojenkalasteluun pyrkivät huijaukset

Tietojenkalasteluhyökkäykset ovat yksi yleisimmistä kyberrikollisuuden muodoista. Koska tietojenkalasteluhuijauksia on niin monentyyppisiä, ei välttämättä aina ole helppoa ylipäätään tunnistaa niitä huijauksiksi. Vieläkin haastavammaksi se on käynyt tekoälyn käyttöönoton myötä, sillä sen myötä huijaukset ovat muuttuneet hämmentävän uskottaviksi.

Yksinkertaisesti ilmaistuna tietojenkalastelussa on kyse verkkourkinnasta ja huijarin pyrkimyksestä saada selville toista henkilöä koskevia arkaluonteisia tietoja, kuten hänen kirjautumistietonsa tai luottokorttinumeronsa. Tämä voi tapahtua esimerkiksi tekaistun sähköpostin tai muun yhteydenoton kautta siten, että huijauksen kohteelle ilmoitetaan siinä jonkun palkinnon voittamisesta ja kerrotaan, että palkinnon lunastaminen edellyttää henkilötietojen syöttämistä tai vahvistamista.

Haittaohjelmahyökkäykset

Tietoverkkorikollisuus on lisääntynyt häkellyttävällä vauhdilla, ja esimerkiksi haittaohjelmahyökkäyksiä tehtaillaan vuosi vuodelta enemmän. Tässä huijauksen muodossa koneelle ujuttautuva haittaohjelma estää uhrilta pääsyn hänen omiin tiedostoihinsa ja vaatii lunnasrahoja pääsyoikeuden palauttamiseksi. Tyypillisesti lunnasrahat pyydetään maksettavan kryptovaluuttana, jolloin huijari voi vastaanottaa rahat täysin anonyymisti. Vaikka on yleisempää, että kiristyksen kohteeksi joutuvat suuremmat organisaatiot, myös yksityishenkilöiden tiedetään joutuneen vastaavanlaisten kyberhyökkäysten kohteeksi.

Kuinka kyberrikollisuutta voidaan ehkäistä?

Kyberrikollisuuden yleistyminen huolestuttaa ymmärrettävästi monia, mutta huojentava uutinen on se, että sen voi kiertää kaukaa melko yksinkertaisin keinoin. Alla on jaettu muutama vinkki, jotka on syytä pitää mielessä netissä surffaillessa. Viimeistään nyt on aika ottaa ohjat omiin käsiinsä, mikäli mielii varmistaa selustansa netissä surffailun aikana.

  1. Pysy ajan tasalla. Jos ei ole lainkaan perillä siitä, millaisia riskejä ja vaaroja kybermaailma pitää sisällään, on silloin huomattavasti alttiimpi huijatuksi tulemiselle. Uutisten ja etenkin kyberturvallisuutta koskevien päivitysten seuraaminen on sijoitus omaan turvallisuuteen.
  2. Suhtaudu linkkeihin epäilevästi. Kaikkein paras varotoimi huijauksilta välttymiseksi on silkka maalaisjärki. Kaikkiin linkkeihin on suhtauduttava varoen, eikä mitään niistä pidä suin päin klikata ennen kuin on varmaa, että se johtaa turvalliselle sivustolle. Tietojenkalastelun riski on nykyään suurempi kuin koskaan, joten jos jokin linkki vaikuttaa tippaakaan epäilyttävältä, on parasta olla klikkaamatta sitä.
  3. Käytä VPN-yhteyttä. Virtuaalisen erillisverkon tarjoamat edut ovat kiistattomia. Kun VPN-palvelun avulla verkkoyhteys saadaan salaiseksi, nostaa se verkon turvallisuuden tasoa merkittävästi. IP-osoitteen todellisen sijainnin ollessa kyberrikollisten näkymättömissä, ei tietoja ole kovinkaan helppo anastaa. Mikäli et ole aikaisemmin vielä testannut VPN-palvelua, on ilmainen VPN riittävän hyvä vaihtoehto ainakin alkuun.
  4. Valitse laadukas viruksentorjuntaohjelma. Mitä taitavammiksi hakkerit kehittyvät, sitä salakavalammin erilaiset virukset ja haittaohjelmat saadaan ujutettua ihmisten laitteisiin. Jos epäilee hiukankaan taitojaan tunnistaa netin vaaranpaikat, kannattaa valjastaa käyttöönsä jokin luotettava ja laadukas viruksentorjuntaohjelma ja pitää se ajan tasalla.
  5. Ota yksityisyysasetukset käyttöön. Yllättävän moni ei ole perillä yksityisyysasetusten tarjoamista hyödyistä. Käytännössä kaikilla sosiaalisen median alustoilla on mahdollista aktivoida yksityisyysasetukset, jotka pitävät huolen käyttäjien henkilötietojen suojassa pysymisestä. Suositeltavaa onkin aktivoida yksityisyysasetukset kaikissa palveluissa, mikäli haluaa välttää omien tietojensa vuotamisen ulkopuolisille tahoille.

Kyberrikollisuuden tutkimukselle jatkoa

Koska kyberrikollisuus levittää lonkeroitaan kaikkialle ja saa jatkuvasti uusia muotoja, tarjoaa se jatkuvasti myös tutkimisen aihetta. Vaikka tässä artikkelissa mainittu kyberrikollisuusindeksi paljastaa tärkeitä tietoja kyberrikollisuuden maantieteellisestä jakautumisesta, voidaan tietoja jatkossakin keräämällä saada uusia näkökulmia tai ajankohtaista tietoa aiheesta. Tutkijoiden mukaan mahdollisten uusien kyberrikollisuuden pesäkkeiden paljastaminen jo varhaisessa vaiheessa voi myös auttaa keskeyttämään tilanteen eskaloitumisen ja hillitä siten kyberrikollisuuden kasvua.

Tutustu muuhun sisältöömme

Tutustu muihin tunnisteisiin:

Suosituimmat artikkelit